ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Ζαγόρι: Ένας τόπος προικισμένος από τη φύση

Πέρα από τα Ζαγοροχώρια, που φημίζονται για τη μοναδική ομορφιά τους, το Ζαγόρι κρύβει διάφορους θησαυρούς, που αξίζει να επισκεφθείτε. Τα ψηλά βουνά,  οι κατάφυτες πλαγιές, τα μοναστήρια και τα γεφύρια συνθέτουν έναν τόπο ξεχωριστής ομορφιάς. Ειδικά αν είστε λάτρης της φύσης, ανακαλύψτε όλα τα αξιοθέατα που θα σας πείσουν να ξαναεπισκεφθείτε το Ζαγόρι.

 

Το Φαράγγι του Βίκου

Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου. Μάλιστα, έχει κερδίσει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness, καθώς έχει την βαθύτερη χαράδρα του κόσμου σε σχέση με το πλάτος του. Αποτελεί επίσης τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου και το πέρασμα της χαράδρας αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Πέρα από το μαγευτικό τοπίο, αποτελεί κι ένα από τα σημαντικότερο οικοσυστήματα της χώρας, μιας και φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

 

Τύμφη, ζαγόρι
Πηγή: Unsplash

 

Η Δρακόλιμνη Τύμφης

Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050μ. και για να την επισκεφθείτε χρειάζεται πεζοπορία 4-5 ωρών από το Μικρό Παπίγκο. Παρόλα αυτά, το τοπίο είναι συγκλονιστικό και θα σας αποζημιώσει. Ο μύθος θέλει τη δρακόλιμνη να έχει υπάρξει κατοικία ενός…δράκου! Η διαδρομή είναι υπέροχη, μέσα στο πράσινο.

 

δρακόλιμνη Τύμφης, Ζαγόρι
Πηγή: Unsplash

 

Οι πύργοι της Αστράκας

Η Αστράκα είναι μια από τις κορυφές της Τύμφης, σε υψόμετρο 2.436 μέτρα. Νότια της κορυφής σχηματίζονται τα πελώρια κάθετα βράχια, γνωστά ως οι Πύργοι της Αστράκας, τα οποία τη συνδέουν με τη χαράδρα του Βίκου. Το πανέμορφο φυσικό τοπίο δεν περνάει απαρατήρητο από κανέναν ταξιδιώτη.

 

Τα γεφύρια

Η περιοχή έχει ταυτιστεί με τα πέτρινα γεφύρια, που σήμερα κοσμούν υπέροχα το φυσικό τοπίο της περιοχής. Πράγματι, η ευρύτερη περιοχή αριθμεί πάνω από 50 γεφύρια. Μερικά εξ’ αυτών είναι το γεφύρι του Κοκόρου, του Μίσιου, της Βωβούσας και του Μύλου. Highlight: Ένα από τα εντυπωσιακότερα αποτελεί το Καλογερικό γεφύρι ή του Πλακίδα. Πρόκειται για ένα τρίξοτο πέτρινο γεφύρι με μήκος περίπου 50 μέτρων και είναι χαρακτηριστικό δείγμα της λαϊκής, τεχνικής παράδοσης εκείνης της εποχής.

 

γεφύρια, Ζαγόρι
Πηγή: Unsplash

 

Δύο ιστορικές Μονές

Η Μονή της Αγίας Παρασκευής είναι ένα ιστορικό, διατηρητέο μνημείο. Χτισμένη το 15ο αι. στο χείλος της χαράδρας του Βίκου, 800 μ. από τη πλατεία του χωριού Μονοδένδρι. Ένα από τα αρχαιότερα κτίσματα της Ηπείρου, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, που “κρέμεται” στα βράχια.

Ακριβώς πάνω από τον ποταμό Βοϊδομάτη, υψώνεται η Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου της Σπηλιώτισσας. Το όνομα της προέρχεται από τον τρόπο που είναι χτισμένη, κρεμασμένη πάνω σε έναν τεράστιο βράχο, δίπλα σε σπηλιές. Ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"