ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Ελληνικός αμπελώνας: Ας γνωρίσουμε το Ασύρτικο

Από τις πιο ευγενείς, λευκές ποικιλίες που συναντάμε στους ελληνικούς αμπελώνες, το Ασύρτικο προέρχεται από το αγαπημένο σύμπλεγμα νησιών, τις Κυκλάδες με την Σαντορίνη να είναι ο τόπος καταγωγής του.


Βασίλης Παπαγιαννάκος: Αναδεικνύοντας το Μαρκόπουλο σε οινοτουριστικό προορισμό


Στις περιπτώσεις που οινοποιείται μόνο του μπορεί να δώσει ήσυχα ξηρά κρασιά, φρέσκα ή βαρελάτα, με καλή δυναμική παλαίωσης, αλλά ακόμα και ρετσίνες και αφρώδη. Όταν συνδυάζεται με άλλες ποικιλίες μπορεί να δώσει, εκτός από λευκά ήσυχα και αφρώδη, εξαιρετικά γλυκά κρασιά όπως το φημισμένο Vinsanto!

Το Ασύρτικο δίνει κρασιά με υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα και μέτριο λεμονοπράσινο χρώμα.

Unsplash

Το Ασύρτικο απαντάται ευρέως στις Κυκλάδες και κυρίως στη Σαντορίνη. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να εκφράζει τέλεια τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της Σαντορίνης, ιδιαίτερα τη χαρακτηριστική ορυκτότητα του συγκεκριμένου terroir. Όταν προέρχεται από τη Σαντορίνη έχει αρκετά μεγάλη συμπύκνωση και υψηλή οξύτητα. Συνήθως έχει αρώματα εσπεριδοειδών όπως λεμόνι και γκρέιπφρουτ αλλά και νότες άγουρων ροδάκινων ή ανανά.

Πώς θα συνδυάσω Ασύρτικο με φαγητό;

συνδυασμός κρασί με φαγητό
Unsplash

Η οξύτητα και η θαλασσινή αίσθηση του Ασύρτικου σημαίνει πως θα το ταιριάξετε τέλεια με όστρακα, θαλασσινά και ψάρια, ιδίως αν στάξετε από πάνω και λίγο λεμόνι.

Από την άλλη, ιδανικοί γήινοι συνδυασμοί είναι το αρνάκι ή το κατσικάκι στο φούρνο αφού η λιπαρότητα του πιάτου εξισορροπείται απόλυτα με τη δροσιστική οξύτητα του Ασύρτικου.

Αν επιλέξετε μια βαρελάτη εκδοχή, τότε ένα καπνιστό μπούτι χοιρινό με σάλτσα πορτοκάλι θα απογειώσει τις γεύσεις και τα αρώματα του κρασιού.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Βάζουμε… το κρασί στο GPS και κάνουμε οινοτουρισμό σε αυτά τα οινοποιεία


Η Wine Gini μας ξεναγεί με φρέσκια ματιά στον κόσμο του κρασιού

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα