ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 10'
Food Culture: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου

Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, η «περικαλλέα λίμνη» του Ομήρου, αποτελεί το μεγαλύτερο σύμπλεγμα υγροτόπων της Ελλάδας. Εκεί, ένας σπάνιος γαστρονομικός θησαυρός, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, αποτελεί το μοναδικό αλιευτικό προϊόν ΠΟΠ στην Ελλάδα.


Food Culture: Καβουρμάς-πώς φτιάχνεται το βορειοελλαδίτικο έδεσμα και πού θα το βρούμε


Τι είναι το αυγοτάραχο Μεσολογγίου;

Το αυγοτάραχο, λοιπόν, είναι Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με διεθνή αναγνώριση, που «φιλοξενείται» στις ωοθήκες του θηλυκού ψαριού κέφαλος, δηλαδή της μπάφας, που αφθονεί στα υδάτινα λιβάδια της λιμνοθάλασσας.

Ο διάσημος σεφ Φεράν Αντριά, στο βιβλίο του με όλα τα σπάνια προϊόντα του πλανήτη, κάνει ιδιαίτερη μνεία στο αυγοτάραχο Μεσολογγίου.

Στη λιμνοθάλασσα βρίσκουμε τσιπούρες, χέλια, γλώσσες και πολλά είδη κέφαλου. Όμως, πρωταγωνιστές είναι η μικρή ομάδα των θηλυκών κέφαλων που παράγουν τον χρυσό του Μεσολογγίου.

Τα ψάρια, αναζητώντας τροφή, μπαίνουν στην λιμνοθάλασσα από στενές διόδους του Ιονίου και του Πατραϊκού. Από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο, μπαίνουν και βγαίνουν ελεύθερα. Τον Μαϊό, οι ψαράδες κλείνουν αυτές τις διόδους με πλέγμα, εγκλωβίζοντας σε συγκεκριμένες κατασκευές τα ψάρια.


History time

: Το αυγοτάραχο έγινε γνωστό στην Ευρώπη από τον Λόρδο Βύρωνα, ο οποίος επισκέφθηκε το Μεσολόγγι τον Ιανουάριο του 1824.


 

Οι ντόπιοι αφαιρούν τα αυγά της μπάφας με πολύ προσοχή και επεξεργάζονται το προϊόν με αλάτι. Κατόπιν το υποβάλλουν σε ελαφριά ξήρανση και στη συνέχεια το εμβαπτίζουν μέσα σε κερί. Το φυσικό κερί της μέλισσας που μπαίνει σε 7 στρώματα σε διαφορετικές θερμοκρασίες γύρω από τα αυγά, σκοτώνει τα μικρόβια και συντηρεί το αυγοτάραχο μέχρι και 1-1,5 χρόνο μετά τη παραγωγή του.

Το αυγοτάραχο θεωρείται πηγή σημαντικής ενέργειας και υψηλής διατροφικής αξίας, καθότι περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών και ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών.

Πώς μπορείτε να απολαύσετε το αυγοτάραχο:

Το αυγοτάραχο είναι τόσο εκλεπτυσμένο προϊόν, που αρκεί λίγο ψωμί και ένα πολύ καλό βούτυρο για να απολαύσετε μια μοναδική γεύση.  Παράλληλα, είναι ιδανικό σε μαρακονάδες. Μπορείτε να ετοιμάσετε μια πολύ απλή μακαρονάδα με λίγο βούτυρο, σκόρδο και να προσθέσετε λίγο αυγοτάραχο. Θα είναι απλά από τις πιο γευστικές που έχετε δοκιμάσει!

Δείτε επίσης:

Food Culture: Καβουρμάς-πώς φτιάχνεται το βορειοελλαδίτικο έδεσμα και πού θα το βρούμε


Food Culture: Παραδοσιακά ζυμαρικά από όλη την Ελλάδα

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"