ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 5'
Dutch Women Brewery

Το «Brewed by Women» είναι μια μικρή ζυθοποιία που δημιουργήθηκε από γυναίκες και διοικείται από γυναίκες. Οι ιδρύτριες Do και Tessel de Heij μάς εξιστορούν πως το όνειρό τους μετατράπηκε σε ένα από τα καλύτερα μπαρ της πόλης.

Η βιομηχανία της μπίρας στις δυτικές κοινωνίες είναι, κυρίως, συνδεδεμένη με το ανδρικό φύλο. Πώς θα σας φαινόταν, αν ακούγατε ότι η μπίρα ήταν για αιώνες γυναικεία υπόθεση; Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Ζυθοποιών, τα μισά από τα δέκα μεγαλύτερα ζυθοποιεία στη Γερμανία διευθύνονται από γυναίκες, ενώ συνεχής αύξηση παρατηρείται στις γυναίκες σομελιέ μπίρας και στο ποσοστό των γυναικών ζυθοποιών. Άλλωστε, για πάρα πολλά χρόνια μέχρι τον Μεσαίωνα, η τέχνη της ζυθοποιίας ασκούνταν στο σπίτι και, μάλιστα, από γυναίκες.  

Η δημιουργία της ζυθοποιίας 

Κάπως έτσι εκτυλίσσεται και η ιστορία της Do και της Tessel de Heij, ιδρυτριών του περιζήτητου μπαρ «Gebrouwen door Vrouwen», που βρίσκεται σε ένα από τα πιο γνωστά και γραφικά προάστια του Άμστερνταμ. Το «Gebrouwen door Vrouwen», το οποίο στα αγγλικά μεταφράζεται ως «Brewed by Women», είναι μια ζυθοποιία που δημιουργήθηκε και διοικείται εξ ολοκλήρου από γυναίκες. «Είμαστε μεγάλες θαυμάστριες της Ελλάδας. Επισκεπτόμαστε, τουλάχιστον, μια φορά τον χρόνο κάποιο από τα όμορφα νησιά σας», λένε με ενθουσιασμό οι Do και Tessel de Heij πριν ξεκινήσουμε την κουβέντα. Οι δύο αδελφές άρχισαν να φτιάχνουν μπίρα στο σπίτι τους το 2013. «Είχα την ιδέα να παρασκευάσω μπίρα στο σπίτι από ένα συνάδελφο στην τελευταία μου δουλειά, ο οποίος με βοήθησε και λίγο για να ξεκινήσω. Ωστόσο, τα περισσότερα τα μάθαμε από δοκιμές και λάθη και από διαδικτυακά φόρουμ οικιακών ζυθοποιών», αναφέρει η Do.

Gebrouwen door Vrouwen

Όταν, πια, ένας ιδιοκτήτης μπαρ δοκίμασε τη μπίρα τους στο σπίτι, ήθελε να την πουλήσει στο καφέ του, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους. «Αυτό έγινε τον Μάιο του 2015. Η αδελφή μου ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτό, αν και στις δυο μας άρεσε πολύ η ιδέα να μπορούμε να πίνουμε τη δική μας μπίρα σε μια βεράντα, κάτω από τον ήλιο. Η Tessel, απλώς, είχε λίγο περισσότερο κουράγιο να κάνει το όνειρό μας πραγματικότητα και να επενδύσει όλα τα χρήματα των διακοπών μας σε αυτή την πρώτη παρτίδα μπίρας. Από τότε μέχρι σήμερα, το «Gebrouwen door Vrouwen» έχει μεγαλώσει, αποτελώντας μία από τις πιο διάσημες μικροζυθοποιίες του Άμστερνταμ.  

Μπίρες με δημιουργικότητα  

Πιστοί λάτρεις του ζύθου επιλέγουν τον cozy υπαίθριο χώρο στην Jan Pieter Heijestraat για τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις ιδιαίτερες γεύσεις μπίρας. Τα ονόματά τους εξιτάρουν τη γαστριμαργική μας παλέτα, από την bloesem blond μέχρι την pumpkin party και την misty mango. «Η έμπνευσή μας προέρχεται από τον κόσμο των ποτών και, κυρίως, gin tonics, ginger beers, λεμονάδα elderflower. Αλλά επίσης και από τις τάσεις στη διατροφή, όπως το γεγονός ότι τα φύκια θα πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας στο μέλλον», σχολιάζουν οι de Heij. Μαθαίνω, ότι η bloesem blond είναι η πιο διάσημη μπίρα τους. Είναι μια μοναδική ανοιχτόχρωμη μπίρα με πολύ έντονο το elderflower.

Festival Bar | Gebrouwen door Vrouwen

Δεν είναι τυχαίο ότι κάποια από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια και μπαρ του Άμστερνταμ έχουν συμπεριλάβει στον κατάλογό τους τις μπίρες της μικρής αυτής ζυθοποιίας. Μου κάνει εντύπωση ότι η Do και η Tessel προτιμούν να παρασκευάζουν μπίρες που περιέχουν ένα μεγάλο ποσοστό σιτηρών. «Έτσι αποκτούν μια πιο γεμάτη και γλυκιά γεύση. Επίσης, συνηθίζουμε να παρασκευάζουμε μπίρες με πολλά βότανα και λιγότερο με λυκίσκο, οπότε οι μπίρες μας είναι λιγότερο πικρές», με πληροφορούν. Λαχταρώ να τις δοκιμάσω. Στο μπαρ, που αποτελεί τη φυσική συνέχεια της ζυθοποιίας, μπορείτε να δοκιμάσετε όλες τις βαρελίσιες μπίρες, ενώ ταυτόχρονα, να παρευρεθείτε σε πάρτι, εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες και κουίζ και να γευτείτε ποιοτικά ολλανδικά σνακ, όπως τα περιζήτητα vegan ‘bitterbals’, που φτιάχνονται από μανιτάρια πλευρώτους. 

Μια ζυθοποιία μόνο με γυναίκες 

Το καλύτερο, όμως, που καθιστά το «Gebrouwen door Vrouwen» ξεχωριστό είναι ότι η ζυθοποιία αποτελείται αυστηρά από γυναίκες. Ήθελα να μάθω περισσότερα για αυτή την ιδιαιτερότητα. Ρωτάω τις De Heij πώς καθιερώθηκε κάτι τέτοιο. «Είμαστε όλες γυναίκες. Αυτό δεν είναι κριτήριο, απλώς, οι άνδρες δεν κάνουν αίτηση! Συνήθως είναι πλεονέκτημα, γιατί υπάρχουν τόσο λίγες γυναίκες στον κόσμο της μπίρας που ξεχωρίζουμε και οι άνθρωποι είναι περίεργοι να μας γνωρίσουν». Παρ’ όλα αυτά, ομολογούν, πως έχουν δεχτεί πολλές φορές περίεργα σχόλια από το ανδρικό φύλο, αλλά δεν τις επηρεάζει καθόλου. «Συνήθως είναι κάποιος πιο ηλικιωμένος ή δυσαρεστημένος άνδρας, που θέλει να σχολιάσει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να παρασκευάσουν μπίρα ή να υπονοήσει ότι θα έπρεπε να φτιάξουμε μια ‘χαζή ξανθιά’. Είναι αρκετά ενοχλητικό, αλλά τις πιο πολλές φορές όλες μαζί γελάμε με την ανοησία των σχολίων». 

Στα επόμενα σχέδια των αδελφών De Heij είναι η ζυθοποιία τους να διεθνοποιηθεί. Μέχρι, όμως, να μπορούμε να δοκιμάσουμε τις ασυνήθιστες μπίρες «Brewed by Women», επισκεπτόμαστε το «Brewed by Women Bar» στο ευρηματικό και πολυπολιτισμικό Άμστερνταμ. 

Επικοινωνία
Jan Pieter Heijestraat 119D, hs, 1054 MD – Oud-West, Άμστερνταμ
www.gebrouwendoorvrouwen.nl/de-bar

€€
ΝΕΟ ΜΗΝΙΑIΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΕ 20 ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στα περίπτερα