ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Σπαράγγια: Τα εξαιρετικά οφέλη για την υγεία και μερικές ιδέες για να τα απολαύσετε

Τα σπαράγγια αποτελούν για πολλούς ένα αγαπημένο λαχανικό. Τόσο για την υπέροχη γεύση τους όσο και για τα οφέλη που προσφέρουν. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο λαχανικό, με μακρά ιστορία, η οποία σύμφωνα με πηγές ξεκινά από την αρχαιότητα. Το σπαράγγι κάνει την εμφάνισή του στην αρχαία Αίγυπτο από το 5000 π.Χ. Ωστόσο ήταν ένα συστατικό γνωστό και στην αρχαία Ελλάδα.

Γενικά συναντάμε δύο είδη σπαραγγιών: τα λευκά και τα πράσινα. Ουσιαστικά είναι τα ίδια – η έλλειψη χρώματος στα λευκά σπαράγγια οφείλεται στο γεγονός ότι καλλιεργούνται κάτω από το χώμα και δεν τα βλέπει ο ήλιος.

σπαράγγια
Πηγή: Unsplash

Μια τροφή χαμηλή σε θερμίδες, πλούσια σε βιταμίνες C και Κ, ασβέστιο, κάλλιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, θειαμίνη, σίδηρο, φώσφορο κα. Συνδυάζεται εύκολα με άλλες τροφές καθώς δεν έχει έντονη γεύση και μπορείτε να το προμηθευτείτε από όλα τα σημεία πώλησης λαχανικών. Συμβάλλουν επίσης στη μείωση της χοληστερόλης.

 

Ας δούμε μερικές συνταγές που μπορούμε να τα απολαύσουμε

Τα σπαράγγια δε χρειάζονται περισσότερα από 5′ λεπτά βράσιμο και μπορούν να καταναλωθούν και σκέτα με λεμόνι, ελαιόλαδο και λίγο αλάτι (προαιρετικά). Μπορείτε επίσης να τα ψήσετε στο τηγάνι, στη σχάρα ή στο γκριλ. Φρέσκα σπαράγγια θα βρούμε από μέσα Μαρτίου μέχρι τέλη Απριλίου.


Food Culture: Τα τυριά της ηπειρωτικής Ελλάδας που ξεχωρίζουμε


Ομελέτα

Κόβουμε τις σκληρές άκρες των σπαραγγιών, ξεφλουδίστε με το peeler τις ίνες τους. Ξεπλύνετε τα πολύ καλά με μπόλικο νερό και ρίξτε τα σε βραστό, αλατισμένο νερό για 4′. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανάλογα και με το μέγεθος των σπαραγγιών.

Πηγή: Shuttertock

Χτυπήστε σε ένα μπολ τα αυγά με λίγο αλάτι και πιπέρι και ρίξτε το μείγμα πάνω από τα σπαράγγια. Όταν σταθεροποιηθεί γυρίστε την ομελέτα ώστε να τηγανιστεί κι από την άλλη πλευρά. Αν θέλετε προσθέτετε τυρί ή άλλα υλικά της επιλογής σας.

Σαλάτα

Εδώ μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και να φτιάξετε μια σαλάτα με υλικά της επιλογής σας για ζεστή ή κρύα σαλάτα. Επιλέξτε την αγαπημένη σας πρασινάδα, ρόκα ή μαρούλι, προσθέστε τα σπαράγγια, λίγες φλούδες παρμεζάνας, σκέτο ελαιόλαδο ή φτιάξτε μια δική σας βινεγκρέτ από ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξίδι, λίγο μέλι και μουστάρδα.

Πηγή: Unsplash

 

Μπρουσκέτα

Ψήστε τις φέτες ψωμί ελαφρώς στην τοστιέρα. Προσθέστε στο ψωμί τα υλικά της προτίμησής σας. Τυρί κρέμα, γαλοπούλα, αυγό, λίγο πιπέρι. Αφού ετοιμάσετε τα σπαράγγια σας βάλτε τα από πάνω. Ένα ιδανικό, θρεπτικό σνακ, που μπορείτε να φτιάξετε με διάφορες παραλλαγές και να το απολαύσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

 

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | 3+1 απλές, λαχταριστές συνταγές με αβοκάντο

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα