ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Custard of “Galaktoboureko” or bougatsa Greek traditional dessert baked in a pan with syrup. iStock

Ένα παραδοσιακό, σχεδόν ρετρό, γλυκό που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Τρία μόνο υλικά αρκούν για τη δημιουργία του πολυαγαπημένου μας γαλακτομπούρεκου. Το γαλακτομπούρεκο έχει τις ρίζες του στη Μέση Ανατολή, αλλά καθιερώθηκε στα ελληνικά σπίτια, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ταξιδεύοντας με τις Σμυρνιές και τις Πολίτισσες. Άλλωστε, το θρυλικό σιροπιαστό δεν λείπει από κανένα οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι. Σε κάθε γιορτινή περίσταση, τα γαλακτομπούρεκα της Αθήνας ανταγωνίζονται στο φύλλο την κρέμα και το σιρόπι. Χρειάζεται μαεστρία, εμπειρία και μεράκι για να ένα καλό γαλακτομπούρεκο, και, πράγματι, υπάρχουν ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα που έχουν μετατρέψει τη δημιουργία του σε τέχνη.

Αντωνίου, Κερατσίνι

Καλά κρυμμένο στο Κερατσίνι, το ζαχαροπλαστείο του Αντωνίου έχει πιστούς φαν εδώ και χρόνια. Πρόκειται για ένα μικρό και φιλόξενο μαγαζάκι που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από τον Εμφύλιο με πρώτη σπεσιαλιτέ τα γιαούρτια με την ονομασία «Δελφοί». Ο ιδιοκτήτης κ. Ευάγγελος Αντωνίου με τη γυναίκα του προσπαθούν να διατηρήσουν την παράδοση, και παρασκευάζουν τα γλυκά τους με μαστοριά και αγάπη. Το γαλακτομπούρεκο του Αντωνίου είναι φτιαγμένο με αγνά υλικά, έχει πλούσια και σφιχτή κρέμα που λούζεται από ένα μεταξένιο σιρόπι, και υπόσχεται ότι, η διακριτική γλύκα αφήνει χώρο και για δεύτερο ή τρίτο κομμάτι.

Info

Αντωνίου, Ελ. Βενιζέλου 87 & Συνασσού 1-3, Κερατσίνι, 210 4617995

Μαστρονικόλας, Πειραιάς

Μαστρονικολας

Οι Πειραιώτες μπορούν να νιώθουν περήφανοι για τα γαλακτομπούρεκα της πόλης τους. Αυτή τη φορά βρισκόμαστε στο κέντρο του Πειραιά και το ζαχαροπλαστείο του Μαστρονικόλα, το οποίο επισκέπτονται από όλη την Αθήνα για να δοκιμάσουν τα γλυκά και το γαλακτομπούρεκό του. Το ιστορικό μαγαζί λειτουργούν σήμερα τα δύο εγγόνια του Παναγιώτη Μαστρονικόλα, ο οποίος το άνοιξε για πρώτη φορά το 1909. Τότε, ο παππούς Μαστρονικόλας μοίραζε γάλα και γιαούρτι σε όλο τον Πειραιά. Σιγά σιγά οι ανάγκες των Πειραιωτών άλλαξαν και μαζί τα γλυκά του Μαστρονικόλα. Κάπως έτσι εμφανίστηκε και το φημισμένο γαλακτομπούρεκό του που εκτόξευσε το μαγαζί. Η ποσότητα και η υφή της πλούσιας κρέμας, που φτιάχνεται από αγνό πρόβειο γάλα, και το γενναιόδωρα τοποθετημένο τραγανό φύλλο κάνουν το πολυαγαπημένο σιροπιαστό ανεπανάληπτο.

Info

Καραολή & Δημητρίου 68, Πειραιάς, 210 41 23 783

Βάρσος, Κηφισιά

Βαρσος

Ο Βάρσος στην Κηφισιά είναι ένα μαγαζί σημείο αναφοράς για καλό γλυκό όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο διανύει τον τρίτο αιώνα της ιστορίας του, αποκτώντας συνεχώς νέους φανατικούς λάτρεις των γλυκών του από όλες τις ηλικίες. Η επιμονή του Βάρσου στα φυσικά υλικά και το ελληνικό γάλα από τους καλύτερους κτηνοτρόφους της χώρας κάνει τη διαφορά. Εδώ θα βρείτε όλα τα γλυκά ενός παλιού ελληνικού ζαχαροπλαστείου σε έναν χώρο που συνδυάζει τη ρετρό αισθητική της παλιάς Αθήνας και τη σύγχρονη κομψότητα. Το γαλακτομπούρεκο του Βάρσου διατηρεί ανεξίτηλες τις γεύσεις του παρελθόντος εδώ και 130 χρόνια. Η βελούδινη κρέμα με το ψιλό σιμιγδάλι και το σωστά σιροπιασμένο φύλλο δε θα σας απογοητεύσουν.

Info

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210 80 12 472

www.varsos.gr

Το Πρώτο, Δραπετσώνα

Ένα ζαχαροπλαστείο που έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Η οικογένεια, που άνοιξε την επιχείρηση το 1954 στο Ελληνικό, έχει καταφέρει να διασώσει τη συνταγή της γιαγιάς, η οποία εξελίσσεται με σεβασμό και φροντίδα. Το λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο στη Δραπετσώνα στεγάζει και το εργαστήριο, όπου παρασκευάζονται καθημερινά τα λαχταριστά γαλακτομπούρεκα. Τα μεγάλα χάλκινα καζάνια, όπου σιγοβράζει η κρέμα, και η cult αισθητική του καταστήματος συνθέτουν ένα ξεχωριστό σκηνικό που δε συναντάς συχνά στα σύγχρονα ζαχαροπλαστεία της πόλης. Το γαλακτομπούρεκο του «Πρώτου» είναι ανάλαφρο και ζουμερό ταυτόχρονα. Το τραγανιστό φύλλο είναι ελαφρύ και δεν κολλάει, αλλά αγκαλιάζει με τρυφερότητα την πλούσια και μοσχομυριστή κρέμα. Είτε το φάτε ζεστό εκείνη τη στιγμή είτε την επόμενη μέρα, θα απολαύσετε τη φρεσκάδα του σαν να βγήκε μόλις από το ταψί.

Info

Εθ. Αντιστάσεως 57, Δραπετσώνα, 210 46 10 678

Κοσμικόν, Aγ. Νικόλαος

Κοσμικον

Το Κοσμικόν αποτελεί αξία στο γαλακτομπούρεκο από το 1961. Ξεκίνησε με ένα κατάστημα στη λεωφόρο Ιωνίας, όταν πουλούσε τα γλυκά με το κομμάτι. Η φήμη των εκλεκτών γλυκών του εξαπλώθηκε, και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 σχηματίζονταν ουρές έξω από το κατάστημα. Το γαλακτομπούρεκό του έγινε ανάρπαστο. Πολλοί το γεύονται από παιδιά και δεν το αλλάζουν. Η κλασική εκδοχή του γαλακτομπούρεκου στο «Κοσμικόν» είναι γεμάτη αναμνήσεις από μυρωδάτη, βελούδινη κρέμα και πεντανόστιμο χειροποίητο φύλλο, που δένει ισορροπημένα με τη γενναία δόση του ζαχαρένιου σιροπιού και του βουτύρου από τους μικρούς παραγωγούς. Στα περιζήτητα συγκαταλέγεται και το γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι.

Info

Λεωφ. Ιωνίας 104, Αγ. Νικόλαος, 210 86 49 124

Ασημακόπουλος, Εξάρχεια

Ασημακοπουλος

Το γαλακτοπωλείο του Ασημακόπουλου ιδρύθηκε το 1915 και, αδιαμφισβήτητα, κρατά τα ηνία των παλαιότερων της Αθήνας. Το γαλακτομπούρεκό του είναι, ίσως, και ένα από τα πρώτα της πόλης. Έως και τα μέσα του 1950, οι Αθηναίοι απολάμβαναν τα γλυκά του Ασημακόπουλου είτε σερβιρισμένα στα σιδερένια τραπεζάκια με τη μαρμάρινη επιφάνεια είτε στα σπίτια τους, από τα 20 ξαδέρφια της οικογένειας που τα διένεμαν με καροτσάκια και ποδήλατα. Από την ίδια ρετρό αισθητική και απλότητα χαρακτηρίζεται και το γαλακτομπούρεκο. Εδώ κυριαρχούν η απλότητα, το φρέσκο ελληνικό αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο γάλα και, φυσικά το μοσχοβολιστό αιγοπρόβειο βούτυρο. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε κλασικό φύλλο ή φύλλο κανταΐφι, και τα δύο απλόχερα σιροπιασμένα και διαχρονικά.

Info

Αφοί Ασημακόπουλοι, Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, 210 36 10 092

www.asimakopouloi.com

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα