ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Τα local products της Φλώρινας που θα πάρουμε μαζί μας

Το φυσικό περιβάλλον δίνει τα αγαθά του απλόχερα σε αυτή την ευλογημένη περιοχή. Τα τοπικά προϊόντα της Φλώρινας προσφέρουν γεύσεις που θα σας συναρπάσουν, με πιπεριές, φασόλια, καλό κρασί κ.α.

Οι φράουλες, τα κολοκύθια και τα πετροκέρασα είναι μερικά από τα αγαθά που αφθονούν στη περιοχή. Τα φασόλια ελέφαντες και οι γίγαντες Φλωρίνης είναι γνωστά σε παγκόσμια κλίμακα για τη γεύση και την ευκολία τους στο βράσιμο.

Φημισμένες για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους είναι τόσο οι πιπεριές Φλωρίνης όσο και οι πατάτες καθώς και διάφορες ποικιλίες μανιταριών. Τα οινοποιεία της περιοχής είναι ενταγμένα στους Δρόμους του Κρασιού της Μακεδονίας και διακρίνονται για την παραγωγή πολύ καλού ροζέ κρασιού κι εξίσου καλών αφρωδών.


Νυμφαίο: Το γραφικό στολίδι της Φλώρινας


piperies_kokkines_diakopes_gastrono
Πηγή: Pixabay

Οι πιπεριές: Το διασημότερο από τα τοπικά προϊόντα της Φλώρινας

Μετά το μακρύ ταξίδι της από την Νότια Αμερική η πιπεριά έφτασε στην Ευρώπη ταξιδεύοντας μετά από τα ταξίδια του Χριστόφορου Κολόμβου τον 16οαι. Καλλιεργήθηκε σε διάφορες χώρες της Μεσογείου, όμως στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έφτασε έναν αιώνα αργότερα.

Φλώρινα, Πρέσπες, Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν τον καινούριο «εξωτικό» τότε καρπό. Εκεί όμως που ευδοκίμησε η συγκεκριμένη πιπεριά και προσαρμόστηκε στις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες, ήταν τα φημισμένα για την ευφορία τους χώματα της Φλώρινας.

 Οι πιπεριές Φλωρίνης είναι πλούσιες σε βιταμί­νες Α, Κ και Ε και έχουν υπερδιπλάσια βιταμίνη C από το πορτοκάλι. 

piperies_kokkines_diakopes
Πηγή: Unsplash

Στην Ελλάδα, η περιοχή της Φλώρινας αποδείχτη­κε ο ιδανικός τόπος για την καλλιέργεια της, καθώς το φυτό της πιπεριάς αντέχει στην ξηρασία και το ψύχος, κι έτσι οι πιπεριές Φλωρίνης εδώ και χρόνια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής των κατοίκων της.

Φασόλια Πρεσπών

Η κύρια απασχόληση των κατοίκων γύρω από τις λίμνες, σήμερα, είναι η καλλιέργεια των φασολιών.


Πρέσπες: Εξερευνήστε τον υδάτινο παράδεισο της Δυτικής Μακεδονίας


Τα φασόλια Πρεσπών είναι βραστερά και νόστιμα, γι’ αυτό θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Το ιδανικό κλίμα, το γόνιμο έδαφος, το άφθονο νερό, η χρήση φυσικής λίπανσης είναι από τα βασικότερα στοιχεία που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.

asolia_gastronomia_diakopes
Πηγή: Unsplash

Το 1994 τα φασόλια «ελέφαντες» και «γίγαντες» Πρεσπών αναγνωρίστηκαν ως Προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης. Ενώ, η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα αναγνώρισε ως Προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Από τη Φλώρινα μπορείτε να προμηθευτείτε φασόλια σε μικρές ή και μεγάλες ποσότητες, μέχρι και σε σάκους των 20 κιλών!

Extra: Μπορείτε να βρείτε ακόμη και γλυκό κουταλιού φασόλι.

krasi_florina_diakopes
Πηγή: Unsplash

Το κρασί

Η πλούσια γη της περιοχής δεν σταματά στα όσπρια και τις πιπεριές. Οι οινόφιλοι στην Φλώρινα θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το κτήμα ΑΛΦΑ. Ο ενιαίος ιδιόκτητος αμπελώνας του Κτήματος ΑΛΦΑ βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης του Αμυνταίου, στη θέση «Αμπέλια» της Βεγόρας σε υψόμετρο 620-710 μέτρα.

Η έκτασή του είναι 1.800 στρέμματα. Εσείς μπορείτε να επισκεφθείτε το οινοποιείο το οποίο γειτνιάζει με τον αμπελώνα και όχι μόνο να οργανώσετε μια επίσκεψη στο οινοποιείο αλλά και να προμηθευτείτε υπέροχα κρασιά.

Ξινό νερό Φλώρινας

Ένα ακόμη διάσημο προϊόν που παράγεται στη Φλώρινα είναι το ξινό νερό, που βρίσκουμε σε πολλά εστιατόρια και σε όλα τα super market. Τα νερά που προέρχονται από τις πηγές του Ξινού Νερού, εμφιαλώνονται στο εργοστάσιο αυτόματης εμφιάλωσης που λειτουργεί από το 1958.

Για όσους δεν το γνώριζαν, το Ξινό Νερό είναι χωριό χτισμένο σε ύψος 550 μέτρων και απέχει 34 χλμ και 5 χλμ από το Αμύνταιο. 

Η Αμιγής Δημοτική Επιχείρηση που έχει αναλάβει την παραγωγή του, εμφιαλώνει και αεριούχα αναψυκτικά όπως λεμονάδα, πορτοκαλάδα ή βυσσινάδα.

Δείτε επίσης:

Καταφύγια πολυτέλειας στη Φλώρινα: 2+1 ξενοδοχεία για όσους δεν συμβιβάζονται


Πρέσπες: Εξερευνήστε τον υδάτινο παράδεισο της Δυτικής Μακεδονίας

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα