ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Τι κάνει τόσο ξεχωριστή τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης;

Πώς είναι μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία στη Θεσσαλονίκη; Η Βρετανική εφημερίδα αποθεώνει το φαγητό που μπορείτε να απολαύσετε στη συμπρωτεύουσα.

Ένα μοναδικό γαστρονομικό ρεπερτόριο

«Η Θεσσαλονίκη είναι η de facto «food city» της Ελλάδας», λέει η Νταϊάν Κόχιλα, μια ελληνοαμερικανίδα τηλεοπτική σεφ και συγγραφέας αμέτρητων βιβλίων για την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα. Τα Ηνωμένα Έθνη συμφωνούν, με την Unesco να ορίσει τη Θεσσαλονίκη ως την πρώτη πόλη γαστρονομίας τον Νοέμβριο του 2021.

Η ιστορία της πόλης, με μια σειρά από αυτοκρατορίες – ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική – να έχουν επηρεάσει την κουλτούρα της, συνδράμει σε ένα πλούσιο γαστρονομικό ρεπερτόριο.

θεσσαλονίκη, γαστρονομία, guardian
Πηγή: Shutterstock

 

Οι τοπικές σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσετε

Η μπουγάτσα

Είτε είστε λάτρεις του γλυκού είτε του αλμυρού, η μπουγάτσα είναι το απόλυτο πρωινό, με τις ρίζες της να προέρχονται από τη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη. Η γεμιστή πίτα με φύλλο πρωτοήρθε στις Σέρρες με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922. Από τότε αποτελεί εθνικό έδεσμα το οποίο μπορείτε να απολαύσετε γεμιστή με ό,τι λαχταρίσετε.

 

Τα σουτζουκάκια

«Η Θεσσαλονίκη απορρόφησε πολλούς πρόσφυγες από τη Σμύρνη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και η συνεισφορά τους στην τοπική κουζίνα είναι σπουδαία» τονίζει η Diane Kochilas. Τα σμυρνέϊκα σουτζουκάκια ξεχωρίζουν χάρη στα μυρωδικά τους, το κύμινο και το σκόρδο. Το μυστικό της επιτυχίας όμως κρύβεται και στην υψηλή ποιότητα του κρέατος.

 

Τα κουλούρια

Αν και θα βρείτε το περίφημο σουσαμένιο κουλούρι σε όλη την Θεσσαλονίκη, αν θέλετε την αυθεντική εμπειρία αναζητήστε τα στους πωλητές σε διάφορα σημεία της πόλης. Φυσικά, θα τα βρείτε και σε διάφορες παραλλαγές, γεμιστά με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε,  όπως ελιά, κρεμώδες τυρί, ταχίνι και μαύρη σοκολάτα.

Πηγή: Shutterstock

 

Η Σεφαραδίτικη (Εβραϊκή) κουζίνα

Αν και πολλοί ίσως να μην το γνωρίζουν, η Θεσσαλονίκη ήταν κάποτε το σπίτι της μεγαλύτερης εβραϊκής κοινότητας της Ευρώπης. Η τόσο μεγάλη επιρροή της είχε δώσει το όνομα «Μητέρα του Ισραήλ». Στην πόλη, θα βρείτε πολλά εστιατόρια που προσφέρουν νόστιμα πιάτα και αυθεντικές συνταγές της Σεφαραδίτικης κοινότητας.

 

Το τοπικό κρασί

Η Ελλάδα φημίζεται ως οινικός προορισμός. Εκτός από τις διεθνείς ποικιλίες, οι αμπελώνες που περιβάλλουν τη Θεσσαλονίκη φιλοξενούν γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού, όπως η λευκή Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο και τα κόκκινο Ξινόμαυρο, το Μαυρούδι και το Λημνιό. Τρία από τα καλύτερα οινοποιεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε απόσταση 15 λεπτών οδικώς το ένα από το άλλο στην εξοχή νοτιοδυτικά της πόλης.


«Παντρεύοντας» παράδοση & ποιότητα: 6 παντοπωλεία – delicatessen στη Θεσσαλονίκη


 

Το μπουγιουρντί

Στη Θεσσαλονίκη, τα πιάτα είναι συχνά λίγο πιο πικάντικα από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα», σχολιάζει η Jaspers. Αυτή η κληρονομιά που χρονολογείται από το 1920 αποδεικνύεται ίσως καλύτερα στο μπουγιουρντί: ψητή φέτα με ντομάτα, φρέσκες καυτερές πιπεριές και νιφάδες τσίλι, δεμένες με ρίγανη και ελαιόλαδο. Ένας μοναδικός μεζές που θα βρείτε σε όλες τα παραδοσιακά ταβερνάκια της πόλης.

 

Τα τρίγωνα Πανοράματος

Τα Τρίγωνα προέρχονται από το προάστιο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, αλλά ευτυχώς πια μπορούμε να τα προμηθευτούμε από διάφορα καταστήματα της πόλης. «Η Θεσσαλονίκη αποκαλείται συχνά «γλυκιά μάνα», αναφέρει ο Κόχιλας. Με ένα τρίγωνο στο χέρι, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί.

 

Τα μύδια

Με τον Θερμαϊκό Κόλπο να αποτελεί την κύρια περιοχή παραγωγής μυδιών στην Ελλάδα, θα ήταν παράλειψη να επισκεφτείτε τη Θεσσαλονίκη χωρίς να δοκιμάσετε αυτόν τον απολαυστικό μεζέ.


3 παραδοσιακά ουζερί για μοναδικούς ψαρομεζέδες στη Θεσσαλονίκη


Πηγή: Unsplash

Ο φραπές

Το εμβληματικό ρόφημα δροσερού καφέ εφευρέθηκε κατά λάθος το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ο εκπρόσωπος της Nestlé, Γιάννης Δρίτσας, βρέθηκε χωρίς ζεστό νερό για το συνηθισμένο του διάλειμμα για καφέ. Απολαύστε αυτό το κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης σε ένα από τα πολλά καφέ της πόλης.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Θεσσαλονίκη: Τα πιο cozy μέρη για να απολαύσουμε τον καφέ μας

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα