Λέγεται 2 και είναι 1 πολύ ξεχωριστό βιβλιοπωλείο της Ξάνθης

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι γεμάτη από ωραία καφέ, εστιατόρια, γλυκοπωλεία, μεζεδοπωλεία και μουσεία. Ανάμεσά τους ένα βιβλιοπωλείο ξεχωρίζει. Και οι δύο συνεταίροι που το έχουν αποφάσισαν από το 2013 να βάλουν το βιβλίο στη ζωή των Ξανθιωτών και των πολλών επισκεπτών του σαββατοκύριακου.

Φωτογραφίες:
ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Μαυρουδής Κουτσουράς

Ο Μαυρουδής Κουτσουράς μαζί με τον Θανάση Αθανασιάδη, προτείνουν επιλεγμένες εκδόσεις σ’ έναν μικρό και φιλόξενο χώρο. Στεγάζεται σε ένα καταπληκτικό διατηρητέο του 1880 στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, ενώ βγάζουν και δυο τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο.
Ανοιξε το Σεπτέμβριο του 2013 -μέσα στην κρίση, δηλαδή.

Η καταπληκτικη παλια πορτα του βιβλιοπωλειου, που διατηρηθηκε

«Διαβάζουν τα παιδιά εδώ στην Ξάνθη», θα τον ρωτήσω. «Ναι. Το Πολυτεχνείο έχει αυτό το προτέρημα σε σχέση με άλλες σχολές. Οι φοιτητές του έρχονται εδώ και ζητάνε βιβλία κλασικής λογοτεχνίας, δοκίμια και άλλα», θα μου απαντήσει ο Μαυρουδής.
Οι δύο συνεταίροι προσπαθούν να διαθέτουν επιλεγμένες εκδόσεις από το μεγαλύτερο μέρος της εκδοτικής παραγωγής προτιμώντας, όπως θα προσέξω, τις εκδόσεις Πόλις, Τόπος, Ίκαρος, Γκούτενμπεργκ. Αλλά διαθέτουν και ευπώλητα.
«Επιλεκτικοί είμαστε, όχι εκκεντρικοί», θα πει χαμογελώντας ο συνομιλητής μου. Και θα προσθέσει: «Το 2 είναι και σε κάποιο βαθμό και χώρος … ψυχανάλυσης. Θα έρθει κάποιος, θα ανταλλάξουμε απόψεις για διάφορα θέματα και τελικά θα του προτείνουμε βιβλία. Θα προβάλλουμε αυτά που αρέσουν σε μας, αλλά δεν θα αδικήσουμε και αυτόν που θέλει να διαβάσει τα best sellers».

Τη μέρα που θα επισκεφθώ το βιβλιοπωλείο ο καιρός είναι καλός, αν και χειμώνας, και ο κόσμος κάθεται στα τραπεζάκια έξω, καθώς το βιβλιοπωλείο έχει γίνει στέκι. Πριν βγει να τους μιλήσει ο Μαυρουδής θα κλείσει τη συζήτησή μας λέγοντας. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έρχονται ενημερωμένοι. Θα διαβάσουν σε μια καλή εφημερίδα προτάσεις βιβλίων, ή στο Internet και θα έρθουν να τα ζητήσουν. Και ξέρουν ότι θα το έχουμε».

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα