ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
The,Temple,Of,Apollo,In,Delphi,,Greece,On,August,15, The temple of Apollo in Delphi,

Μια μονοήμερη στους Δελφούς είναι πάντα καλή ιδέα. Σε μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, έχετε τη δυνατότητα να βρεθείτε σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ, με χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα σημεία της γης. Το ταξίδι στον πυρήνα της αρχαίας Ελλάδας, είναι ιδανικό για απόδραση μιας μέρας, ή και περισσότερων αν συνδυαστεί με διαμονή στο χωριό των Δελφών, στην Αράχωβα, ή στις γύρω περιοχές. 

Πώς θα φτάσετε στους Δελφούς

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού και είναι εύκολα προσβάσιμος με το αυτοκίνητο από την Αθήνα, καθώς βρίσκεται περίπου 180 χιλιόμετρα μακριά μέσω εθνικής οδού. Αν ξεκινάτε από την πρωτεύουσα, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή περνώντας από Κάστρο, Ορχομενό, Λιβαδειά και Αράχωβα. Σε περίπτωση που δεν σας πειράζει να κάνετε λίγη ώρα παραπάνω, μπορείτε να γλιτώσετε τα διόδια αν πάτε από την παλιά εθνική, μέσω Θήβας και Αλιάρτου. Αν έχετε χρόνο για στάση, επισκεφτείτε τη Λιβαδειά, για καφέ και βόλτα. Αρκετοί, το συνδυάζουν με διαμονή, ή στάση στην Αράχωβα, που βρίσκεται σε απόσταση ενός τετάρτου με το αυτοκίνητο.

Οι Δελφοι προσφερονται για βολτες και φαγητο | Shutterstock

Τι θα κάνετε σε μια μονοήμερη στους Δελφούς

Ιδανικό είναι να ξεκινήσετε και να φτάσετε νωρίς, για να αποφύγετε την πολυκοσμία και τη ζέστη από τον ήλιο. Φτάνοντας στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, θα συνδεθείτε αμέσως με τη μακραίωνη ιστορία του. Άλλωστε, ήταν εκείνη η πόλη, στην οποία λειτουργούσε το σημαντικότερο μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Σύμφωνα με το μύθο, ο Δίας έστειλε δύο αετούς από αντίθετες κατευθύνσεις για να βρει το κέντρο του κόσμου και συναντήθηκαν στους Δελφούς. Γι’ αυτό θεωρήθηκε ότι ήταν ο ομφαλός της Γης. 

Αρχαιο θεατρο Δελφων | Shutterstock

Συναντώντας την Κασταλία πηγή, θα εισέλθετε στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, που θα περιηγηθείτε τα σημαντικά μνημεία, όπως το ιερό του Απόλλωνα και της Αθηνάς Προναίας και το φημισμένο μαντείο. Εκεί, οδηγούνταν όσοι ήθελαν να πάρουν χρησμό από την Πυθία. Δίπλα, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, που διαθέτει 14 αίθουσες. Εκεί παρουσιάζεται η ιστορία του ιερού, μέσα από αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας, που ανακλούν τη θρησκευτική, πολιτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα του Μαντείου, από την ίδρυση έως την παρακμή του κατά την ύστερη αρχαιότητα. Ανάμεσα στα εκθέματα, βρίσκονται και ο μπρούντζινος Ηνίοχος, η μεγάλη Σφίγγα της Νάξου οι Κούροι και η ζωφόρος του Θησαυρού των Σιφνίων.

Αρχαιολογικο Μουσειο Δελφων | Shutterstock

Σε συνέχεια της αρχαιολογικής σας περιήγησης, μην παραλείψετε να γνωρίσετε το χωριό των Δελφών, με τον κεντρικό δρόμο, την Φρειδερίκης, που είναι γεμάτος από μπουτίκ ξενώνες, ταβέρνες και καφετέριες. Αξίζει να επιλέξετε κάποιο από αυτά, καθώς διαθέτουν μπαλκόνια με θέα που φτάνει μέχρι και τη θάλασσα.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου