Outstanding in the Field: Ένα τραπέζι που ταξιδεύει σε διάφορες γωνιές του κόσμου

Ένα υπαίθριο τραπέζι που στήνεται κάθε φορά σε ένα διαφορετικό μέρος, κυρίως, της Αμερικής για να διηγηθεί την ιστορία του τόπου. Μέσα από πιάτα και ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
outstanding-inthefield-2

Από συνταγές, λιχουδιές και τοπικά προϊόντα όπως ακόμα και μέσα από τα ίδια τα κεραμικά πιάτα και τα ποτήρια, έως τους μικρούς παραγωγούς, τους σεφ και τους creatives που εξιστορούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις μοναδικές συνθήκες του μικροκλίματος αλλά και τις ανθρώπινης διάνοιας και δημιουργικότητας που τα ανασυνθέτει μέσα σε κατσαρόλες, τηγάνια ή υπαίθριες σχάρες.

Ένα ν-ομαδικό γεύμα που μας ταξιδεύει

Το Outstanding in the Field είναι ένα “ν-ομαδικό” γεύμα που στήνεται κάθε φορά,  κυριολεκτικά, σε ένα, πελώριο τραπέζι. Σε ένα ιδιαίτερο τραπέζι που δεν περιβάλλεται από τοίχους αλλά από ανθρώπους καθώς και από το φυσικό τοπίο της εκάστοτε περιοχής.

Οι επισκέπτες και παράλληλα συνδαιτημόνες κάθονται γύρω του, γευματίζουν με πιάτα που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά με τοπικές πρώτες ύλες, προϊόντα και  συνταγές, γνωρίζοντας τους τοπικούς παραγωγούς. Με τον τρόπο αυτό έχουν επιτέλους την ευκαιρία να γνωρίσουν, ουσιαστικά, την προέλευση του φαγητού που βάζουν στο στόμα τους καθώς και τι πραγματικά περιέχει το πιάτο τους.

Μια γευστική, slow travelling ταξιδιωτική εμπειρία 

Στην ουσία, το Outstanding in the Field συνενώνει μια γευστική ταξιδιωτική εμπειρία με την έννοια, την εμπειρία και το συναίσθημα του να καθόμαστε γύρω από ένα τραπέζι, να μοιραζόμαστε με άλλους, να γιορτάζουμε το “μαζί” μέσα από ιστορίες και εμπειρίες.

Η συγκεκριμένη ταξιδιωτική εμπειρία τικάρει στην ουσία σε πολλά κουτάκια που εμπίπτουν στον σύγχρονο ορισμό του ταξιδιού ή στο λεγόμενο slow travelling.  Το Outstanding in the Field “απαιτεί” ρυθμούς αργούς, εμπειρίες που βιώνονται χωρίς βιασύνη, ιδανικά χωρίς ρολόι και σίγουρα χωρίς το μυαλό να περιστρέφεται στο επόμενο “to do” της λίστας του ταξιδιού.

Ακόμα πιο ταιριαστά σε ένα ταξίδι που γίνεται με απουσία οποιασδήποτε λίστας. Που βιώνεται μεστά σε χρόνο απόλυτα παροντικό, με ρυθμούς οργανικούς που μας επιτρέπουν να χαιρόμαστε το σήμερα συζητώντας, γευματίζοντας και απολαμβάνοντας.

Η συγκεκριμένη εμπειρία, θεωρητικά, δεν θα μας κάνει να “ξεπεράσουμε τα όρια του εαυτού μας” ζώντας μια έντονη εμπειρία με αδρεναλίνη σε κάποιο όμορφο σημείο της γης αλλά, αντιθέτως, να κατεβάσουμε ταχύτητα για να μπορέσουμε να βρούμε τον εαυτό μας. Να συνδεθούμε με την γη και τη Φύση μέσω της παρουσίας και της τροφής και να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τους γύρω μας. Σαν σε ένα παράλληλο πιο ιδιωτικό και, παραδόξως ταυτόχρονα, πιο συλλογικό ταξίδι. 

Η εντοπιότητα, η ιστορία και τα πρόσωπα του τραπεζιού

To 1999, o Jim Denevan ίδρυσε το Outstanding in the Field, θέλοντας να προσφέρει μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Αντί να φέρνει τις πρώτες ύλες από διάφορους τόπους μέσα σε ένα εστιατόριο, “εγκλωβίζοντας” έτσι σε έναν συγκεκριμένο τόπο, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μεγάλο τραπέζι που «ταξιδεύει» από περιοχή σε περιοχή. 

Το πρώτο τραπέζι μπορεί να στρώθηκε στην φάρμα του αδερφού του Jim, ωστόσο σήμερα αυτό το ιδιαίτερο, κινούμενο εστιατόριο έχει ταξιδέψει σε κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ και σε τουλάχιστον 16 ακόμα χώρες του κόσμου. Τα τραπέζια του έχουν στρωθεί σε αμπελώνες, παραλίες, λιβάδια ακόμα και σε αστικά δρομάκια που έκλεισαν για τις ανάγκες του γεύματος. 

Μάλιστα, συχνά, ζητείται από τους συνδαιτυμόνες να φέρουν μαζί τους το δικό τους πιάτο από το σπίτι, ενώ σε κάθε event έρχονται σε επαφή με τον ανθρώπινο παράγοντα που δημιουργεί τα πιάτα τους.

Με τους σεφ, τους γεωργούς, τους ψαράδες, τους τυροκόμους, τους αμπελουργούς, με τα πρόσωπα που έχουν συνδράμει με την εργασία τους σε κάθε γεύμα και αφηγούνται την ιστορία τους σε συνδυασμό με εκείνη του τόπου.

Οι προσκεκλημένοι απολαμβάνουν κάθε φορά ένα ολοκληρωμένο γεύμα από τα χέρια ενός αναγνωρισμένου, τοπικού σεφ που συνδυάζεται με κρασί ή μπύρα από τοπικούς οινοπαραγωγούς ή ζυθοποιούς. Το μενού γίνεται γνωστό όταν όλοι καθίσουν στο τραπέζι και φτιάχνεται όσο το δυνατόν με πιο εποχιακά και φρέσκα υλικά της περιοχής.

Το γαστρονομικό καραβάνι του Outstanding in the Field εμφανίζεται και εξαφανίζεται από μια τοποθεσία όπως οι στιγμές, ιδιαίτερα εκείνες, που ζούμε γύρω από το ίδιο τραπέζι.

Επικοινωνία

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα