Πάρκο της Παύλιανης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι πρέπει να προσέξετε και τι να κάνετε όταν επισκεφθείτε το Πάρκο της Παύλιανης.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 6'
IMG_1798 Loukia Το Πάρκο της Παύλιανης αποτελεί ιδανική βόλτα για μικρούς και μεγάλους | Λουκία Σανιδά

Το Πάρκο της Παύλιανης ήταν για πολλά χρόνια ένα «κρυφό διαμάντι» της Φθιώτιδας. Σιγά σιγά, η δημοφιλία του αναπτύχθηκε και λόγω των δράσεων των κατοίκων του χωριού, αλλά και χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σίγουρα το έχετε συνατήσει σε κάποια αναζήτησή σας στο instagram και σταματήσατε να δείτε τι είναι αυτή η γέφυρα-πιάνο και οι κούνιες στο ποτάμι, αλλά είχατε και την περιέργεια να μάθετε που βρίσκεται ο θρόνος από τη δημοφιλή σειρά “Game of Thrones”.

Η φημισμένη Παύλιανη

Η Παύλιανη είναι, πλέον, γνωστή στους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο. Η θέση της την καθιστά εύκολα προσβάσιμη από την Αθήνα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στη Λαμία. Διαθέτει εντυπωσιακά καταλύματα, από τροχόσπιτο μέσα στη φύση, μέχρι ξύλινες καμπίνες και πολλές δραστηριότητες για τους φυσιολάτρες.

Parko Pavlianis
Γεφυρες, παγκακια και σκαλακια στο Παρκο της Παυλιανης | Λουκια Σανιδα

Το Πάρκο της Παύλιανης

Στο χωριό, πρωταγωνιστεί το γνωστό στους επισκέπτες ως «Παρκάκι της Παύλιανης». Βρίσκεται στις πλαγιές της Οίτης, με πλούσια βλάστηση και μονοπάτια ακόμα και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την πεζοπορία. Η είσοδος του πάρκου είναι εμφανής, με μεγάλες πινακίδες, λίγο πριν φτάσετε στην Άνω Παύλιανη. Εκεί θα βρείτε και χώρο για να παρκάρετε, αν δεν έχετε ξεκινήσει από το ξενοδοχείο σας με τα πόδια. Τα παιχνίδια και όλες οι χιουμοριστικές επιγραφές του πάρκου της Παύλιανης, έχουν δημιουργηθεί με μεράκι και αγάπη από τους εθελοντές κατοίκους του χωριού, σε συνάρτηση με το φυσικό περιβάλλον. 

Parko Pavlianis
Η διαδρομη του παρκου ειναι κυκλικη | Λουκια Σανιδα

Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε τη βόλτα στο πάρκο

Μόλις περάσετε την είσοδο, θα βρείτε το καφέ, που μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα, αν δεν το έχετε κάνει από πριν. Ειδικά, αν αποφασίσετε να γυρίσετε όλο το πάρκο, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας νερό, και κάτι να φάτε γιατί η διαδρομή είναι μεγάλη. Επίσης, όσο περνά η ώρα ο ήλιος ανεβαίνει και η ζέστη αυξάνεται, οπότε το αντηλιακό και το καπέλο είναι οι καλύτεροί σας σύμμαχοι. 

Η μικρή διαδρομή

Το πάρκο προσφέρεται για περιηγήσεις, ανάλογα με το τι αναζητά ο επισκέπτης. Η διαδρομή ολόκληρη είναι κυκλική. Ειδικά αν έχετε μαζί σας παιδιά, ανάλογα με την ηλικία και τις αντοχές τους, δοκιμάστε μικρές ή μεγάλες βόλτες. Μπορείτε να παραμείνετε πολύ κοντά στην είσοδο, καθώς εκεί θα συναντήσετε αμέσως τη γέφυρα-πιάνο που μόλις την περπατήσετε ξεκινά να παίζει μουσική, να συνεχίσετε ανάμεσα στα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, περνώντας από τα γεφυράκια και τα σκαλάκια και να σταματήσετε για να κάνετε κούνια πάνω από το ποτάμι. 

Parko Pavlianis
Η διασημη τηλεοραση στο Παρκο της Παυλιανης | Λουκια Σανιδα

Όσο συνεχίζετε, τόσο θα βρίσκετε χειροποίητα υπαίθρια παιχνίδια και μπορείτε να σταματάτε να παίζετε σε όσα σας αρέσουν. Ο ήχος των νερών θα σας συνοδεύει σε κάθε βήμα, όπως και η σκιά από τα δέντρα. Θα βρείτε από αιώρες και ξαπλώστρες για ξεκούραση, μέχρι παγκάκια και πινακίδες με χιουμοριστικά μηνύματα, τραμπολίνο για τα παιδιά, μπασκέτες για εξάσκηση στα σουτ, ποδόσφαιρο, γήπεδο βόλεϋ ένα μεγάλο μπόουλινγκ και ακόμα περισσότερα που θα σας εκπλήξουν. Αν σταματάτε για φωτογραφίες και για παιχνίδι, θα καταναλώσετε τουλάχιστον μία ώρα. Όταν φτάσετε στο σημείο που αρχίζει η ανάβαση για τον Iron Throne, μπορείτε να σταματήσετε και να επιστρέψετε κάνοντας την ίδια διαδρομή αν δεν θέλετε να δοκιμάσετε την πεζοπορία.

Parko Pavlianis
Η εισοδος του παρκου για τον Iron Throne | Λουκια Σανιδα

Η μεγάλη διαδρομή

Στο πάρκο της Παύλιανης, υπάρχουν παντού αυτοσχέδιοι χάρτες για να σας υπενθυμίζουν όχι μόνο σε ποιο στάδιο της διαδρομής βρίσεστε, αλλά και ποια ακολουθούν. Η μεγάλη διαδρομή για όσους ενδιαφέρονται να την τολμήσουν, απαιτεί υπομονή και σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Είναι περίπου  6.3 χλμ και κατά μέσο όρο, χρειάζεστε περίπου 3-4 ώρες, ανάλογα με τις στάσεις και την ταχύτητα που θα περπατάτε. Το μεγαλύτερο σημείο της, εκτείνεται μέσα στο δάσος σε λόφο. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να ανεβαίνετε για αρκετή ώρα και θα βρεθείτε σε σημεία που μπορεί να μην έχει καθόλου κόσμο, αλλά και νερό ή φαγητό. 

Parko Pavlianis
Στασεις για χαλαρωση διπλα στο ποταμι | Λουκια Σανιδα

Τι πρέπει να προσέξετε στο πάρκο

Αρχικά, καλό είναι να ξεκινήσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα, για να μη σας πιάσει ο ήλιος και η ζέστη στο βουνό, αλλά το κυριότερο, για να μη νυχτώσει. Αν αρχίσει να νυχτώνει δεν θα μπορέσετε να βγείτε εύκολα από το πάρκο. Σημαντικό είναι να έχετε μαζί σας και το τηλέφωνο του ξενοδοχείου σας για παν ενδεχόμενο. Το κυριότερο είναι να ακολουθείτε πάντα τις πινακίδες και τα κόκκινα σημάδια που είναι ζωγραφισμένα στα δέντρα και να μην αποκλίνετε από αυτά, γιατί μπορεί να χαθείτε. 

Οι περισσότεροι επιλέγουν να ξεκινήσουν τη διαδρομή από την κεντρική είσοδο και να συνεχίσουν να ανεβαίνουν μετά τα παιχνίδια. Εμάς, μας συμβούλευσαν να ακολουθήσουμε την αντίθετη πορεία. Λίγο πριν από την κεντρική είσοδο, υπάρχει μια σκάλα με πινακίδα που αναγράφει “Iron Throne 50”. Ξεκινήσαμε ανάποδα, δηλαδή μια αρκετά μεγάλη ανάβαση με σκαλιά και πέτρες μέσα στο δάσος. Εκεί, συναντούσαμε σταδιακά όσους κατέβαιναν και μας ρωτούσαν αν τελειώνει η διαδρομή, ενώ μας κοιτούσαν συγκαταβατικά γνωρίζοντας όλη την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσουμε. Η ανάβαση ήταν χρονοβόρα, χρειάστηκαν αρκετές στάσεις και σε πάνω από μια ώρα φτάσαμε στον Iron Throne. 

Η θεα του Iron Throne ειναι εκπληκτικη | Λουκια Σανιδα

Η θέα από εκεί ήταν εκπληκτική, καθώς το βλέμμα φτάνει πραγματικά μέχρι τη θάλασσα και τη Στυλίδα. Από εκεί και πέρα η διαδρομή ήταν πιο βατή, συναντήσαμε πολλά σημεία για φωτογραφίες, από αιώρες μέχρι και τη διάσημη «τηλεόραση». Όσο πλησιάζαμε προς την κάθοδο και το γνωστό σημείο του πάρκου, για αρκετή ώρα περπατούσαμε ανάμεσα στα δέντρα. Φτάνοντας, ανταμώναμε κι εμείς με τη σειρά μας όσους ξεκινούσαν ανάποδα τη διαδρομή προς το θρόνο.

Parko Pavlianis
Αυτοσχεδιο bowling στο Παρκο της Παυλιανης | Λουκια Σανιδα

Από εκεί ξεκινούν και τα παιχνίδια. Αν είστε τυχεροί και επισκεφθείτε την Παύλιανη πάνω από μια φορά, δοκιμάστε όλη τη διαδρομή και την επόμενη φορά μπείτε στο πάρκο μόνο και μόνο για να απολαύσετε τη φύση και τα παιχνίδια. Επιπλέον, οι καθημερινές είναι σίγουρα προτιμότερες από άποψη κόσμου και άνεσης, αλλά και οι πολύ πρωινές ώρες του Σαββατοκύριακου. Φυσικά, στην επιστροφή θα δείτε όλον τον κόσμο να πηγαίνει μαζικά προς τις ταβέρνες του χωριού, για να δοκιμάσουν τις τοπικές γεύσεις.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"