Αυτές είναι οι τρεις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2024

Από το 1985 μέχρι και σήμερα, οι Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες αναδεικνύουν όμορφες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου. Για το 2024, ο θεσμός θα μας ταξιδέψει από την Εσθονία μέχρι την Αυστρία και τη Νορβηγία.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Bad Ischl aerial view Bad Ischl, Αυστρία | iStock

Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας καθιερώθηκε το 1985 από την τότε Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας, Μελίνα Μερκούρη. Κάθε χρόνο, οι πόλεις επιλέγονται με βάση ένα πρόγραμμα με πολιτιστικές δράσεις που χαρακτηρίζονται από ευρωπαϊκό ύφος. Σκοπός είναι οι κάτοικοι και οι φορείς της κάθε πόλης να συμμετέχουν ενεργά για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της κοινότητας και της γύρω περιοχής.

Φέτος, και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου, οι πόλεις Bad Ischl στην Αυστρία, Bodø στη Νορβηγία και Tartu στην Εσθονία είναι οι Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες για το 2024. Ας τις γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Bad Ischl, Αυστρία

Από τις 20 Ιανουαρίου 2024, 23 δήμοι στην αλπική περιοχή Salzkammergut της Αυστρίας –υπό την ηγεσία της πρωτεύουσας Bad Ischl-  δημιούργησαν ένα πρόγραμμα για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με τον τίτλο «23 για 24».

Bad Ischl, Αυστρια | iStock

Το πρόγραμμα «Ο πολιτισμός είναι το νέο αλάτι» (Culture is the New Salt) αναφέρεται και τιμά το άφθονο αλάτι που υπάρχει στην περιοχή, με 178 μεγάλα project και 100 μικρότερα. Σε αυτά θα θαυμάσετε έργα για τη συντήρηση της πολιτισμικής μνήμης, όπως ο Οίκος των Αψβούργων αλλά και σύγχρονη τέχνη και νέα μοντέλα βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού.

Στα κύρια σημεία ενδιαφέροντος συγκαταλέγονται:  

Πόλεις σε λίμνες από αλάτι

Σύγχρονοι καλλιτέχνες έχουν προσκληθεί να αναμορφώσουν δημιουργικά τους εγκαταλελειμμένους σιδηροδρομικές σταθμούς.

Εργαστήριο για τις παραδοσιακές ταβέρνες

Πρόκειται για ένα project που στοχεύει στην ανανέωση και την περαιτέρω γαστρονομική ανάπτυξη που χρειάζονται οι ταβέρνες της περιοχής για να επιβιώσουν.

Διαβάστε περισσότερα για το πολιτιστικό πρόγραμμα στο Bad Ischl.

Bodø, Νορβηγία

Η πόλη Bodø είναι η βορειότερη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα στα χρόνια του θεσμού, τοποθετώντας τον Αρκτικό Κύκλο στη διοργάνωση για πρώτη φορά.  Ωστόσο, όλη η περιοχή Nordland εντάσσεται στο πρόγραμμα με το όνομα «Arcticulation». Ετοιμαστείτε για περισσότερες από 1000 εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές του Φεβρουάριου και προβάλλουν την αρκτική φύση, προωθώντας τη θέση του βορρά στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης με σκοπό την ενίσχυση της περιοχής.

Bodo, Νορβηγια | iStock

Κάποια από τα κορυφαία σημεία ενδιαφέροντος:

Πεζοπορία στις Ευρωπαϊκές καμπίνες πολιτισμού

Μέσα σε 21 ημέρες πραγματοποιείται μια διαδρομή κατά μήκος της συνοριακής γραμμή της Σουηδίας, η οποία αποκαλύπει πανέμορφες καμπίνες με τη συνοδεία τέχνης και πολιτισμού.   

Biegke Beahteme (Σε ποιον ανήκει ο αέρας;)

Η τριλογία του Θεάτρου του Νότου των Sámi (Λάπωνες) –οι οποίοι αποτελούν τους μοναδικούς αυτόχθονες πληθυσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν κυρίως στις βόρειες περιοχές της Νορβηγίας, της Φιλανδίας, της Ρωσίας και της Σουηδίας- συμβολίζει τον αγώνα τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που απειλούν τον πολιτισμό τους.  

Το πολιτιστικό πρόγραμμα της πόλης Bodø είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό έργο που πραγματοποιείται στη Νορβηγία τα τελευταία 10 χρόνια και το μεγαλύτερο γενικότερα στη Βόρεια Νορβηγία.

Διαβάστε περισσότερα για το πολιτιστικό πρόγραμμα στο Bodø.

Tartu, Εσθονία

Η θεματική για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα Tartu στην Εσθονία είναι «Οι Τέχνες της Επιβίωσης». Ο τίτλος συνδέεται στενά με το περιεχόμενο το οποίο και επικεντρώνεται στην προστασία της φύσης και στη δημιουργία μιας πόλης με αυτές τις προδιαγραφές. Μεταξύ των βασικών στόχων και προτεραιοτήτων συγκαταλέγεται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς και η ενίσχυση των μικρότερων πόλεων της Ευρώπης. Οι εκδηλώσεις και τα έργα θα ξεπεράσουν τα 1000 και θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.  

Το Δημαρχειο στο Tartu της Εσθονιας | iStock

Κάποια από τα highlights του προγράμματος που ξεκίνησε στα τέλη του Ιανουαρίου περιλαμβάνουν:

Το φιλί του Tartu

Ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με άξονα την αγάπη, την ανοχή και τη σεξουαλικότητα θα πραγματοποιηθούν, καταλήγοντας σε μια μεγάλη εκδήλωση φιλιού στο Δημαρχείο της πόλης.

Η επέκταση των κρυμμένων κόσμων

Μια παρουσίαση διεθνούς τέχνης σε τρεις πόλεις της περιοχής.

Το ακατάλληλο παραμένει (Unfit Remains)

Πρόκειται για δύο διεθνείς εκθέσεις που καταδεικνύουν τον κίνδυνο που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη και στα μη ανθρώπινα είδη, ενώ επικεντρώνονται στους τρόπους μετρίασής του μέσω του πολιτισμού.     

Tartu, Εσθονια | iStock

Το Tartu 2024 είναι το κύριο γεγονός στην Εσθονία και το μεγαλύτερο περιφερειακό έργο μεταξύ του Tartu και της Νότιας Εσθονίας.

Διαβάστε περισσότερα για το πολιτιστικό πρόγραμμα στο Tartu.

Οι τρεις Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες θα συνεχίσουν τη συνεργασία σε πολλά έργα, αποσκοπώντας στη διατήρηση των δεσμών που δημιουργούνται μέσω των δράσεων του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"