Που να κάνετε λαμπερές Γιορτές στην Αθήνα

Το Κέντρο της Αθήνας τα Χριστούγεννα είναι ένας πολύχρωμος καμβάς από λαμπιόνια αλλά και ένας παράδεισος γευστικών απολαύσεων.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 18'
Athénée

Το κέντρο της Αθήνας τα Χριστούγεννα και τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς είναι ένας καμβάς γεμάτος χρώματα, μυρωδιές και φώτα που αναβοσβήνουν. Τα πάντα ζωντανεύουν μέσα από το γιορτινό πνεύμα, το οποίο μετουσιώνει κάθε στιγμή, κάθε συνάντηση, κάθε φαγητό σε μοναδική ανάμνηση, που του χρόνου θα νοσταλγούμε. 

Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους για να προμηθευτεί τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι, να χαζέψει τις στολισμένες βιτρίνες και να αγοράσει δώρα για αγαπημένα πρόσωπα. Περπατώντας στο πολυσύχναστο κέντρο της Αθήνας αυτή την εποχή, ένα πράγμα γίνεται ξεκάθαρο: θέλει μαεστρία για να πλοηγηθεί κανείς σε αυτήν τη μαγική ατμόσφαιρα και να βρει τους καλύτερους γαστρονομικούς θησαυρούς. 

Η στάση για φαγητό, γλυκό ή ποτό στην καρδιά της πόλης, πριν ή μετά τα ψώνια, είναι μια τελετουργία συνυφασμένη με τη μαγεία των Χριστουγέννων. Για αυτόν το λόγο, φτιάξαμε έναν οδηγό με τα κορυφαία εστιατόρια, μπαρ, ζαχαροπλαστεία, μαγειρεία και αρτοποιεία για όλες τις ώρες της ημέρας. Πριν ή αφού βουτήξετε στον ανεμοστρόβιλο των αγορών ή ακόμα και ως απολαυστικό ιντερμέδιο, μια επίσκεψη στους παρακάτω χώρους θα σας ξεκουράσει και θα σας αναζωογονήσει. Εδώ, η γαστρονομία και το bartending γίνονται πύλη απόλαυσης, προσθέτοντας μια ακαταμάχητη γοητεία στην πολύχρωμη ταπισερί που είναι η Αθήνα τις γιορτές.

Πρωινό ή γλυκό στο χέρι

«Astana Πιροσκί» 

Η Καλλιθέα φημίζεται για τα πιροσκί της λόγω των ποντιακών, γεωργιανών, ρωσικών και άλλων καυκάσιων πληθυσμών της. Ξεχωρίσαμε το «Astana», ένα ρωσικό παντοπωλείο με συνταγές από το Καζακστάν. Κάντε μια στάση για το πιο αφράτο και μαλακό πιροσκί.

Δημοσθένους 207, Καλλιθέα. Τιμές: 1 ευρώ το ένα πιροσκί, 5 ευρώ τα 10 πιροσκί

«Πεϊνιρλί Ιωνίας» 

Αν ρωτήσετε στους Αμπελόκηπους για το καλύτερο πεϊνιρλί, θα σας στείλουν εδώ (σας το λέει βέρα Αμπελοκηπιώτισσα). Ζύμωμα στο χέρι, πάντα φρέσκια γέμιση και ψήσιμο σε ξυλόφουρνο. Πάνω από το καυτό πεϊνιρλί προσθέτουν έναν κύβο βούτυρο για έξτρα νοστιμιά. 

Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι. Τιμές: 2,5 ευρώ το πεϊνιρλί

«Αρτοποιότης ο Τάκης»

Στο Κουκάκι, με θέα την Ακρόπολη, στέκει ένας από τους φούρνους-τοπόσημο της Αθήνας. Με πάνω από 30 είδη ψωμιού και μεγάλη ποικιλία γλυκών και σάντουιτς, αν είστε στην περιοχή, δεν πρέπει να παραλείψετε μια στάση εδώ. 

Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι. Τιμές: 1,5 ευρώ η τυρόπιτα

«Δωδώνη»

Εδώ ζυμώνεται η καλύτερη τυρόπιτα κουρού στην Αθήνα με τυρί από την Άρτα και συνταγές που χάνονται στο χρόνο. Όπως λένε οι ιδιοκτήτες, από το 1972 δεν έχουν αλλάξει τίποτα στον τρόπο παρασκευής – για την ακρίβεια, δεν έχουν καν κατάψυξη. 

Λυκούργου 9, Ομόνοια. Τιμές: 1,5 ευρώ η τυρόπιτα    

                                                                                                                                                                                                                                                                                               

«Kora»

Ένας μοντέρνος φούρνος και βιενουαζερί στην καρδιά της Αθήνας. Χρησιμοποιούν μεθόδους αργής ωρίμανσης, οι οποίες καθιστούν τα προϊόντα πιο θρεπτικά και εύπεπτα από τα συμβατικά παραγόμενα αρτοσκευάσματα.

Π. Αναγνωστόπουλου 44, Κολωνάκι. Τιμές: 3,50 ευρώ το brownie

«Βlack Salami»

Ναι, μπορείτε να αγοράσετε το ψωμί σας εδώ, αλλά το «Black Salami» είναι κάτι παραπάνω από φούρνος. Σάντουιτς με μουσακά ή παστράμι Νέας Υόρκης, μπισκότα με σοκολάτα και πράσινο κίτρο και γεύματα-πακετάκι, όπως γιουβαρλάκια ή στραπατσάδα, το κάνουν επάξια talk-of-the-town.

Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια. Τιμές: 5-10 ευρώ

«Guarantee» 

Το «Guarantee» είναι ο τόπος συνάντησης του street food και του γκουρμέ. «Βελτίωση χωρίς όρια, ποιότητα χωρίς λόγια!» είναι το μότο τους και κάπως έτσι, εδώ και 35 χρόνια, έχουν χτίσει τη φήμη του καλύτερου σαντουιτσάδικου της πόλης. 

Βεΐκου 41, Κουκάκι. Τιμές: 4,10-6,60 ευρώ

«Le Greche» 

Εάν σας αρέσει να τρώτε παγωτό όλο το χρόνο, εδώ θα βρείτε μοναδικές γεύσεις αυθεντικού χειροποίητου τζελάτο. Αν, πάλι, δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, επισκεφτείτε το «Le Greche» για τις φίνες τάρτες, τα ιταλικά μπισκότα, το ναπολιτάνικο χαρμάνι καφέ και το σισιλιάνικο torrone.

Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα. Τιμές: 3 ευρώ η μπάλα παγωτού

Πρωινό σε μαγαζί

«Lukumades»

Ξεκινήστε την ημέρα σας με τον πιο γλυκό τρόπο. Στους «Lukumades» θα βρείτε vegan ζύμες, υψηλής ποιότητας μέλι και καρύδια και μια τεράστια γκάμα γεμίσεων και επικαλύψεων, όπως κρέμα μαστίχα, κρέμα μπουγάτσα, επικάλυψη με πραλίνα φιστικιού ή αλμυρή καραμέλα.

Αιόλου 21 & Αγίας Ειρήνης, Ακρόπολη. Τιμές: Από 4,20 ευρώ 

«Ρεσιτάλ»

Από τους πιο όμορφους χώρους της Αθήνας, το «Ρεσιτάλ» φέρνει φρέσκο αέρα στο Μετς. Αν έρθετε πρωί, θα σας προτείνουν τρία γλυκά για να τα συνδυάσετε με τον καφέ σας ή πέντε γλυκά βιτρίνας για επιτόπου κατανάλωση ή για το σπίτι. 

Αναπαύσεως 15, Μετς. Τιμές: 4,80 ευρώ η πάβλοβα, 5,50 ευρώ η τάρτα φλαν 

«Στάνη»

Όταν μιλάμε για αυθεντικά, παραδοσιακά γαλακτοπωλεία, ένας είναι ο «βασιλιάς». Η «Στάνη» είναι ένα γευστικό ταξίδι στο παρελθόν, χάρη στο βραβευμένο γιαούρτι και τα ολόφρεσκα γλυκά του. Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, το γαλακτοπωλείο φτιάχνει το πιο διάσημο ρυζόγαλο της πόλης. Ένα πρωινό εδώ είναι απαραίτητο συστατικό της αθηναϊκής εμπειρίας.   

Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια. Τιμές: 2,80 ευρώ το ρυζόγαλο       

                                                                                                                                                                                                        

Brunch

«Wild Souls» 

Το πιο νόστιμο και πρωτοποριακό vegan στέκι βρίσκεται στην οδό Βουλής. Με αγνούς ξηρούς καρπούς και σουσάμι, plant-based συνταγές και έναν πανέμορφο κονσεπτικό χώρο, εδώ θα βρείτε τους πιο wild συνδυασμούς, όπως γουακαμόλε με ταχίνι και μαγιονέζα με βούτυρο κάσιους.

Βουλής 36, Σύνταγμα, Τ/210-3231438. Τιμές: 10 ευρώ το πρωινό με καφέ

«Minu» 

Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη minutiae, που σημαίνει μικρές, σημαντικές ή ασήμαντες λεπτομέρειες, και σε αυτές ακριβώς τις λεπτομέρειες ποντάρει το «Minu». Η γαστρονομική του ταυτότητα στηρίζεται στην εποχικότητα και το ευ ζην, ενώ εδώ πωλούνται επίσης φυτά, είδη διακόσμησης και έργα τέχνης. 

Σαρρή 50, Θησείο, Τ/210-3232022. Τιμές: 15-20 ευρώ το πλήρες πρωινό

«Athénée» 

Τον Αύγουστο του 1939 άνοιξε ένα από τα πιο εμβληματικά εστιατόρια της πόλης, που έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Νίκο Γκάτσο, τον Μάνο Χατζιδάκι, τη Μελίνα Μερκούρη, τη Σοφία Λόρεν, τον Άντονι Κουίν και πολλούς άλλους. Σήμερα θα βρείτε κλασικά ελληνικά πιάτα σε εναλλακτικές εκδοχές.

Βουκουρεστίου 9, Κολωνάκι, Τ/210-3251430. Τιμές: 20 ευρώ το πρωινό με καφέ 

Γεύμα

«Granello»

Στο «Granello» φυσά αέρας ναπολιτάνικος και κυριαρχούν τα φρέσκα υλικά και το αγνό ζυμάρι. Κάθε υλικό στις πίτσες του έρχεται από την Ιταλία ή από μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας. Προσφέρει έντεκα συνταγές, μεταξύ των οποίων vegan και vegetarian επιλογές.

Περικλέους 18, Σύνταγμα, Τ/210-3226542. Τιμές: 15 ευρώ το άτομο

«Döner.Tzh»

Ο Γιλμάζ Σεκμάν και η γυναίκα του, Σουλτάν, σερβίρουν πιάτα από την πατρίδα τους που δεν θα συναντήσετε σε αντίστοιχα μαγαζιά της Αθήνας. Το «Döner.Τzh» προσφέρει γνήσια τουρκική κουζίνα και πολίτικο γύρο ψημένο σε φούρνο «ντονέρ μεκάν». 

Βιζυηνού 2, Νέα Σμύρνη, Τ/210-9310411. Τιμές: 15-20 ευρώ το άτομο

«Tanpopo»

Το νέο ραμενάδικο του Σωτήρη Κοντιζά εμπνέεται από τα izakaya, τα after office bars της Ιαπωνίας. Αυτή είναι η ιδανική εποχή για αχνιστές σούπες και γευστικούς ζωμούς, οπότε το «Tanpopo» είναι must. Πέρα από το φαγητό, εξίσου αξιόλογα είναι και τα κοκτέιλ. 

Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, Πλατεία Κλαυθμώνος, Τ/210-7000252. Τιμές: 25 ευρώ το άτομο

«Pharaoh» 

Για το «Pharaoh» δεν χρειάζονται συστάσεις, αφού ήταν το πιο viral εστιατόριο του 2023. Απολαύστε το φαγητό σας, με μουσική από βινύλια, επιμελημένη από διαφορετικό DJ καθημερινά. Τα πιάτα του μαγειρεύονται χωρίς ηλεκτρισμό, σε ξυλόσομπες, κάρβουνα και ξυλόφουρνο. Ένας προορισμός γεύσης στα Εξάρχεια. 

Σολωμού 54, Εξάρχεια, Τ/210-3808412.Τιμές: 25-35 ευρώ το άτομο

«Dopios» 

Το «Dopios» είναι το μοντέρνο μεζεδοπωλείο του Χριστόφορου Πέσκια, όπου το παραδοσιακό συναντά το καινούργιο. Απολαύστε το γεύμα σας σε αυτό τον ατμοσφαιρικό αθηναϊκό πεζόδρομο, κάτω από τη σκιά των πλατάνων του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων του 11ου αιώνα.

Σκουλενίου 1, Αγίων Θεοδώρων, Τ/210-3310049. Τιμές: 25-30 ευρώ το άτομο χωρίς ποτό

«Άκρα»

Μια από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες αφίξεις της χρονιάς, το «Άκρα» είναι η σύμπραξη του σεφ Ιωάννη Λουκάκη («Μούργα», Θεσσαλονίκη) και του pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη. Δυνατά ψαρικά και ακόμα πιο ευφάνταστα γλυκά. 

Αμύντα 12, Παγκράτι, Τ/210-7251116. Τιμές: 30-50 ευρώ το άτομο

«Birdman» 

Κρυμμένο σε ένα στενάκι στην καρδιά της Αθήνας, το «Birdman» είναι ένα cozy, ήσυχο, ιαπωνικό bar restaurant, που αποτίει φόρο τιμής στα εστιατόρια του Τόκιο και τα jazz kissa bars της Ιαπωνίας. Δοκιμάστε το τέλειο yakitori υπό τη συνοδεία Hi-Fi μουσικών.

Βουλής 35, Σύνταγμα, Τ/ 210-3212800.Τιμές: 30-50 ευρώ το άτομο

«Zurbaran» 

Εδώ η νυχτερινή ζωή επαναπροσδιορίζεται, τα κλασικά πιάτα αποκτούν μοντέρνο αέρα και η δημιουργική τέχνη του κοκτέιλ αναβιώνει. Συνδυάζοντας τέλεια την αστικότητα και τη σύγχρονη εποχή, το «Zurbaran» αναμειγνύει στοιχεία του παρελθόντος με τάσεις του μέλλοντος.

Πατριάρχου Ιωακείμ 38, Κολωνάκι, Τ/210-7238334. Τιμές: 50-70 ευρώ το άτομο

Δείπνο

«Nolan» 

Το «Nolan» του Σωτήρη Κοντιζά είναι ένα urban εστιατόριο που, όπως και ο σεφ του, χαρακτηρίζεται από δυαδικότητα: μια γαστρονομική συνάντηση του ελληνικού και του ιαπωνικού στοιχείου. Πιάτα δημιουργικά, απολαυστικά, σύγχρονα και φανταστική αναλογία ποιότητας και τιμής, όπως αναγνώρισε και ο οδηγός Michelin.

Βουλής 31-33, Σύνταγμα, Τ/210-3243545. Τιμές: 30 ευρώ το άτομο

«Λινού Σουμπάσης και Σία» 

Τόσο ο χώρος τους όσο και τα πιάτα τους χαρακτηρίζονται από απλότητα και μινιμαλισμό. Ιδανικό μέρος για κυριακάτικα τραπέζια, καθώς εδώ θα βρείτε συνταγές που άλλοτε σερβίρονταν στα αστικά εστιατόρια, τα οποία πλέον έχουν εκλείψει.

Μελανθίου 2, Μοναστηράκι, Τ/210-3220300. Τιμές: 40 ευρώ το άτομο χωρίς ποτό

«Balthazar» 

Μια αστική όαση στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο του 1897 και διαθέτει έναν από τους λίγους εναπομείναντες κήπους στο κέντρο της πόλης. Από το 1973, το «Balthazar» σερβίρει αξέχαστες γαστρονομικές εμπειρίες και τα τελευταία χρόνια την κουζίνα έχει αναλάβει ο διάσημος σεφ Χριστόφορος Πέσκιας.

Τσόχα 27, Αμπελόκηποι, Τ/210-7238334. Τιμές: 45-50 ευρώ το άτομο

«Cookoovaya» 

Κάθε συστατικό έχει μια θέση και έναν σκοπό στο «Cookoovaya». Κάθε δημιουργία εμποτίζεται με τις αξίες της εντοπιότητας, ξεπερνώντας τα όρια του εκλεκτού φαγητού και δίνοντας μια παιχνιδιάρικη νότα στα πιάτα. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν πλούσιες συναισθηματικές συνδέσεις μέσω του φαγητού.

Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Ιλίσια, Τ/210-7235005. Τιμές: 50-70 ευρώ το άτομο

«Gorlomi» 

Για τους λάτρεις της καθαρόαιμης ιταλικής κουζίνας, το «Gorlomi» δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα. Αν και άνοιξε πρόσφατα, φέρει βαριά υπογραφή, αφού την κουζίνα του έχει αναλάβει ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Luca Piscazzi. Ξεχωρίσαμε το ριζότο σαφράν με ωμή καραβίδα και τις ιταλικές ετικέτες κρασιών. 

Πλουτάρχου 9, Κολωνάκι, Τ/210-7251855 .Τιμές: 60-80 ευρώ το άτομο

«Vezene» 

Αυτό το διαχρονικό μπιστρό εμπνέεται από την Ελλάδα και σερβίρει ντόπια πιάτα, όπου πρωταγωνιστούν η παράδοση, το μεράκι και η ειλικρίνεια. Συνδυάζουν φυσικά συστατικά, πανάρχαιες τεχνικές και γεύσεις που παραμένουν απλές και γεμάτες ζωή. Στο «Vezene» θα νιώσετε σαν να είστε καλεσμένοι σε σπίτι φίλων.

Βρασίδα 11, Παγκράτι, Τ/210-7232002. Τιμές: 70 ευρώ το άτομο

«Seeds» 

Η ποιότητα, η περιβαλλοντική συνείδηση και η βιωσιμότητα βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας του «Seeds». Γι’ αυτό συνεργάζονται με εγχώριους προμηθευτές που μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στα τρία μενού του εστιατορίου (75, 95, και 125 ευρώ), ενώ υπάρχει και vegan επιλογή. 

Ουμπλιανής 14 & Διοχάρους 27, Ιλίσια. Τ/210-7235116. Τιμές: 75-125 ευρώ το άτομο

«CTC»

Ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης και η ομάδα του επικεντρώνονται στη μεσογειακή κουζίνα με σύγχρονες τεχνικές και προσεγμένη παρουσίαση, σε ένα ενιαίο μενού-έκπληξη 11 πιάτων. Το μενού γευσιγνωσίας συνοδεύεται επίσης από μερικούς εξαιρετικούς συνδυασμούς κρασιών. 

Πλαταιών 15, Κεραμεικός, Τ/210-7228812. Τιμές: 95 ευρώ το άτομο για μενού 11 σταδίων

«Hytra»

Υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση και φιλοξενία, κομψή αισθητική, ζεστή και σπιτική ατμόσφαιρα, συνεχής εξέλιξη στην προσέγγιση της έννοιας του φαγητού και ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας μέσα από ντόπιες πρώτες ύλες και συνταγές είναι τα κύρια συστατικά αυτού του γαστρονομικού ταξιδιού. 

Ίδρυμα Ωνάση, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107-109, Καλλιθέα, Τ/210-3316767. Τιμές: 80 ευρώ το άτομο για μενού 9 σταδίων, 100 ευρώ το άτομο για μενού 12 σταδίων 

«Tudor Hall» 

Στον 7ο όροφο του King George, το «Tudor Hall» προσφέρει την καλύτερη και πιο κομψή σύγχρονη κουζίνα. Απολαύστε την εσωτερική διακόσμηση ή τον εξωτερικό χώρο με την εκπληκτική θέα της Αθήνας, που αποτυπώνει την αρχαία κληρονομιά του ιστορικού κέντρου της πόλης.

King George, Βασ. Γεωργίου Α΄ 3, Πλατεία Συντάγματος, Τ/210-3222210. Τιμές: 120 ευρώ το άτομο για μενού γευσιγνωσίας 9 σταδίων με 4 ποτήρια κρασί σε wine pairing 

«Σπονδή»

Ένα εστιατόριο-ορόσημο που καθόρισε και εξακολουθεί να καθορίζει την κουλτούρα του fine-dining στην Ελλάδα και όχι μόνο. Η «Σπονδή» είναι ένα εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin και περήφανο μέλος των Les Grandes Tables du Monde. Διόλου τυχαία, θεωρείται συνώνυμο της υψηλής γαστρονομίας, της καλαισθησίας και του περφεξιονισμού. 

Πύρρωνος 5, Παγκράτι, Τ/210-7564021. Τιμές: 145-170 ευρώ το άτομο

«Delta»  

Όντας το μοναδικό εστιατόριο στην Ελλάδα με δύο αστέρια Michelin –και ένα Michelin Green Star–, το «Delta» αποτελεί εθνικό κεφάλαιο στην avant-garde γαστρονομική σκηνή. Το μενού των 12 πιάτων έχει δημιουργήσει ο Γιώργος Παπαζαχαρίας και επιμελείται ο Θάνος Φέσκος με την ομάδα του. 

Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα, T/216-8091000. Τιμές: 200 ευρώ το άτομο για μενού 12 σταδίων (Omnivore) 

«Soil»

Όπως αποκαλύπτει το όνομά του, το «Soil» ακολουθεί μια γήινη, ολιστική φιλοσοφία. Βιολογικά βότανα, λαχανικά και άλλα ελληνικά προϊόντα αποκαλύπτουν εξαιρετικές γεύσεις δημιουργικής και βιώσιμης ελληνικής κουζίνας. Στεγάζεται σε ένα όμορφο διώροφο νεοκλασικό, κατασκευασμένο το 1925, ακριβώς πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Φερεκύδου 5, Παγκράτι, Τ/210-7513505. Τιμές: 95-283 ευρώ το άτομο

Street food

«Φαλάφελ του Ιμπραήμ» (Falafel Al Sharq) 

Μια στάση σε αυτό το γωνιακό μαγαζί και ο ουρανίσκος σας θα σας ευχαριστεί. Ο Ιμπραήμ από την Αλεξάνδρεια, δίνει στην αιγυπτιακή κουζίνα μια γκουρμέ πινελιά. Το φαλάφελ τους θεωρείται από τα καλύτερα της Ευρώπης, γι’ αυτό και πιθανότατα θα πετύχετε μεγάλη πελατεία.   

Λιοσίων 1, Πλατεία Βάθης. Τιμές: 2 ευρώ το φαλάφελ

«Λευτέρης ο Πολίτης» 

Για κορυφαίο πικάντικο, πολίτικο σουβλάκι προτείνουμε το σουβλατζίδικο που έχει ταΐσει γενιές και γενιές. Άνθρωποι ταξίδευαν από διάφορα σημεία της Αττικής για το τυλιχτό τους, ενώ τουρίστες και Έλληνες του εξωτερικού το έπαιρναν μαζί τους σε πτήσεις! Ένα μαγαζί συνυφασμένο με την αθηναϊκή ιστορία. 

Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια, και Ρόμβης 18, Μοναστηράκι. Τιμές: 2,70 ευρώ το τυλιχτό

«Καραμανλίδικα του Φάνη» 

Μέσα σε αυτό το εστιατόριο αναβιώνει το βυζαντινό «παστομαγειρείο».Απολαύστε μοναδικά προσφούρνια ψημένα σε πετρόχτιστο φούρνο, παστουρμά καμήλας, μερακλίδικους μεζέδες και, για κλείσιμο, κιουνεφέ με αγνό βούτυρο.  

Ερμού 119, Θησείο. Τιμές: 7-8 ευρώ το άτομο για προσφούρνια, 12-15 ευρώ το άτομο για μεζέδες

«Jackaroo»

Όταν πρωτοπέρασα από το «Jackaroo», βλέποντας την τεράστια ουρά, νόμιζα ότι ήταν κάποιο hot club. Από τότε έχει γίνει το αγαπημένο street food των Αθηναίων και όχι άδικα. «Μπαμπάτσικες» και τρομερά value-for-money μερίδες και πιάτα που είναι όσο καυτερά υπόσχονται. 

Φωκίωνος Νέγρη 18, Κυψέλη. Τιμές: 2 ευρώ τα buns, 4,50 ευρώ τα chicken fingers

«Crust»

Σε μια από τις πιο ζωηρές περιοχές της Αθήνας, βρίσκεται το «Crust» που μας ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη. Σερβίρουν κομμάτια από 13 διαφορετικές πίτσες, που ψήνονται σε ξυλόφουρνο, ενώ συχνά στον χώρο τους γίνονται και πάρτι. 

Πρωτογένους 13, Ψυρρή. Τιμές: 3,50 ευρώ το XL κομμάτι

Ποτό ή κρασί

«Heteroclito»

Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία wine bars στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας που δημιουργήθηκε το 2012, θέλοντας να αναδείξει με απλότητα τις γηγενείς ποικιλίες αμπελιών και τον πλούτο της ελληνικής γης.

Φωκίωνος 2, Σύνταγμα, Τ/210-3239406. Τιμές: 4 ευρώ το ποτήρι

«Au Revoir»

Ένα σημαντικό κομμάτι της αθηναϊκής νυχτερινής σκηνής έχει γραφτεί εδώ. Μπαίνοντας στο «Au Revoir», το παλαιότερο μπαρ της χώρας, είναι σαν να μπαίνεις σε μηχανή του χρόνου, αφού από την πρώτη μέρα δεν έχουν αλλάξει σχεδόν τίποτα. Πιείτε ένα ποτό εδώ που κάποτε κάθισε ο Φρανκ Σινάτρα. 

28ης Οκτωβρίου 136 (Πατησίων), Τ/210-8230474. Τιμές: 6 ευρώ το ποτό, 9 ευρώ το κοκτέιλ

«Barreldier»

Δεν νοείται να μην επισκεφτείτε το «Barreldier» την περίοδο των Χριστουγέννων, που το μπαρ φοράει τα γιορτινά του και γίνεται πιο ατμοσφαιρικό από ποτέ. Ξεχωρίζει για τα μικρά βαρέλια πάνω στην μπάρα, εκεί όπου παλαιώνουν τα ποτά τους. 

Βουλής 7, Σύνταγμα, Τ/210-3254711. Τιμές: 8 ευρώ το ποτό, 10 ευρώ το κοκτέιλ 

«Barro Negro»

Το πρώτο tequila και mezcal bar της Αθήνας, άνοιξε μόλις το 2019. Το «Barro Negro» είναι αποτέλεσμα της αγάπης και του σεβασμού για το Μεξικό και την αγαύη και φέτος ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου.

Ιωάννου Παπαρρηγόπουλου 15, Τ/210-0107618. Τιμές: 10-12 ευρώ το κοκτέιλ

«Alexander’s Bar»

Απολαύστε τη θέα στο καλύτερο ξενοδοχειακό μπαρ στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes. Σε έναν από τους πιο μεγαλοπρεπείς και αριστοκρατικούς χώρους της Ελλάδας, με την αυθεντική ταπισερί του 18ου αιώνα, θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα από μπράντι, κονιάκ και signature cocktails. 

Βασ. Γεωργίου Α΄ 1 (Ξενοδ. Μεγάλη Βρεταννία), Πλατεία Συντάγματος, Τ/210-3330000. Τιμές: 22 ευρώ το κοκτέιλ

«Oinoscent»

Το πρώτο wine bar της Αθήνας άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2008 και έγινε σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του κρασιού. O σεφ Γιάννης Τσικουδάκης και η έμπειρη ομάδα του δημιουργούν συγκλονιστικά πιάτα, εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα, χρησιμοποιώντας τοπικά εποχιακά υλικά.

Βουλής 45-47, Σύνταγμα. Τ/210-3229374. Τιμές: 30-40 ευρώ το άτομο

«Wine is Fine»

Με γαλλικό αέρα, καλή μουσική, φυσικά κρασιά, προσεγμένο φαγητό και οικονομικές τιμές, το «Wine is Fine» έχει όλα τα φόντα για να γίνει το αγαπημένο σας στέκι.  

Βύσσης 6, Μοναστηράκι. Τ/210-3230304. Τιμές: 30 ευρώ το άτομο

«Jazz in Jazz»

Προσεγμένη διακόσμηση, όμορφη ατμόσφαιρα και μια μεγάλη ποικιλία ποτών, προσθέτουν στη γοητεία αυτού του whisky bar. Όπως λένε, ο χώρος είναι ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στην τζαζ κουλτούρα, το ιδανικό σημείο για να ξεκινήσει η βραδιά σας. 

Δεινοκράτους 4, Κολωνάκι, Τ/210-7225246. Τιμές: 8 ευρώ το ποτό, 10-12 ευρώ το κοκτέιλ

«CV Distiller»

Ταξιδέψτε πίσω στο χρόνο, στην εποχή του Μεσοπολέμου, της ποτοαπαγόρευσης και των speakeasies. Αυτό τον αέρα αποπνέει το συγκεκριμένο whisky bar. Με βραβευμένες spirit και cocktail lists, εδώ μπορείτε να απολαύσετε κλασικές αλλά και πιο μοντέρνες επιλογές υπό τους ρυθμούς της τζαζ.

Χατζηγιάννη Μέξη 7, Χίλτον, T/210-7231767. Τιμές: 9 ευρώ το ποτό

 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα