ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 6'
Κόλπος Άντονι Κουίν ©iStock Κόλπος Άντονι Κουίν ©iStock

Η Ρόδος είναι η μεγαλόνησος των Δωδεκανήσων. Ο τόπος που κατά την αρχαιότητα λάτρευε τη θεά μέλισσα, κουβαλάει τεράστια ιστορία που σμιλεύτηκε από τους Ιππότες, τους Οθωμανούς και τους Ιταλούς. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Λίνδου και της Καμείρου, η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες και το πρωτότυπο Μουσείο των Παιχνιδιών δίνουν στη Ρόδο ενδιαφέρον και ποικιλία. Μη φύγετε από το νησί ανδεν δοκιμάσετε ντολμάδες σε φύλλα κυκλάμινου, μελεκούνια και τα ΠΟΠ ροδίτικα κρασιά.

Παλατι Μεγαλο Μαγιστρου ©iStock

Για να γνωρίσετε το νησί της Ρόδου ξεκινήστε από την πόλη της Ρόδου, πρωτεύουσα του νησιού αλλά και των Δωδεκανήσων, χτισμένη σε στρατηγικό σημείο στο βόρειο κομμάτι, εκεί όπου η Μεσόγειος συναντά τη Μέση Ανατολή. Η πόλη ιδρύθηκε το 408 π.χ. και σχεδιάστηκε από τον Ιππόδαμο τον Μιλήσιο. Η μεγάλη ακμή της ήρθε στα μεσαιωνικά χρόνια, από το 1309 και για περίπου δύο αιώνες που το νησί λειτούργησε ως πολιτικό κέντρο του ιπποτικού κράτους, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν τα περισσότερα νησιά των Δωδεκανήσων. Το 1522 ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής συνθηκολόγησε με τους Ιππότες, οι οποίοι αποσύρθηκαν στη Μάλτα. Τότε, ξεκίνησε η περίοδος της Τουρκοκρατίας μέχρι το 1912, οπότε η Ρόδος πέρασε στην εποχή της Ιταλοκρατίας, έως το 1948 που το νησί ενώθηκε με το ελληνικό κράτος. Στην περίπτωση της Ρόδου, με άλλα λόγια, οι επιρροές διαφορετικών λαών δεν ήταν αποσπασματικές, αντιθέτως ενσωματώθηκαν στον νεότερο πολιτισμό της, κάτι που φαίνεται σήμερα στα μνημεία και τα αρχιτεκτονήματα. Επίκεντρο της πόλης της Ρόδου είναι η μεσαιωνική πόλη, που από το 1988 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Παλια Πολη Ροδου ©iStock

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ρόδου, οι ιαματικές πηγές της Καλλιθέας (τηλ. 22410-37090) έχουν μετατραπεί σε πολιτιστικό μνημείο του νησιού. Πρόκειται για το υδροθεραπευτήριο του 1928, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πιέτρο Λομπάρντι, που δημιουργήθηκε επί Ιταλοκρατίας, ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα ιαματικό συγκρότημα, με ροτόντα και βοτσαλωτά, που συνδυάζει τη δωδεκανησιακή με την ιταλική παράδοση.

Η λιθόστρωτη οδός των Ιπποτών και το επιβλητικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (τηλ. 22413-65270) θα σας δώσουν μια πρώτη γεύση από τον πλούτο της. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου στεγάζεται στο Νοσοκομείο των Ιπποτών, φιλοξενούνται εκθέματα από τις αρχαίες πόλεις Ιαλυσό και Κάμειρο, αλλά και ψηφιδωτά δάπεδα από ελληνιστικές οικίες. Η Θαλασσινή Πύλη, η πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, η συναγωγή Καχάλ «Σαλώμ» –η παλαιότερη σε λειτουργία στην Ελλάδα– και τα απομεινάρια από τον ναό της Αφροδίτης συνθέτουν ένα μοναδικό ιστορικό παλίμψηστο, που όμοιό του δεν υπάρχει στο Αιγαίο. Πέρα από την ιστορία της, η πόλη της Ρόδου είναι ένας τουριστικός προορισμός με πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και ταβερνάκια, με καζίνο, χώρους ευεξίας για μασάζ, escape rooms και γενικώς τις παροχές που έχει κάθε μεγάλο τουριστικό θέρετρο.

Αρχαια Καμειρος ©wikimedia

Ο αρχαιολογικός χώρος της Καμείρου (τηλ. 22413-65200), στη βορειοδυτική Ρόδο, απέναντι από τη Σύμη, μένει να θυμίζει μία από τις τρεις πόλεις-κράτη που σύμφωνα με τον Όμηρο ίδρυσαν οι Δωριείς στη Ρόδο (οι άλλες δύο ήταν η Λίνδος και η Ιαλυσός). Η Κάμειρος καταλάμβανε το δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ρόδου και είχε τη φήμη της πιο συντηρητικής από όλες. Το εύφορο αργιλώδες έδαφος της περιοχής τής εξασφάλιζε πλούσια αγροτική παραγωγή. Σήμερα, στον αρχαιολογικό χώρο θα δείτε υπολείμματα από τον ναό της Αθηνάς, οικίες, κ.ά.

Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, στο βόρειο κομμάτι της ενδοχώρας της Ρόδου, είναι ένα διαμορφωμένο πάρκο με πυκνή βλάστηση, λίμνες, καταρράκτες και το –σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα– δάσος της ζητιάς (Liquidambar orientalis). Θα δείτε τις υπέροχες πεταλούδες του είδους Panaxia quadripunctaria, με ρίγες και βούλες, σε τόνους μαύρου, άσπρου και κόκκινου.

Λινδος ©iStock

Στη νοτιοανατολική Ρόδο, πάνω από τα απόκρημνα βράχια, δεσπόζουν τα μνημεία της αρχαίας Λίνδου. Πρόκειται για τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νησιού, με την επιβλητική ακρόπολη, τα υπολείμματα από το αρχαίο θέατρο και τον ναό της Αθηνάς Λινδίας. Στην περιοχή λατρευόταν η προελληνική θεότητα της φύσης και της γονιμότητας, Λινδία, που πιθανόν κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους ταυτίστηκε με τη θεά Αθηνά, αλλά διατήρησε και την προελληνική της ονομασία.

Όσο για το πού θα κολυμπήσετε, η Ρόδος έχει μια ακτογραμμή 253 χιλιομέτρων με πολυάριθμες πανέμορφες παραλίες. Βουτήξτε στην παραλία του Πρασονησίου, στον αμμουδερό Άγιο Γεώργιο, στη Γλύστρα στη Λίνδο με τα σμαραγδένια νερά, στην τουριστική και οργανωμένη παραλία της Λίνδου, στην Αφάντου, στον κόλπο Άντονι Κουίν κοντά στο Φαληράκι και τους Φούρνους. Επίσης, σε αρκετά σημεία θα βρείτε επιχειρήσεις για ενοικίαση/μαθήματα windsurf, kitesurf και jet ski.

Παραλια Αγαθη ©iStock

Μια μέρα στα μουσεία

• Το Μουσείο Παιχνιδιών (τηλ. 6985-702210), λίγο έξω από την Αρχίπολη, στην ενδοχώρα της Ρόδου, είναι ένα μικρό, αλλά πολύ ιδιαίτερο μουσείο με παλιά παιχνίδια. Μπλοκ ιχνογραφίας εποχής, γουόκι τόκι με καλώδιο από τη δεκαετία του 1980, o Mr Potato Head –το πρώτο παιχνίδι που διαφημίστηκε στην τηλεόραση, το 1952–, ελληνικά ρομποτάκια και παιχνίδια κατασκευασμένα στη χώρα μας από τον Ανανία Ανανιάδη συνθέτουν τον πυρήνας μιας πολύ ενδιαφέρουσας συλλογής.

• Η Ρόδος έχει μακραίωνη σύνδεση με τις μέλισσες. Μάλιστα, στο Βρετανικό Μουσείο εκτίθεται μεταλλική πλάκα (μέρος κοσμήματος) του 700-600 π.Χ. από την αρχαία Κάμειρο με ανάγλυφη απεικόνιση θεάς με κεφάλι γυναίκας και σώμα μέλισσας. Επισκεφθείτε το Μουσείο Μέλισσας (τηλ. 22410-48200), για να μάθετε χρήσιμες πληροφορίες για το μέλι, τη γύρη, το κερί, την πρόπολη και τον βασιλικό πολτό. Να περπατήσετε στον μελισσόκηπο και να γνωρίσετε τα βότανα και τα άνθη της Ρόδου. Να αλληλεπιδράσετε με ψηφιακά εκθέματα και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Για δράση και ψυχαγωγία

• Την Τετάρτη 16 Ιουλίου το Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου της Ρόδου θα φιλοξενήσει τους The Bohemians σε ένα μοναδικό σόου αφιερωμένο στους Queen και τον frontman τους, Freddie Mercury. Οι επιτυχίες του συγκροτήματος «Bohemian Rhapsody», «The Show Must Go On», «Radio Ga Ga», κ.ά. θα ζωντανέψουν σε μια φαντασμαγορική βραδιά.

• Δοκιμάστε φυσιολατρικές δραστηριότητες και καλοκαιρινά σπορ, στη λίμνη Απολακκιά της νότιας Ρόδου. Εδώ, θα κάνετε υδροποδήλατο, καγιάκ, αναρρίχηση τοίχου, ιππικές βόλτες, τοξοβολία. Αν θέλετε, μπορείτε και να διανυκτερεύσετε σε ξύλινες καμπίνες (Rhodescape Park, τηλ. 6945-995168).

• Μεγάλο αιγαιοπελαγίτικο προσκύνημα είναι η μονή της Παναγίας Τσαμπίκας (τηλ. 22440-22340), στη βορειοανατολική Ρόδο, με τη μεγάλη βοτσαλωτή αυλή και το μουσείο.

Πρασονησι © iStock

INFO
Ο Φάρος στο Πρασονήσι –με απαιτητική πρόσβαση– κατασκευάστηκε το 1890 από τη Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων και βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου, απέναντι από την Κάρπαθο.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2025: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα

Απόρρητο