Ταξίδι με δράση: 4 παιχνίδια στην ύπαιθρο

Πολύχρωμα δάση, φρέσκο χιόνι, άγνωστες διαδρομές. Οι οικογενειακές ήπιες δραστηριότητες χαρίζουν πολύτιμες εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους. Με μία προϋπόθεση: να γίνονται σωστά, με τους κατάλληλους επαγγελματίες και με σεβασμό στη φύση.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 5'
27-4 (80) No Limits

Σε μια εποχή υψηλών απαιτήσεων και ατέλειωτων προγραμμάτων, χρειαζόμαστε τη φύση, τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με έρευνες, η υπαίθρια εκπαίδευση ενισχύει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και βοηθά στη σωματική και ψυχολογική υγεία, ενώ τα δραστήρια παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Πού; Στην Ελλάδα φυσικά, η οποία με τις τόσες ομορφιές της, είναι ιδανική για εξορμήσεις που στην καρδιά τους γράφονται οι λέξεις χαρά και δράση.

Στο ποτάμι με ράφτινγκ

No Limits

Ένας διαφορετικός τρόπος γνωριμίας με τα ελληνικά ποτάμια είναι το ράφτινγκ, δηλαδή κατάβαση με ειδικές φουσκωτές βάρκες, κάτι που σημαίνει υδάτινα παιχνίδια και εικόνες για την οικογένεια. Με τι κριτήρια επιλογής όμως; Ο Νίκος Κυρίτσης, ιδιοκτήτης της εταιρείας No Limits, που δραστηριοποιείται στο Μπουραζάνι της Κόνιτσας, απαντά: «Η διαδρομή πρέπει να είναι ήπια χωρίς κινδύνους, μέχρι δευτέρου βαθμού δυσκολίας, σε ποτάμια όπως ο Ταυρωπός, ο Βοϊδομάτης, ο Αώος. Σημασία έχει επίσης η μορφολογία του ποταμού, καθώς στον ρου του δεν πρέπει να βρίσκονται πεσμένα δέντρα. Μιλάμε για «καθαρές» διαδρομές με πιστοποιημένους οδηγούς, επομένως οι γονείς πρέπει προηγουμένως να έχουν κάνει μια σχετική έρευνα για τις εταιρείες». Ως προς την ηλικία, τα παιδιά από 6 ετών και πάνω μπορούν να κάνουν μια κατάβαση αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη: «Το περιβάλλον του ποταμού είναι συναρπαστικό και τα παιδιά χαίρονται τη διαδρομή, καθώς απομακρύνονται από την οθόνη των κινητών» λέει ο Νίκος Κυρίτσης. Πόσο μάλλον αν η δραστηριότητα του ράφτινγκ συνδυαστεί και με άλλες συγκινήσεις, όπως εναέριο πέρασμα (zip line), τοξοβολία ή ιππασία, μέσω πακέτων που προσφέρουν οι εταιρείες υπαιθρίων δραστηριοτήτων.

Info

Πληροφορίες: facebook.com/nolimits
Rafting, κόστος κατάβασης (Αώος): 35 ευρώ/άτομο, παιδιά κάτω των 16 ετών: 25 ευρώ/άτομο.

Στα χιόνια με σκι

iStock

Χειμώνας σημαίνει και σκι, πάντοτε με κατάλληλη ένδυση και εξοπλισμό. Τα παιδιά αποδεικνύονται οι καλύτεροι μαθητές, όπως λέει η Μαρούσσα Πάππου, προπονήτρια χιονοδρομίας: «Η κίνηση τους βγαίνει πολύ φυσικά από τη πρώτη στιγμή. Γλιστρούν πιο γρήγορα από τους γονείς, καθώς δεν έχουν αίσθηση κινδύνου και λόγω του χαμηλού κέντρου βάρους. Μάλιστα, το σκι -και το σνόουμπορντείναι σαν το ποδήλατο: δεν ξεχνιέται». Τι γίνεται ωστόσο όταν θέλει όλη η οικογένεια να μάθει σκι; «Μια καλή συμβουλή είναι προσλάβετε δύο δασκάλους για να κάνετε μάθημα ξεχωριστά, γονείς και παιδιά. Οι δάσκαλοι σίγουρα πρέπει να είναι διπλωματούχοι χιονοδρομίας με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Μπορεί το κόστος να ανεβαίνει, ωστόσο θα πρέπει να αναλογιστείτε πόσο κοστολογείτε την ασφάλεια της οικογένειάς σας» επισημαίνει η Μαρούσσα Πάππου, προσθέτοντας ότι: «Aν είστε έμπειροι χιονοδρόμοι, μπορείτε άφοβα να δείξετε τα πρώτα βήματα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας σε μία εντελώς επίπεδη πλευρά του βουνού. Ωστόσο, στη συνέχεια, εμπιστευθείτε τα παιδιά σας σε έναν δάσκαλο». Τέλος, οι σχολές σκι αναλαμβάνουν παιδάκια από 3 ετών και πάνω για ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ από τα 5 έτη μπορούν να ξεκινήσουν σε μία ακαδημία σκι.

Info

Πληροφορίες: skischool.gr, κόστος μαθημάτων: από 20 ευρώ/άτομο την ώρα
σε οικογενειακό γκρουπ. Κόστος παιδικών ακαδημιών: από 290 ευρώ.

Στο βουνό με πεζοπορία

Trekking Hellas

Απλή, περιεκτική, συναρπαστική. Η πεζοπορία είναι από τις πιο δημοφιλείς υπαίθριες δραστηριότητες και απολύτως family friendly! Tι χρειάζεται; Ένα σακιδιάκι με τα απαραίτητα και διάθεση για εξερεύνηση, την οποία διαθέτουν άπειρη τα παιδιά. «Στο σακίδιο καλό είναι να έχουμε κάτι ζεστό, γιατί όταν περπατάμε, ιδρώνουμε. Επίσης ένα απλό παπούτσι, ιδανικά πεζοπορικό, το οποίο πρέπει να το έχουμε περπατήσει, αν είναι καινούργιο» συμβουλεύει ο Στέφανος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαιθρίων Δραστηριοτήτων Αναψυχής (ΣΕΤΕΥΔΑ) και διευθύνων σύμβουλος της Trekking Hellas. Ως προς τους προορισμούς, στην Αττική ενδείκνυνται η Πάρνηθα, η Πεντέλη και ο Υμηττός, ενώ στην Πελοπόννησο οι λίμνες Δόξης και Φενεού, που δίνουν τη δυνατότητα και για άλλες δραστηριότητες. «Στη Θεσσαλία, εκτός από τη Λίμνη Πλαστήρα, προτείνουμε τη διαδρομή Καστράκι-μοναστήρια που διαρκεί μιάμιση ώρα, ενώ στην Ήπειρο ενδείκνυνται το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια και πιο βόρεια η μοναδική Βάλια Κάλντα» λέει ο Στέφανος Σιδηρόπουλος. Παράλληλα, τονίζει ότι είναι σημαντικό να επιλέξουμε σωστά την εταιρεία η οποία θα πρέπει να έχει εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους οδηγούς, να περιλαμβάνει ασφάλεια αστικής ευθύνης, καθώς και ασφάλεια επαγγελματικής αστικής ευθύνης, ενώ μπορούμε να ζητήσουμε ή να κάνουμε μόνοι μας ασφάλεια ατυχήματος.

Info

Πληροφορίες: trekking.gr, κόστος: 15-50 ευρώ, ανάλογα με τις παροχές ή αν το πακέτο περιλαμβάνει άλλες δραστηριότητες.

Στα δάση με ποδήλατο βουνού

Trekking Hellas

Το ποδήλατο βουνού δημιουργεί μια πραγματική αίσθηση ελευθερίας, ενώ τα μόνα που βασικά χρειαζόμαστε είναι το ίδιο το «όχημα», κράνος και αντιανεμικό. Απαραίτητοι όμως είναι και οι σωστοί οδηγοί, όπως τονίζει ο Στέφανος Σιδηρόπουλος: «Ξεκινάμε πάντοτε ήπια με βόλτες χωρίς υψομετρικές διαφορές για τους αρχαρίους. Επομένως, επιλέγουμε μια εκπαιδευτική εξόρμηση που εξελίσσεται σταδιακά. Ιδανικό τερέν στην Αθήνα είναι το Τατόι, ενώ μια εμπειρία που προτείνουμε -και προσαρμόζεται στις ανάγκες μιας οικογένειας- είναι οι πολυήμερες εκδρομές, για παράδειγμα στην ορεινή Ναυπακτία ή στο Ζαγόρι, με συνοδεία βαν, με στάσεις σε αγροκτήματα και αρχαιολογικούς χώρους, που είναι μια ιδανική ευκαιρία να ανακαλύψουμε την ομορφιά της Ελλάδας».

Info

Πληροφορίες: trekking.gr, κόστος πολυήμερων εκδρομών από 80 ευρώ το άτομο/ημέρα. Οι ημερήσιες εξορμήσεις ξεκινούν από 10 ευρώ/άτομο (Λίμνη Πλαστήρα).

ΝΤΥΘΕΙΤΕ ΕΞΥΠΝΑ

No Limits

Στις υπαίθριες δραστηριότητες ντυνόμαστε με τη μέθοδο των στρώσεων, ώστε να αντιμετωπίζουμε τον καιρό αλλά και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του σώματός μας. Τα απαραίτητα αξεσουάρ:
-Ισοθερμικό μπλουζάκι
-Fleece
-Αντιανεμικό
-Άνετο παντελόνι
-Ημερήσιο σακίδιο
-Παγούρι 1 lt
-Μπατόν πεζοπορίας
-Πεζοπορικά άρβυλα και ειδικές κάλτσες
-Αντηλιακό
-Καπέλο ή σκούφος (τον χειμώνα)
-Γάντια (τον χειμώνα)

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα