Ταξίδι στους “φανταστικούς” προορισμούς της Bella από το Poor Things

Στην βραβευμένη με 4 Oscar ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, η Bella Baxter περνά από την δική της κινηματογραφική Οδύσσεια, σε ένα ταξίδι "λοξό" που διαδραματίζεται σε πόλεις διαφορετικές.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
poor-things-edi

Μετά τον μικρό “θρίαμβο” της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου στην απονομή των βραβείων Oscar, με τις 4 βραβεύσεις, εμείς επιλέγουμε να ταξιδέψουμε στους “φανταστικούς” προορισμούς της Bella Baxter, με οδηγό, κυρίως, την φαντασία μας.

Πέρα από το σενάριο, τη φωτογραφία, τη σκηνοθεσία, τη μουσική και το αστείρευτο κράμα φαντασίας και δημιουργικότητας του Γιώργου Λάνθιμου, η ταινία μας ταξίδεψε σε αγαπημένα μέρη με έναν τρόπο αδιαπραγμάτευτα μοναδικό.

Και αν και ο ίδιος έβλεπε σαν ενδεχόμενο ακόμα και το να γυριστεί η ταινία στην Αθήνα, τα υπάρχοντα στούντιο, η τεχνική γνώση και η εμπειρία στην κατασκευή σκηνικών τέτοιων απαιτήσεων δεν ήταν επαρκής και έτσι το Poor Things γυρίστηκε στη Βουδαπέστη σε χρονικό διάστημα, περίπου, έξι μηνών.

Στην ταινία, η Bella Baxter περνά από την δική της κινηματογραφική Οδύσσεια σε ένα ταξίδι λοξό που διαδραματίζεται σε πόλεις διαφορετικές, μεταξύ τους, αλλά και από την πραγματικότητα. Και αν και δεν βλέπουμε στην οθόνη τη Μασσαλία και την Αθήνα στις οποίες γίνεται λόγος, οι προορισμοί του Poor Things είναι αρκετοί και ιδιαίτεροι.

Ένα Λονδίνο “διπλής όψης”

Η βάση, η “εστία” αλλά και η επιστροφή της Bella γίνονται σε αυτή την πόλη που μοιάζει να συναρμόζει πραγματικά στοιχεία από διαφορετικές της εκδοχές στον χρόνο. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι με τις άμαξες, συναντούν μια μελαγχολική ομιχλώδη ατμόσφαιρα και τις ελαφρώς τρομαχτικές αίθουσες της ιατρικής σχολής ώσπου το τοπίο με την επιστροφή να αποκτήσει μια πιο φωτεινή αύρα.

Μια Λισαβόνα πολλών, φωτεινών αποχρώσεων

Γευστική, γεμάτη χρώματα και εμπειρίες εμφανίζεται η Λισαβόνα μαγεύοντας και συνεπαίρνοντας την Bella ψυχή τε και σώματι. Νιάτα, ανεμελιά και αστείρευτη όρεξη ξεχειλίζουν στην πορτογαλική πρωτεύουσα, σε ένα ταξίδι αχόρταγο, εκστατικό. Από τα pasties de nata και τη μουσική, ως τα ποτά των bars και την ξέφρενη διασκέδαση όλα μοιάζουν ζωντανά και πιθανά.

Μια Αλεξάνδρεια προς αποφυγή

Είναι γεγονός ότι την καβαφική πόλη με το Κάϊρο, τις Πυραμίδες και τη Σφίγγα, αλλά και το σπίτι-μουσείο του Καβάφη, στην οποία όλοι θέλουμε να βρεθούμε, κανείς δεν την σκέφτεται με αυτό τον τρόπο.

POOR THINGS

Εικόνες σκληρές και άνθρωποι που βασανίζονται αβοήθητοι, τοπίο που μοιάζει με κόλαση. Μέσα από αυτές τις δυνατές εικόνες, η Αλεξάνδρεια εμφανίζεται αλλιώς από εκείνη των ταξιδιωτικών μας πλάνων.

Και ένα Παρίσι μονίμως χιονισμένο

Το Παρίσι γίνεται αντιληπτό μέσα από λιγοστούς περιπάτους στον ελεύθερο χρόνο της Bella από την παράνομη εργασία της. Η γαλλική πρωτεύουσα παρουσιάζεται μονίμως χιονισμένη ως ένα ελαφρώς απρόσμενα απρόσιτο σκηνικό.

Και όμως όσο και διαφορετικά και αν παρουσιάζονται τα μέρη από την πραγματικότητα, τόσο τα ταξίδια φαίνεται να αλλάζουν, πραγματικά, τον χαρακτήρα και την αντίληψη της Bella, όπως και τα αληθινά.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"