ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
prodea-1 Το Open House Athens γιορτάζει φέτος 10 χρόνια στην Αθήνα | PRODEA HQ

Η αρχιτεκτονική εκδήλωση που έγινε θεσμός στην Αθήνα, κλείνει φέτος τα 10 χρόνια παρουσίας. Το OPEN HOUSE Athens, επανέρχεται το Σάββατο 13 & την Κυριακή 14 Απριλίου, με 70+ κτίρια καθώς και πλήθος παράλληλων δράσεων. 

Πρόκειται για μια ετήσια δράση η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό με βασικό σκοπό την κατανόηση και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Κατά τη διάρκεια του ΟΗΑ, πραγματοποιούνται δωρεάν αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις από εθελοντές, σε ιδιωτικούς αλλά και δημόσιους χώρους οι οποίοι ανοίγουν τις πόρτες τους αποκλειστικά γι’ αυτόν το σκοπό.  Χιλιάδες κόσμου επισκέπτεται και συμμετέχει στις δράσεις του ΟΗΑ καθώς αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αλληλοεπιδράσει με την πόλη και να μάθει περισσότερα για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της. 

OPEN HOUSE ATHENS
Ο χαρτης του OPEN HOUSE ATHENS

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης στην Αθήνα θα αναδείξει 2 καίρια ζητήματα, τα οποία αποτελούν πτυχές του σχεδιασμού που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη. Φέτος και πάλι θα είναι ανοιχτά για το κοινό διαμερίσματα, γραφεία, ατελιέ και χώροι αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. 

Το πρόγραμμα του Open House Athens

MADE in Athens 2024 | 6-7.04

OPEN WALK | 6-7.04

Η δημοφιλέστερη παράλληλη δράση του ΟΗΑ, το OPEN WALK, μας μεταφέρει σε ένα ταξίδι στον χρόνο και μας ξεναγεί σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό. 

Φέτος θα πραγματοποιηθούν οι εξής διαδρομές:

  • Τα αρχοντικά της Κηφισιάς
  • Η Κυψέλη μέσα από την οδό Φωκίωνος Νέγρη

OPEN SCHOOL 8 & 12.04

Hεκπαιδευτική δράση του ΟΗA περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής στις 8 Απριλίου και σε ορισμένα από τα κτίρια της κύριας δράσης στις 12 Απριλίου. Η παράλληλη αυτή δράση απευθύνεται σε μαθητικά- εκπαιδευτικά και άλλα οργανωμένα γκρουπ.  Πληροφορίες εδώ.

Afisa
Η αφισα του φετινου OPEN HOUSE Athens

LIVESTREAMING TOURS 8-12.04

Η δράση δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει απομακρυσμένα, δωρεάν ξεναγήσεις σε πραγματικό χρόνο, μέσω live-streaming στο λογαριασμό του OPEN HOUSE Athens στο Instagram σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος. Πληροφορίες εδώ.

OPEN TOURS 13-14.04

76 κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον συμμετέχουν φέτος στο πρόγραμμα με την πλειοψηφία εξ ‘αυτών να είναι νέες συμμετοχές.  Κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, κατοικίες, γραφεία, μουσεία, ξενοδοχεία κα.  συνθέτουν την φετινή λίστα του ΟΗΑ 2024. Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν απαιτείται κράτηση. Δείτε τα κτίρια που συμμετέχουν εδώ.

Ακόμα, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, μέλος της Luxury Collection το οποίο φέτος γιορτάζει τα 150 χρόνια λειτουργίας του, διοργανώνεται ένα special tour. Το εμβληματικό ξενοδοχείο, που αποτελεί τη ναυαρχίδα της ελληνικής φιλοξενίας από το 1874, θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό του ΟΗΑ το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου, κατόπιν προ κράτησης θέσης. Οι κρατήσεις θα ανοίξουν την Τετάρτη 10 Απριλίου εδώ.

3D VIRTUAL TOUR 13-14.04

Οι επισκέπτες του ΟΗΑ 2024 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά την εμπειρία των Laser Scanners στην αποτύπωση του δομημένου περιβάλλοντος και τις εφαρμογές στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της διακόσμησης, του real estate, των κατασκευών και του τουρισμού. Πληροφορίες εδώ.

OPEN OFFICE 15.04

Η διαδικτυακή δράση του ΟΗΑ 2024, συστήνει 3 γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και έχουν ξεχωρίσει στον εργασιακό τους κλάδο. Ακόμα μας ξεναγούν στο χώρο τους και μας μιλούν για σύγχρονα ζητήματα της Αθήνας και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα έργα τους.  Τα βίντεο θα κάνουν πρεμιέρα στο κανάλι της διοργάνωσης στο YouTube. Τα γραφεία που συμμετέχουν είναι:

  • Dimand Real Estate Development
  • Divercity architects
  • Kokosalaki | architecture

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαγωνισμοί

Ακόμα το πρόγραμμα των δράσεων θα πλαισιωθεί από μια σειρά διαγωνισμών: 

OPEN PHOTO 13-21.04, OPEN VOTE 13-21.04, OPEN your map 13-21.04, OPEN YOUR PORTFOLIO εως τις 30.04, OPEN CALL FOR VISUAL STORIES 6.04 – 6.05

Το Closing Party του Open House Athens

Η αυλαία των ξεναγήσεων κλείνει με το καθιερωμένο Time to Close Party, το βράδυ της Κυριακής 14.04 μετά τις 21.00 στο Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3. Εθελοντές, αρχιτέκτονες, ιδιοκτήτες, χορηγοί, επισκέπτες, συμμετέχοντες της δράσης ή μη, είναι όλοι καλεσμένοι.

Info

*Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και ελεύθερες για όλους και δεν απαιτείται κράτηση. Συνιστούμε στους επισκέπτες να προσέλθουν εγκαίρως στους χώρους που θέλουν να επισκεφθούν, καθώς με τη λήξη του ωραρίου ο χώρος κλείνει.

Για την συμμετοχή στο φετινό πρόγραμμα, απαιτείται η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής ταυτότητας (QR code) για κάθε επισκέπτη.  Η ηλεκτρονική ταυτότητα δεν αντιστοιχεί σε κράτηση ή σειρά προτεραιότητας, απλά διευκολύνει τη διαδικασία καταγραφής των επισκεπτών στους χώρους που επισκέπτονται.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"