ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 11'
2+1 λόγοι που πρέπει να κάνετε Πάσχα στην Κρήτη

Μοναδικά έθιμα που αναδεικνύονται ανάλογα με τον χαρακτήρα του χωριού και της περιοχής και κρητικά γλέντια που όμοιά τους δεν υπάρχουν, ορίζουν το τελετουργικό των ημερών, που κάνουν το Πάσχα στην Κρήτη μια αυθεντική εμπειρία.

Το «κάψιμο του Ιούδα»

Το «κάψιμο του Ιούδα»” αποτελεί ένα ξεχωριστό έθιμο το οποίο αναβιώνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κάθε Κυριακή του Πάσχα, προσελκύοντας πλήθος κόσμου.


4 χωριά της Κρήτης για ανοιξιάτικες εξορμήσεις


Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου τα αγόρια του χωριού συγκεντρώνουν ξερά ξύλα και κλαδιά τα οποία και συγκεντρώνονται κοντά στην εκκλησία του χωριού ή σε κάποιο άλλο κεντρικό σημείο. Τα κλαδιά μεταφέρονται εκεί που θα στηθεί η μεγάλη φωτιά («φουναρά» όπως θα την ακούσετε από τους ντόπιους). Στην κορφή του σωρού τοποθετείται το πάνινο ομοίωμα του Ιούδα και όλοι περιμένουν την νυχτερινή λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης τα μεσάνυχτα. Με το «Χριστός Ανέστη» βάζουν φωτιά στον μεγάλο σωρό με τα ξύλα που καίγονται μαζί με το ομοίωμα του Ιούδα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό.

Για τα αξέχαστα γεύματα

Το ότι η Κρήτη ξέρει από καλό φαγητό είναι κάτι αναμφισβήτητο. Παλαιότερα το αρνί μαγειρευόταν με διάφορους τρόπους, φτιάχνοντας φαγητά όπως το «οφτό» δηλαδή το αντικριστό ή αρνάκι/κατσίκι κοκκινιστό και αυγολέμονο. Παράλληλα στο τραπέζι απαραίτητα πάντα υπήρχαν και υπάρχουν μέχρι σήμερα τα στριφτά μακαρόνια, τα καλιτσούνια, το χλωρό και φυσικά, χοχλιοί. Το έθιμο του σουβλίσματος ήρθε μεταγενέστερα.


Γνωριμία με τη κρητική κουζίνα: 7 εμβληματικά πιάτα


Τις ημέρες του Πάσχα θα δείτε, λοιπόν, σε κάθε σπίτι να σουβλίζονται αρνιά, να υπάρχουν αντικριστά στη φωτιά και το γλέντι να κρατάει έως το βράδυ, με τον κρητικό τρόπο που όλοι αγαπούν.

Ο φημισμένος Επιτάφιος του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου, στο Μαρμακέτο Λασιθίου

Ο Επιτάφιος του Άγιου Γιάννη του Θεολόγου στο χωριό Μαρμακέτο, στο Οροπέδιο Λασιθίου, είναι από τους πιο ιδιαίτερους της Ελλάδας και «θαυματουργός», σύμφωνα με τους πιστούς. Στολίζεται με τις περίφημες «βιόλες» της Λαμπρής, που πρόκειται για διάφορα είδη άγριας ορχιδέας. Την ημέρα της Ανάστασης, τα λουλούδια βγαίνουν από τον Επιτάφιο και κρεμιούνται σε σύρματα μέσα στον ναό. Στις 6 Μαΐου, τη μέρα της γιορτής του Αγίου, οι χιλιάδες ορχιδέες, μαραμένες ή και ξερές, «ανθίζουν» ξανά και φυλάσσονται από τους πιστούς όλη τη χρονιά σαν γούρι.

Δείτε επίσης:

Γιατί το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία;


7 προορισμοί για Πάσχα για όλα τα γούστα

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα