Looking for more ?
3+1 γαστρονομικοί προορισμοί στην Ελλάδα

3+1 γαστρονομικοί προορισμοί στην Ελλάδα

Νησιά που θα σας ανοίξουν την όρεξη με την ιδιαίτερη γαστρονομική τους ταυτότητα, με γεύσεις και άρωμα από Μεσόγειο.

Νάξος

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, φημίζεται ιδιαίτερα για το γαστρονομικό του πλούτο. Πέρα από το ότι θα απολαύσετε υπέροχες διακοπές, το εύφορο κλίμα του νησιού θα σας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία γεύσεων.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ή δοκιμάσει για τα τυριά της Νάξου, τη γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, την ξινομυζήθρα αλλά και τις περίφημες πατάτες Νάξου. Άλλα εδέσματα που ξεχωρίζουν είναι το ζαμπόνι, ένα αλλαντικό από χοιρινό μπούτι και το “μελαχρινό” ένα είδος καρυδόπιτας.  Στο νησί παράγεται επίσης ντόπιο κρασί καθώς και το τοπικό λικέρ κίτρο.

Πηγή: Unsplash

Όπως συνηθίζεται στην ελληνική παράδοση, πολλές συνταγές είναι συνδεδεμένες με θρησκευτικές εορτές. Για παράδειγμα το “πάτουδο” είναι γεμιστό αρνάκι με μυρωδικά που συνηθίζουν να τρώνε οι ντόπιοι την Κυριακή του Πάσχα, η “κουκουλομαεργιά” συνήθως την πρωτοχρονιά και η “σεφουκλωτή” χορτόπιτα τη Σαρακοστή.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το χοιρινό “ρόστο” – σκορδοκρασάτο στην κατσαρόλα-, το φρικασέ με προβάτσες, καθώς και ολόφρεσκη αστακομακαρονάδα, σαλατούρι και χταποδάκι για τους λάτρεις των θαλασσινών.

 

Κέρκυρα

Η αρχόντισσα του Ιονίου είναι γεμάτη γαστρονομικές εκπλήξεις. Αυτό που κάνει μοναδικό το γαστρονομικό ταξίδι στην Κέρκυρα, είναι το ότι οι γεύσεις της, όπως και η ιστορία της, είναι επηρεασμένες από τους διάφορους κατακτητές της.

Έτσι λοιπόν, η κοσμοπολίτικη Κέρκυρα, προσφέρει αυθεντικές γεύσεις που συνδυάζουν διαφορετικά στοιχεία και απογειώνουν τη γεύση. Στο νησί παράγεται ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, μαντολάτο, η ξακουστή τσιτσιμπύρα, γαλακτοκομικά και  πολλών ειδών εσπεριδοειδή – σε γλυκό του κουταλιού αλλά και λικέρ. Δοκιμάστε το εξαιρετικό κουμ κουάτ, σε γλυκό του κουταλιού ή λικέρ που έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν “προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης” (ΠΓΕ).

Θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε παραδοσιακές συνταγές, όπως την περίφημη πατσιτσάδα, κοκκινιστό μοσχαρίσιο κρέας που σερβίρεται με χοντρά μακαρόνια. Το  πεντανόστιμο σοφρίτο, λεπτές φέτες μοσχαριού με λευκή σάλτσα. Το μπιάνκο, ένας είδος ψαρόσουπας. Το μπουρδέτο, σκορπίνα σβησμένη σε λεμόνι, μαγειρεμένη σε καυτερή σάλτσα και το σαβόρο, που θεωρείται το φαγητό των ψαυτικών και είναι πιάτο με μικρά τηγανητά ψάρια.

Μια επίσκεψη στο νησί της Κέρκυρας θα σας γεμίσει γαστρονομικές εμπειρίες και οι επιλογές για καινούριες γεύσεις είναι πραγματικά πολλές.

 

Κρήτη

Ένας προορισμός που κάθε χρόνο αποτελεί έναν από τους πρώτους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Μάλιστα ο γαστρονομικός της πλούτος λαμβάνει αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελεί άλλωστε την περιφέρει με το μεγαλύτερο αριθμό προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ελλάδα.

Μερικά από τα σημαντικότερα προϊόντα που προσφέρει απλόχερα η Κρητική γη είναι το κρασί, τα σταφύλια, το παρθένο ελαιόλαδο, η τσικουδιά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα παξιμάδια, το μέλι, τα λαχανικά και βότανα. Το ελαιόλαδο και τα ολόφρεσκα βότανα και λαχανικά συμβάλλουν σημαντικά στην καλή υγεία και τη μακροζωίας των ντόπιων.

Πηγή: Pixabay

Στη φιλόξενη Κρήτη θα απολαύσετε τα καλτσούνια και την υπέροχη σφακιανή πίτα, το γνωστό γαμοπίλαφο, λουκάνικα Κρήτης και φυσικά απάκι.  Επίσης, για όσους αγαπούν τα σαλιγκάρια, θα τα βρείτε μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, όπως χοχλιούς, στιφάδο, με χόρτα, κα. Εννοείται πώς θα γευστείτε την καλύτερη σαλάτα ντάκο, παρόλο που η πλέον έχει εγκατασταθεί στα μενού σε όλη την Ελλάδα.

 

Σαντορίνη

Το δημοφιλές νησί των Κυκλάδων δεν είναι καθόλου τυχαία ανάμεσα στους κορυφαίους ελληνικούς, νησιωτικούς προορισμούς. Πέρα από την απαράμιλλη ομορφιά του νησιού και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα για το οποίο φημίζεται, η Σαντορίνη θα σας κερδίσει και γευστικά.

Η καλλιέργεια τοπικών λαχανικών – κολοκύθια, λευκές μελιτζάνες, αγγούρια -,  παραγωγή κάππαρης, τυριών, πελτέδων, προσφέρουν μια μοναδικότητα στην κουζίνα του νησιού. Λαχταριστή φάβα Σαντορίνης, λιαστή ντομάτα, κολοκυθοκεφτέδες, όσπρια αλλά και φρέσκα θαλασσινά σε ευφάνταστα πιάτα.

Φυσικά, να δοκιμάσετε τα τοπικά εδέσματα του νησιού, όπως το απόχτι που είναι παστό χοιρινό, την αθερινόπιτα, την κοπανιά – ένα παραδοσιακό γλυκό. Τον μπακαλιάρο είτε αμαγείρευτο (τον ονομάζουν ξελουριστό) είτε τηγανητό (μπραντάδα), σφουγγάτο, φρέσκους ντοματοκεφτέδες. Η ποικιλία παραδοσιακών πιάτων θα σας εκπλήξει.

Μην παραλείψετε να συνοδεύστε τα γεύματα σας, με τις εξαιρετικές ποικιλίες κρασιών. Επισκεφθείτε τα οινοποιεία και διαλέξτε το αγαπημένο σας κρασί που θα συντροφεύσει τις διακοπές σας, μαζί με την υπέροχη θέα σε κάθε γωνιά του νησιού.

closesmenu