Looking for more ?
5+1 αρωματικά φυτά για να καλλιεργήσετε στο σπίτι σας
Πηγή: Unsplash

5+1 αρωματικά φυτά για να καλλιεργήσετε στο σπίτι σας

Ένα μικρό μποστανάκι με αρωματικά που θα νοστιμίζουν τα φαγητά σας μπορεί να χωρέσει σε κάθε μπαλκόνι της πόλης.

Το να φυτέψετε αρωματικά στο σπίτι είναι μια ιδέα που πρέπει να τολμήσετε! Μπορείτε είτε να τα φυτέψετε με σπόρους είτε να πάρετε έτοιμα φυτά τα οποία μεταφυτεύοντάς τα σε μια μεγάλη γλάστρα, θα δώσουν ζωή στο σπίτι αλλά και στην κουζίνα σας.

Βασιλικός

Ένας βασιλικός στο μπαλκόνι σας θα είναι η καλύτερη αφορμή για να φτιάξετε το δικό σας pesto βασιλικού! Αποφεύγοντας τα συντηρητικά και τα δεκάδες άγνωστα υλικά που διαθέτει μια σάλτσα του εμπορίου, εσείς έχοντας τον δικό σας βασιλικό θα έχετε το προνόμιο του να φτιάξετε το πιο νόστιμο pesto που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

vasilikos_kipos_aromatika_diakopes

Πηγή: Unsplash

Ο βασιλικός είναι ένα από τα πολλά μυρωδικά φυτά που βγάζουν ρίζες στο νερό. Για μία παραδοσιακή φύτευση σε γλάστρα, ο βασιλικός χρειάζεται αρκετό λίπασμα, καλή αποστράγγιση και θερμό περιβάλλον. Για να μεγαλώσει γρήγορα, μπορείτε να κλαδεύετε την κορυφή σε μήκος 10-25 εκατοστά.


Φροντίστε τον κήπο σας: Τα λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο


Μαϊντανός

Ποιος δεν αγαπά τον μαϊντανό; Το υλικό που απογειώνει εκατοντάδες πιάτα, όπως τα κεφτεδάκια ή τις σάλτσες.

Υπάρχουν τέσσερα είδη μαiντανού που μπορείτε να καλλιεργήσετε στο σπίτι σας: ο πλατύφυλλος, ο σγουρός, ο πετρομαϊντανός και ο απλός. Είναι γεγονός, ότι ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε Βιταμίνη C, αγαπάει τον ήλιο και μπορεί να φυτευτεί σε μέρος με μερική σκιά. Αυτό που χρειάζεται είναι καλή λίπανση και αρκετό νερό.

Όταν συλλέγουμε φύλλα για κατανάλωση, είναι καλύτερα να κόβουμε τις κορυφές έτσι ώστε να αναπτύσσονται και οι πλάγιοι βλαστοί.

Δεντρολίβανο

dentrolivano_kipos_diakopes

Πηγή: Unsplash

Το δεντρολίβανο είναι ένα ιδιαίτερο αρωματικό που πρωταγωνιστεί σε φαγητά όπως οι φακές αλλά επίσης, αποτελεί έναν από τους καλύτερους “φίλους” της πατάτας, της γλυκοπατάτας, των μανιταριών αλλά και του κόκκινου κρέατος.

Επιλέγουμε ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση για να τοποθετήσουμε το δεντρολίβανο. Αξίζει να σημειώσουμε πως το δενδρολίβανο είναι αρκετά ανθεκτικό, συγκριτικά με άλλα αρωματικά φυτά σε χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά του χειμώνα. Αυτό που χρειάζεται να προσέξετε αν το φυτέψετε σε γλάστρα είναι η καλή αποστράγγισή της.


Φθινοπωρινή ανανέωση: Τα φυτά για να ανανεώσετε το σπίτι σας


Επίσης, μην ξεχνάτε πως την πρώτη χρονιά, κάνοντας στις αρχές του Φθινοπώρου ένα καλό κλάδεμα, βοηθάμε το φυτό να περάσει το χειμώνα χωρίς προβλήματα αλλά και παράλληλα ενισχύουμε την αναβλάστησή του την άνοιξη.

Ρίγανη

Τη χρησιμοποιούμε σε αμέτρητα φαγητά και γι’ αυτό άλλωστε είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας. Η ρίγανη μας δίνει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία όταν φυτεύεται σε θέσεις με ήλιο. Είναι ανθεκτική στη ζέστη κατά την περίοδο του καλοκαιριού και σχετικά ανθεκτική στην παγωνιά του χειμώνα. Για να φυτέψουμε ρίγανη σε γλάστρα, την τοποθετούμε σε μπαλκόνι με δυτική ή νότια έκθεση.

rigani_kipos_diakopes

Πηγή: Unsplash

Σέλινο

Ποιος δεν αγαπά το σέλινο σε μια ψαρόσουπα ή σε μια φασολάδα; Πρόκειται για ένα αγαπημένο αρωματικό το οποίο αξίζει να αποκτήσετε στο μπαλκόνι σας, αφού απογειώνει τα φαγητά στα οποία ταιριάζει.

Χρειάζεται συχνά ποτίσματα. Δεν αντέχει την ξηρασία, είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά καταστρέφεται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -30 C. Τον μαζεύετε κόβοντας με μαχαίρι τους εξωτερικούς βλαστούς ώστε να αναπτυχθούν οι εσωτερικοί.

Λεμονόχορτο

lemongrass_kipos_diakopes

Πηγή: Unsplash

Γιατί να λείπει από το μποστάνι σας το διάσημο λεμονόχορτο ή lemongrass; Το ντελικάτο αυτό αρωματικό διακρίνεται για το ήπιο και γλυκό άρωμα λεμονιού που αναδίδουν τα φύλλα του.

Τo λεμονόχορτο ευδοκιμεί καλύτερα σε ηλιοφανή σημεία, ωστόσο επιβιώνει και σε ημισκιερές θέσεις στον κήπο και στο μπαλκόνι. Λόγω της τροπικής του καταγωγής, το λεμονόχορτο έχει καλύτερη ανάπτυξη σε ζεστές περιοχές που διαθέτουν μια σχετική υγρασία. Αποφεύγουμε να το φυτεύσουμε σε ορεινές περιοχές ή σε μέρη με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και έντονη παγωνιά, καθώς θα καταστραφούν τα φύλλα του.

closesmenu