Looking for more ?
5 Ιστορικά στέκια της πόλης: Εκεί που θυμόμαστε την Αθήνα του 20ου αιώνα

5 Ιστορικά στέκια της πόλης: Εκεί που θυμόμαστε την Αθήνα του 20ου αιώνα

Τα σημεία στην πόλη που έχουν υπάρξει μάρτυρες μιας άλλης εποχής.

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη σημεία στη πρωτεύουσα που έχουν μείνει αναλλοίωτα στον χρόνο και θυμίζουν την ταυτότητα αυτής της κλασικής πλέον αθηναϊκής εποχής. Έτσι, συγκεντρώσαμε μερικά από τα κλασικά καφέ, εστιατόρια ή bar της Αθήνας, τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε, προκειμένου να ξεφύγετε λίγο από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης και να κάνετε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν.

Athenee

Το Athenee, γνωστό από το 1939 ως Zonar’s, είναι ένα από τα εμβληματικά σημεία της Αθήνας μια και στον χώρο του έχουν φιλοξενηθεί σπουδαίες προσωπικότητες όπως η Sophia Loren, ο Anthony Quinn και φυσικά ο Μάνος Χατζιδάκις, η βασίλισσα Σοφία και πολλοί άλλοι. Από την ημέρα που άνοιξε τις πόρτες του, το Zonar’s έγινε το σήμα κατατεθέν της αστικής Αθήνας και αποτελεί ένα είδος ιστορικού μνημείου. Ευτυχώς μένει σταθερά στο ίδιο σημείο όπου πρωτοσυστήθηκε στον κόσμο και κρατώντας την ποιότητά του υψηλά, είναι ένας τέλειος προορισμός για πρωινό café, brunch, για προσεγμένα γεύματα και φυσικά cocktails.

Αu revoir

Είναι το παλαιότερο bar της Αθήνας, μια και βρίσκεται στην οδό Πατησίων από το 1958. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Πολιτισμού θέλησε να το ανακηρύξει ως διατηρητέο μια και ο αρχιτέκτων που το επιμελήθηκε ήταν ο Αριστομένης Προβελέγγιος. Έγινε και αυτό στέκι σημαντικών Ελλήνων του πολιτισμού όπως  ο Ντίνος Ηλιόπουλος,  η Μάρω Κοντού, η Σοφία Βέμπο αλλά και ο Frank Sinatra όπως εξομολογήθηκε ο ιδιοκτήτης του Au revoir. O χώρος στο εσωτερικό του και ο χαρακτήρας του μαγαζιού έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτα όλα αυτά τα χρόνια και αν το επισκεφθείτε θα μπορέσετε να νοιώσετε αυτή τη μοναδική κλασική ατμόσφαιρα.

Πηγή: National Gallery.gr

Νέον

Το ιστορικό καφενείο Νέον ήταν από τα κύρια περάσματα γύρω από την τότε κοσμοπολίτικη Ομόνοια. Λειτούργησε πρώτη φορά το 1920, έγινε και αυτό σημείο συνάντησης διανοούμενων της εποχής και ακόμη, πρωταγωνίστησε ως θέμα σε πίνακα του Τσαρούχη (τον οποίο θα συναντήσετε στη νέα Εθνική Πινακοθήκη). Σήμερα δεν λειτουργεί αυτοτελώς ως Νέον αλλά μπορεί κανείς να το επισκεφθεί και να θαυμάσει τον εσωτερικό διάκοσμο.

Μαγεμένος Αυλός

Από το 1961, στη πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι βρίσκεται ο Μαγεμένος Αυλός ένα εμβληματικό εστιατόριο που φυσικά έμεινε στην ιστορία ως το αγαπημένο στέκι του Μάνου Χατζιδάκι. Αρχικά λειτουργούσε ως πρατήριο γλυκών κι έπειτα έβαλε τη σφραγίδα του στην γαστρονομία της πόλης. Ο Μαγεμένος Αυλός στέκει αγέρωχος στο ίδιο σημείο μέχρι σήμερα και αν το επισκεφθείτε θα απολαύσετε εξαιρετική κουζίνα αλλά θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στο εσωτερικό του μαγαζιού που είναι γεμάτο πίνακες και σημαντικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων.

Αθηναϊκόν

Η ιστορία του Αθηναϊκόν ξεκινά το 1932 και μέχρι σήμερα μπορείτε να απολαύσετε την τρομερή του κουζίνα στα κλασικά μαρμάρινα τραπεζάκια που θυμίζουν το αρχοντικό- αστικό παρελθόν. Όπως και σε όλα τα παραπάνω έγινε στέκι ανθρώπων του πνεύματος και της πολιτικής όπως της Μελίνας Μερκούρη, του Γιάννη Ρίτσου και άλλων. Το εστιατόριο-ουζερί τα τελευταία χρόνια άνοιξε και ένα δεύτερο εστιατόριο στην οδό Μητροπόλεως, με την ίδια υψηλή ποιότητα, ωστόσο όσοι επιθυμείτε την αναδρομή στην κλασική Αθήνα πρέπει να ξεκινήσετε από τη Θεμιστοκλέους.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Τα top μέρη για διακοπές με παιδιά δίπλα στη θάλασσα


4+1 τρόποι για να κάνετε low budget διακοπές

closesmenu