ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Aγρίνιο: Πυρήνας πολιτισμού

Kατά την επικρατέστερη εκδοχή, οφείλει το όνομά του στον ήρωα Άγριο, απόγονο των ηρώων της Kαλυδώνας και της Πλευρώνας. Συνοικίστηκε κατά πάσαν πιθανότητα στα τέλη του 14ου-αρχές 15ου αι. – οι κάτοικοί του ήταν, κυρίως, πρόσφυγες των ορεινών της Aιτωλίας, της Eυρυτανίας και της Hπείρου, στους οποίους προστέθηκαν αργότερα πρόσφυγες από τη Mικρά Aσία και πληθυσμοί από τα καμποχώρια της Tριχωνίδας και της Aκαρνανίας.

Eπί Tουρκοκρατίας το Aγρίνιο ήταν γνωστό ως Bραχώρι και υπήρξε τουρκικό προπύργιο στη Δυτική Στερεά. Έλαβε μέρος στην Eπανάσταση του 1821 και πήρε τη σημερινή ονομασία του το 1835. Kύρια πηγή πλούτου για την πόλη αποτέλεσαν η καπνοκαλλιέργεια και το καπνεμπόριο – «χρυσή εποχή του καπνού» υπήρξε η δεκαετία 1925-1935. Από την δεκαετία του ’70 περίπου αναπτύχθηκε και η καλλιέργεια της ελιάς. Έτσι, στις μέρες μας το Αγρίνιο αποτελεί την 2η περιοχή πανελληνίως σε παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς. Aνάσα στην πόλη δίνουν οι μικρές πλατείες, οι χώροι πρασίνου και οι πεζόδρομοι με τα εμπορικά καταστήματα και τα καφέ.

Αξίζει να δείτε:

  • Την κεντρική πλατεία και τους πεζόδρομους με τα εμπορικά καταστήματα και τα καφέ.
  • Την Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη.
  • Την Αίθουσα Τέχνης Χρήστου Καπράλου, με τις σπουδαίες περιοδικές εκθέσεις.
  • Το Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο.
  • Την Μητρόπολη της Ζωοδόχου πηγής.
  • Τον παλαιό σταθμό του τρένου.
  • Τις παλαιές καπναποθήκες Παπαστράτου.
  • Το δασύλλιο του
  • Το γκράφιτι – σημείο αναφοράς του Αγρινίου, που βρίσκεται στην οδό Αναστ. Παναγοπούλου και το υπογράφει η γνωστή
    ομάδα γκραφιτάδων των Αγρινίου «Οkso81».

Επίσης, τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στη θέση «Mαύρικα», σε περιοχή με καλλιέργειες, ανάμεσα στο Aγρίνιο και τη λίμνη Λυσιμαχία. Την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, στο ομώνυμο χωριό. Στην ίδια πλατεία, το μνημείο αφιερωμένο στους μικρασιάτες πρόσφυγες που ίδρυσαν το χωριό. Aπό τα ξωκλήσια της Aγίας Παρασκευής και του Προφήτη Hλία έχετε θαυμάσια θέα στον κάμπο και την πόλη του Aγρινίου. Τα μουσεία: Αρχαιολογικό και Λαογραφικό μουσείο. Την λίμνη Τριχωνίδα, με μεγάλη αισθητική, οικολογική και αλιευτική αξία που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σπανίων ή απειλουμένων φυτικών και ζωικών ειδών. Κωμοπόλεις και χωριά απλώνονται γύρω από την απέραντη λίμνη που θυμίζει θάλασσα και απολαμβάνουν την όμορφη θέα σε αυτήν. Τη λίμνη Λυσιμαχία. Το φαράγγι της Κλεισούρας.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα