Looking for more ?
Απόκριες 2023: Ποια ταξίδια θα κάνουμε με αφορμή το καρναβάλι;
Shutterstock

Απόκριες 2023: Ποια ταξίδια θα κάνουμε με αφορμή το καρναβάλι;

Αρκετές περιοχές της Ελλάδας γιορτάζουν με τον δικό τους τρόπο τις Απόκριες και αξίζει να τις επισκεφθούμε.

Μερικές πόλεις έχουν κάτι πραγματικά ξεχωριστό να μας προσφέρουν κατά την περίοδο των Αποκριών. Πόλεις όπως η Πάτρα ή η Ξάνθη σημειώνουν 100% πληρότητα κάθε χρόνο, μιας και υποδέχονται χιλιάδες θεατές από όλη την χώρα. Γι’ αυτό, αν δεν το έχετε ξανακάνει μέχρι στιγμής, αξίζει φέτος να οργανώσετε άμεσα την εξόρμησή σας σε κάποιον από τους παρακάτω προορισμούς. Ας δούμε, λοιπόν, ποια ταξίδια θα κάνουμε με αφορμή το καρναβάλι;

Γαλαξίδι

Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για την περίοδο των Αποκριών και για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, είναι το γραφικό Γαλαξίδι.

Στο Γαλαξίδι διαδραµατίζεται το πιο ανατρεπτικό και γεµάτο ενέργεια έθιµο της Αποκριάς, γνωστό ως «Αλευροµουτζουρώµατα».

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό έθιμο του Γαλαξιδίου, όπου αλευρομαχητές γυρίζουν την πόλη και αντιμάχονται με αλευριές με χρωματισμένες αλευρόσκονες, μπλε, κίτρινες, μαύρες και κόκκινες σ΄ ένα καθολικό αλευρομουτζούρωμα.

Πάτρα

Το πατρινό καρναβάλι αποτελεί τόσο τη μεγαλύτερη όσο και την παλιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα.

Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά.

Το Πατρινό Καρναβάλι στη σύγχρονη μορφή του εκτείνεται δημιουργικά καθ΄ όλη την καρναβαλική περίοδο από την Τελετή Έναρξης μέχρι και την Τελετή Λήξης με ένα σύνολο εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, το Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού, το Καρναβάλι των Παιδιών, τα Μπουρμπούλια, θέατρα δρόμου, εκθέσεις, εικαστικές δραστηριότητες, συναυλίες, κ.α. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο με τη νυχτερινή παρέλαση των πληρωμάτων το Σάββατο και την εντυπωσιακή μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων την Κυριακή. Η αυλαία του πέφτει με τη φαντασμαγορική καύση του Καρνάβαλου στην Τελετή Λήξης στο μόλο της Αγίου Νικολάου.

Ξάνθη

Η Ξάνθη διοργανώνει το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα.

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών καθώς και πολλές επιλογές για ψυχαγωγία, ξεφάντωμα και γλέντι. Στη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης συρρέουν σπουδαίοι καλλιτέχνες για συναυλίες.

Στην κορύφωση των Καρναβαλικών εκδηλώσεων μετά την Κυριακάτικη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών λαμβάνει χώρα το “κάψιμο του Τζάρου” σηματοδοτώντας την λήξη των εορτασμών.

Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο, μέσα από το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, προβάλλει την ιδιαίτερη ταυτότητα του ανθρώπινου δυναμικού του και αναδεικνύει την μακραίωνη ιστορία του και την πλούσια παράδοσή του.

Το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και το μεγαλύτερο στην Κρήτη, προσελκύει παραδοσιακά Έλληνες και ξένους επισκέπτες, που φτάνουν σε σημείο να δηλώνουν ακόμα και συμμετοχή σε καρναβαλικές ομάδες.

Νάουσα

Η Αποκριά στη Νάουσα είναι μια γιορτή διαφορετική από τα συνηθισμένα. Πυρήνας της είναι οι «Γενίτσαροι και Μπούλες», ένα παραδοσιακό δρώμενο με ιδιαίτερο χαρακτήρα, που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα καρναβάλια.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Διακοπές.

 

Δείτε ακόμη στο Διακοπές:

Καθαρά Δευτέρα 2023: 3+1 προορισμοί για το τριήμερο


Καλάβρυτα: Ο ιδανικός προορισμός για χειμερινές διακοπές

closesmenu