Looking for more ?
Διακοπές: Το απόλυτο χειμερινό roadtrip είναι στα Ζαγοροχώρια
Πηγή: Unsplash

Διακοπές: Το απόλυτο χειμερινό roadtrip είναι στα Ζαγοροχώρια

Για τους fans των roadtrips τα Ζαγοροχώρια αποτελούν έναν επίγειο παράδεισο αφού τα γραφικά χωριά τους καθηλώνουν το ενδιαφέρον όσων τα επισκέπτονται.

Ένας από τους πιο απολαυστικούς τρόπους να ανακαλύψουμε μια περιοχή είναι με την αγαπημένη μουσική στο ραδιόφωνο, καφέ για τον δρόμο και ένα αυτοκίνητο με τους αγαπημένους μας συνταξιδιώτες. Ένα roadtrip, δηλαδή, στον απόλυτο χειμερινό προορισμό την Ήπειρο, τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια και όλα τα γραφικά στολίδια τους.

Ξεκινώντας από τα Ιωάννινα ο δρόμος είναι δικός σας, για να φτάσετε σε όσα περισσότερα μέρη μπορείτε. Προτεραιότητα φυσικά για τους περισσότερους έχουν τα Ζαγοροχώρια που καλό είναι να έχετε αρκετές ημέρες ελεύθερες ώστε να τα απολαύσετε ξεκούραστα.

Το Ζαγόρι είναι η πασίγνωστη περιοχή της Ηπείρου, που αποτελείται από 46 οικισμούς, τα γνωστά Ζαγοροχώρια. Η περιοχή διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα της Ελλάδος και φιλοξενεί το δεύτερο βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, το φαράγγι του Βίκου. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι το Μονοδένδρι, η Βίτσα, το μεγάλο και το μικρό Πάπιγκο, η Αρίστη και το Ελατοχώρι. Φυσικά, μαζί με όλα αυτά ένα τέτοιο ταξίδι δεν γίνεται να μη συνοδεύεται από γνήσιες παραδοσιακές γεύσεις και πάνω από όλα, από πολλές πίτες!


Οι αγαπημένες πίτες που θα φάτε στην Ήπειρο


Μερικές από τις must στάσεις του roadtrip στα Ζαγοροχώρια

Το μικρό και το μεγάλο Πάπιγκο είναι απαραίτητες στάσεις σε ένα τέτοιο roadtrip. Θα κάνετε βόλτα στα πλακόστρωτα καλντερίμια και θα φροντίστε να έχετε μαζί την φωτογραφική σας μηχανή για να αποτυπώσετε την παραδοσιακή ζαγορίσια αρχιτεκτονική. Έπειτα, με αφετηρία το Μικρό Πάπιγκο μπορείτε να προσεγγίσετε τη δημοφιλή Δρακόλιμνη Τύμφης.

Δρακόλιμνη Τύμφης

diakopes_drakolimni

Πηγή: Unsplash

Για να φτάσετε όμως στη Δρακόλιμνη, η διαδικασία θα είναι λίγο σωματικά επίπονη για κάποιον άπειρο πεζοπόρο. Η διαδρομή μπορεί να είναι σχετικά απλή, ωστόσο η υψομετρική διαφορά είναι αυτό που θα σας κουράσει. Παρ’ όλα αυτά αξίζει πραγματικά να δείτε από κοντά αυτό το μοναδικό φυσικό τοπίο που θα σας αποζημιώσει για την σωματική εξάντληση.

Το Φαράγγι του Βίκου

Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου. Μάλιστα, έχει κερδίσει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness, καθώς έχει την βαθύτερη χαράδρα του κόσμου σε σχέση με το πλάτος του. Αποτελεί επίσης τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου και το πέρασμα της χαράδρας αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Πέρα από το μαγευτικό τοπίο, αποτελεί κι ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας, μιας και φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η Βίτσα

diakopes_zagori

Πηγή: Unsplash

Είναι ένα ακόμη πανέμορφο χωριό, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 37 χλμ από τα Ιωάννινα και είναι χτισμένο στη πλαγιά της κορυφής Στούρος. Μη παραλείψετε να φάτε στο Κανέλα και Γαρύφαλλο, ένα μέρος με ζεστό και πεντανόστιμο φαγητό. Οι γεύσεις βασίζονται στις πλούσιες ποικιλίες μανιταριών του τόπου αλλά φυσικά δεν λείπουν οι ηπειρώτικες πίτες και τα ντόπια κρέατα.

Η Αρίστη

Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό με ιδιαίτερα πλούσια βλάστηση. Θεωρείται από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά της ευρύτερης περιοχής και γι’ αυτό είναι και από τα πιο τουριστικά. Απέχει 48 χλμ από τα Ιωάννινα και θα τη συναντήσετε στον δρόμο για το Πάπιγκο.

Το Ελατοχώρι

Θα το βρείτε σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και σε απόσταση 55 χλμ από τα Ιωάννινα. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με αγροτικές κυρίως εργασίες, και παράγουν πατάτες και φασόλια γίγαντες, ενώ οι υπόλοιποι ασχολούνται με την υλοτομία.

Δείτε επίσης:

Ζαγόρι: Ένας τόπος προικισμένος από τη φύση


Zαγοροχώρια: Τα καλύτερα ξενοδοχεία για διαμονή στη καρδιά της φύσης

closesmenu