Πεζοπορία στη Δρακόλιμνη της Τύμφης 

Αλπικά τοπία και ηρεμία σε μια μοναδική πεζοπορική εμπειρία προς την εντυπωσιακή Δρακόλιμνη της Τύμφη.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Dragonlake – Δρακολίμνη iStock

Σε υψόμετρο 2.050 μ. στο αλπικό τοπίο της Τύμφης, αποκαλύπτεται το μεγαλείο της Δρακόλιμνης. Πρόκειται για μια προστατευόμενη περιοχή στη Βόρεια Πίνδο, ανάμεσα στον Αωό ποταμό και τον παραπόταμο του Βοϊδομάτη. Η Δρακόλιμνη της Τύμφης απλώνεται σε 5 στρέμματα έκτασης δίπλα στον γκρεμό με θέα σε όλες τις ψηλές κορφές τριγύρω.

Η εξωπραγματική ομορφιά και ο μύθος

Πρόκειται για ένα δημοφιλή προορισμό όσων αγαπούν τα βουνά και την πεζοπορία, και όχι άδικα. Οι Δρακόλιμνες μοιάζουν με εντυπωσιακά σεληνιακά τοπία, που πολλές φορές συνδέονται με παράξενους μύθους λόγω της εξωπραγματικής ομορφιάς τους. Η ιστορία λέει, λοιπόν, ότι στη Δρακόλιμνη της Τύμφης και στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα υπήρχαν, εκατομμύρια χρόνια πριν, δύο δράκοι, οι οποίοι αγρίευαν και πετούσαν πέτρες ο ένας ενάντια στον άλλον. Γι’ αυτόν το λόγο, οι όχθες της δρακόλιμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με μαύρες πέτρες, ενώ, αντίθετα, οι όχθες της λίμνης της Τύμφης χαρακτηρίζονται από μαύρο χρώμα με άσπρες πέτρες.

Η ανάβαση προς τη Δρακόλιμνη

iStock

Για να προσεγγίσετε τη Δρακόλιμνη της Τύμφης χρειάζεται κόπος και αρκετές ώρες πεζοπορίας, αλλά η διαδρομή και ο προορισμός θα σας αποζημιώσουν. Ξεκινήστε νωρίς το πρωί από το μικρό Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια (σήμανση Ο3) και ακολουθήστε ένα μονοπάτι ανάμεσα σε βελανιδιές, γαύρους, σφεντάμια, κρανιές, λεπτοκαρυές, κέδρους και θάμνους. Σιγά σιγά οι εικόνες θα αλλάζουν και τη θέση του δάσους θα αντικαθιστούν οι βράχοι και ένα πιο γυμνό τοπίο, που σημαίνει ότι θα πλησιάζετε.

Οι κάθετοι βράχοι που θα συναντήσετε ονομάζονται «Πύργοι της Αστράκας». Η διάρκεια της πορείας μέχρι τη δρακόλιμνη είναι τέσσερις ώρες και απαιτεί μια καλή σχετικά φυσική κατάσταση. Ίσως η διανυκτέρευση ή η στάση στο ορειβατικό καταφύγιο της Αστρακάς, στα 1950 μ., αποτελεί ιδανική επιλογή. Είναι ευκαιρία για ξεκούραση, ώστε να απολαύσετε ακόμα περισσότερο την ανάβαση. Από το καταφύγιο η λίμνη απέχει μόλις μια ώρα. Να θυμάστε, πως είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας σνακ και νερό, όπως επίσης και να επικοινωνήσετε με το καταφύγιο πριν την άφιξή σας.

Τα τελευταία εξοντωτικά χιλιόμετρα 

iStock

Από εκεί και έπειτα ξεκινά η τελική πορεία προς τη λίμνη και το μαγικό αλπικό τοπίο. Τα τελευταία χιλιόμετρα είναι πιο δύσκολα, και απαιτούν υπομονή και αντοχή, αλλά οι εικόνες της φύσης, η λίμνη και η μορφολογία του εδάφους θα σας μείνουν αξέχαστα.

Η Δρακόλιμνη έχει 9 μέτρα βάθος, και φιλοξενεί τους περίεργους αμφίβιους αλπικούς τρίτωνες, τους οποίους οι ντόπιοι αποκαλούν και «δρακάκια», ακολουθώντας το μύθο για τους δράκους των λιμνών. Από τη βόρεια πλευρά αγναντεύουμε τον Σμόλικα και την κοιλάδα του Αωού και από την ανατολική το μάτι προσεγγίζει τη βορειοδυτική πλευρά της κορυφής Γκαμήλα (2.497 μ.).

Το κολύμπι απαγορεύεται στη λίμνη. Χορτάστε τη θέα και την εκκωφαντική ησυχία του τόπου. Υπολογίστε περίπου άλλες τόσες ώρες για την κατάβαση, με τις ανάλογες στάσεις που χρειάζεστε στο καταφύγιο ή στο μονοπάτι.

Είτε είστε έμπειροι είτε νέοι πεζοπόροι, μην ξεχνάτε ποτέ ότι στο βουνό ανεβαίνουμε με τρία τουλάχιστον άτομα και δεν υπερεκτιμούμε ποτέ τις δυνάμεις μας. Η φύση περιμένει να μας αγκαλιάσει όταν θα είμαστε έτοιμοι.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα