Looking for more ?
Δρακόλιμνη της Τύμφης: Μια από τις κορυφαίες εμπειρίες στα βουνά της Ελλάδας
Unsplash

Δρακόλιμνη της Τύμφης: Μια από τις κορυφαίες εμπειρίες στα βουνά της Ελλάδας

Μια εικόνα που χαράσσεται βαθιά στη μνήμη και την ψυχή του πεζοπόρου.

Μια από τις πιο γνωστές Δρακόλιμνες της χώρας είναι η Δρακόλιμνη της Τύμφης. Οι Δρακόλιμνες αποτελούν εντυπωσιακά τοπία, που φαντάζουν εξωπραγματικά. Το ιδιαίτερο με αυτές είναι πως για να μαγευτεί κανείς από την ομορφιά τους πρέπει να κοπιάσει, μια και βρίσκονται αγκαλιασμένες από ψηλές κορυφές.

Δρακόλιμνη της Τύμφης: Μια συναρπαστική διαδρομή αν θέλετε να πάτε τις εμπειρίες σας στο βουνό ένα βήμα παραπέρα

Unsplash

Το μονοπάτι για την Δρακόλιμνη ξεκινά από το Μικρό Πάπιγκο (σήμανση Ο3) και αρχικά είναι μέσα σε δάσος ενώ έπειτα συνεχίζει σε “γυμνό” τοπίο.

Ξεκινώντας πολύ πρωί από το χωριό, θέλετε τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι το καταφύγιο της Αστράκας που απέχει από το μικρό Πάπιγκο 5,7 χλμ. Από εκεί, θα χρειαστείτε περίπου 1 μισή ώρα.

Η κατάβαση είναι πιο γρήγορη, ωστόσο θέλει προσοχή, καθώς είναι πιο επίπονη για τα πόδια. Πριν ξεκινήσετε αυτή τη πορεία θα χρειαστείτε σίγουρα ορειβατικά παπούτσια, όπως επίσης καλό είναι να έχετε καπέλο. Φυσικά δεν ξεχνάμε τα σνακς για την διαδρομή, όπως μπανάνες, μπάρες και ξηρούς καρπούς και φυσικά, νερό.

Unsplash


Σύμφωνα με μια λαϊκή παράδοση, στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα και σε εκείνη της Τύμφης ζούσαν δύο δράκοι. Οι δράκοι είχαν έχθρα μεταξύ τους και κάθε φορά που αγρίευαν, πετούσαν πέτρες ο ένας στον άλλο. Ο μύθος εξηγεί, σύμφωνα με τους ντόπιους, γιατί οι όχθες της Δρακόλιμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες, ενώ οι όχθες της λίμνης της Τύμφης έχουν μαύρο χρώμα με διάσπαρτες λευκές πέτρες.


Για να πάει κάποιος αυθημερόν συνίσταται να ξεκινήσει πολύ νωρίς το πρωί για να μπορέσει να αποφύγει τη ζέστη στο ανηφορικό τμήμα του μονοπατιού. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης στο καταφύγιο της Αστράκας για όσους επιθυμούν να κάνουν τη πεζοπορία λίγο πιο εύκολη.

Για την διανυκτέρευση στο καταφύγιο πρέπει πρώτα να έχετε επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο του καταφυγίου, καθώς δεν είναι ανοικτό για όλο τον χρόνο.

Για λόγους ασφαλείας δε θα πρέπει κάποιος να κάνει τη διαδρομή μόνος του.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το φορέα διαχείρισης της λίμνης, το κολύμπι απαγορεύεται. Η επιστροφή στο Μικρό Πάπιγκο ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι, είναι πιο γρήγορη από την ανάβαση αλλά και πιο επίπονη για τα πόδια.

 

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Έτοιμοι για ορεινές αποδράσεις; Ξεκινήστε την πεζοπορία με αυτές τις ομάδες


Oι κορυφαίες δραστηριότητες για την εξόρμηση στην Αράχωβα

closesmenu