Looking for more ?
10 ξεχωριστές ελληνικές μπύρες που αξίζει να γεμίσουν τα ποτήρια σας
Πηγή: Unsplash

10 ξεχωριστές ελληνικές μπύρες που αξίζει να γεμίσουν τα ποτήρια σας

Από την Εύβοια μέχρι τη Τήνο και από τη Σαντορίνη ως την Κέρκυρα, οι ελληνικές μπύρες μικροζυθοποιίας έχουν ήδη βγει στο προσκήνιο και διακρίνονται για τη γεύση και τη ποιότητά τους.

Νήσος

Η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων γεννήθηκε στην Τήνο το 2012 από την Μάγια Τσόκλη και τον σύντροφό της Αλέξανδρο Κουρή και σήμερα είναι μια καταξιωμένη ελληνική μπύρα που έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις. Στόχος των δημιουργών της ήταν η δημιουργία μιας ποιοτικής νησιώτικης μπύρας. Πλέον η Νήσος διανέμεται πανελλαδικά και εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα σημαντικότερα κατορθώματα της Νήσος είναι η βράβευσή της με το ασημένιο European Beer Star ως μια από τις καλύτερες pilsner του κόσμου.

Septem

Η Septem γεννήθηκε στην Εύβοια τον Ιούνιο του 2009 με όραμα των δημιουργών της να αποτελεί η παραγωγή μη παστεριωμένης μπύρας που καταναλώνεται φρέσκια για να απολαμβάνει ο καταναλωτής τα αρώματα και τη γεύση του λυκίσκου. Μετά από τη ραγδαία ανάπτυξή της, η Septem, μια από τις μπύρες που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η Septem Quaranta Giorni New England με εντυπωσιακά αρώματα ροδάκινου και μάνγκο.

Volkan

H Vοlkan είναι μια ελληνική μπύρα βασισμένη στο μέλι Σαντορίνης και το κίτρο Νάξου. Παράγεται από το 2012 στη Σαντορίνη και ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της είναι το νερό. Όμως, το φυσικό νερό της Σαντορίνης σπανίζει και δεν είναι κατάλληλο για ζυθοποιία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλάτι. Γι’ αυτό το λόγο και, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το αυθεντικό νερό της Σαντορίνης, χρησιμοποίησαν βασάλτη προερχόμενο από την έκρηξη του 1600 π.Χ. -ένα υλικό πλούσιο σε φυσικά μέταλλα- και δημιούργησαν ένα φίλτρο ηφαιστειακής πέτρας που δημιουργήθηκε ειδικά για τη VOLKAN. Μέσα από αυτό το φίλτρο το νερό που χρησιμοποιείται για το ζύθο, περνά και φιλτράρεται με στόχο να προσομοιώσει την τωρινή γεύση του νερού με αυτή που θα είχε πριν από χιλιάδες χρόνια.  Οι εκδοχές της Volkan είναι τέσσερις: η ξανθιά, φρουτώδης και πιπεράτη Santorini Blond, η σκούρα με νότες μαύρης ελιάς Santorini Black, η Santorini Grey με νότες περγαμόντο και η γεμάτη φρεσκάδα Santorini White.

Delphi Beer

Η Delphi Beer παράγεται από τη μικροζυθοποιία Εξέλιξη στη Χαλκίδα. Αφορμή για την ονομασία στάθηκε πέραν των Δελφών, η υψηλότερη κορυφή του όρους Δίρφυς, που ονομάζεται Δέλφη. Η Delphi έχει χαρακτηριστική γεύση, είναι αρωματική και με διάχυτη φρεσκάδα βύνης. Ίσως η πιο εντυπωσιακή μπύρα της είναι η Pilsner που κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο μαύρο μπουκάλι, που είναι αφιλτράριστη, απαστερίωτη και με δεύτερη ζύμωση στην φιάλη.

Πηγή: Unsplash

Brink’s

Ιδρυτής της ζυθοποιίας είναι ο Γερμανός dr. Bernd Brink  ο οποίος ήρθε στο Ρέθυμνο ως “ερωτικός μετανάστης” και έχοντας αγάπη για τον κόσμο της μπύρας ξεκίνησε την Brink’s το 2001. Η μαύρη της εταιρείας έχει σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα με πυκνό λευκό αφρό μέτριας διάρκειας. Στη μύτη διακρίνονται τα αρώματα της βύνης και της καραμέλας, ενώ η γεύση της είναι πλούσια και γλυκιά, με νότες καφέ και μελιού. Η επίγευση είναι απαλή με μέτρια διάρκεια και αξίζει να τη δοκιμάσετε.

Ζέος

Η Ζέος είναι με καταγωγή από το Άργος και κυκλοφορεί σε weiss, pilsner και lager. Παρά το ιδιαίτερο της εμφάνισής της, αφού είναι σε ένα πλαστικό πράσινο μπουκάλι του μισού λίτρου, η μπύρα διατηρεί την εξαιρετικά αυθεντική της γεύση. Ο Χρήστος Παπαδήμας είναι ο ιδρυτής της ζυθοποιίας, που επέστρεψε με την οικογένειά του από τον Καναδά έχοντας όμως μεγάλη εμπειρία από τις τοπικές εκεί μπύρες. Στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με τον διάσημο ζυθοποιό του Βανκούβερ, David Wood και έτσι η ζυθοποιία Zeos, στον Ίναχο Άργους, έγινε πραγματικότητα. Η Pilsner διατηρείται μόνο σε ψυγείο γιατί είναι απαστερίωτη, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολη η μεταφορά της σε όλη την Ελλάδα.

Corfu Beer

Όλες οι μπύρες της Κερκυραϊκής Ζυθοποιίας είναι φρέσκιες, δεν έχουν υποστεί παστερίωση, σταθεροποίηση και σε ένα μεγάλο μέρος τους είναι αφιλτράριστες. Αυτή είναι η σημαντική διαφορά που έχουν με τις βιομηχανικές μπύρες. Η Corfu Beer έχει το πλεονέκτημα να κρατά σημαντικά θρεπτικά στοιχεία όπως οι πρωτεΐνες από τα δημητριακά, τα αντιοξειδωτικά από τον λυκίσκο και το σύμπλεγμα βιταμινών Β που περιέχει η μαγιά. Η ζύμωση και η ωρίμανσή της γίνεται σε ειδικά τάνκερ χωρίς σταθεροποιητές και χρωστικές ουσίες. Μια από τις πιο ντελικάτες Corfu Beer είναι η Epos που παράγεται με τη προσθήκη αγνού μελιού άνθεων.

Chios Beer

Το 2009, δύο φίλοι, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα στο υπέροχο νησί της Χίου. Σε έναν μικρό ισόγειο χώρο κάτω από ένα σπίτι, με πολύ μεράκι έφτιαξαν την πρώτη συνταγή της FRESH CHIOS BEER, η οποία έκανε την εμφάνιση της στην τοπική αγορά το 2012. Η Chios Beer έχει εξελιχθεί και σήμερα μπορείτε να βρείτε ιδιαίτερες ποικιλίες της όπως τη μαύρη Smoked Robust Porter, η οποία αποτελείται από προσεκτικά επιλεγμένες ποικιλίες καβουρδισμένης και καραμελωμένης βύνης, σε συνδυασμό με βύνη καπνισμένη σε ξύλο οξιάς.

Σόλο

Άλλη μια κρητική μπύρα είναι η Σόλο, μια craft η οποία προέρχεται από το Ηράκλειο και τη μικροζυθοποιία Grapes & Gratification. Ενδεικτικές ετικέτες της Σόλο είναι οι: Χωριάτικη (saison), Αμερικάνα (Pale Ale), Ψακί (India Pale Ale), Φουριάρης (Imperial Ira), Ασκιανός (Porter), Το σκοτίδι (Imperial Stout), 13ος Απόστολος (Spiced Belgian Easter Inspired Brew) και άλλες.

Kefalonia Beer

Η πρώτη μικροζυθοποιία Κεφαλονιάς και Ιθάκης εμφιαλώνει τη Kefalonia Beer η οποία παράγεται από αποκλειστικά ελληνικές πρώτες ύλες (εκτός από λυκίσκο) και το ιδιαίτερο νερό της Κεφαλονιάς, ενώ δεν πραγματοποιείται καμία θερμική επεξεργασία. Το νησί της Κεφαλονιάς υπογράφει μια Premium Lager, απαστερίωτη με ελαφριά πικράδα απαλό άρωμα κίτρου και μέτριο σώμα, και μια Red Ale,κόκκινη Ale απαστερίωτη με βαθύ κόκκινο χρώμα, μέτριο σώμα, αρωματική από τρεις διαφορετικές ποικιλίες λυκίσκων, με ελαφριά επίγευση καραμέλας.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Οικογενειακές διακοπές στο βουνό: Οι καλύτεροι προορισμοί για τα παιδιά


Εκδρομή στην Μάνη; Ένας οδηγός για την μοναδική Αρεόπολη

closesmenu