Looking for more ?
Επίσκεψη στα οινοποιεία της Κρήτης

Επίσκεψη στα οινοποιεία της Κρήτης

H σχέση της Κρήτης με το κρασί είναι σταθερή και στιβαρή. Πλέον με τον ταχέως ανταπτυσσόμενο κλάδο του οινοτουρισμού, έχουμε την δυνατότητα να επισκεφθούμε οινοποιεία που θα μας μυήσουν στον κόσμο του κρασιού.

Πολλές φορές όταν μας συνεπαίρνουν τα αρώματα και η γεύση ενός κρασιού δεν αρκεί το να μείνουμε στη κατανάλωσή του. Ένας αμπελώνας, το οινοποιείο και οι άνθρωποι που βάζουν όλη τους τη τέχνη στις εκλεπτυσμένες γεύσεις ενός κρασιού είναι ένας μαγικός κόσμος που αξίζει την επίσκεψή σας. Ειδικά η κρητική γη είναι πλούσια από τέτοιες περιπτώσεις αφού δεν διαθέτει μονάχα ανθρώπους με πάθος και όρεξη αλλά και τα κατάλληλα εδάφη για σπουδαίες ποικιλίες.


Η Wine Gini μας ξεναγεί με φρέσκια ματιά στον κόσμο του κρασιού


Ο αρχαιότερος αμπελώνας που ανακαλύφθηκε τουλάχιστον στην Ευρώπη αν όχι και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι στις Αρχάνες της Κρήτης και ανάγεται στη Μινωική εποχή. Σήμερα περίπου το 20% των ελληνικών κρασιών παράγεται στην Κρήτη και έτσι, αντιλαμβάνεστε γιατί κάνουμε λόγο συγκεκριμένα για τη θέση αυτού του τόπου στην ιστορία του κρασιού.

Οι κρητικές ποικιλίες

Οι ποικιλίες που ευδοκιμούν στη Κρήτη είναι: βηλάνα, κοτσιφάλι , μαντηλάρι, λιάτικο, ρωμέικο, θραψαθήρι, βιδιανό, δαφνί, πλυτό, μοσχάτο Σπίνας, τσαρδάνα . Η υψηλή ποιότητα των κρητικών οίνων βραβεύτηκε το προηγούμενο έτος και στο Decanter World Wine. Εκεί  η Κρήτη κατάφερε να αποσπάσει συνολικά 23 μετάλλια, 5 ασημένια και 18 χάλκινα που αφορούν 13 λευκά, 6 κόκκινα και 3 ροζέ από 6 οινοποιεία.

Πρώτη στάση: Ηράκλειο

Η καρδιά των κρητικών αμπελώνων χτυπά κυρίως στα βόρεια του νησιού, με τον Ψηλορείτη σύμμαχο και ασπίδα στον λίβα της Αφρικής. Αν είστε έτοιμοι να περιηγηθείτε στον δρόμο του κρητικού κρασιού, τότε η αφετηρία πρέπει να είναι το Ηράκλειο. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τον αμπελώνα των Αρχανών και των Πεζών, όπου και στις δύο περιοχές παράγονται δύο ερυθρά σταφύλια : το τοπικό Κοτσιφάλι και η αιγαιοπελαγίτικη Μαντηλαριά. Συγκεκριμένα, επισκέψιμα οινοποιεία στην ανατολική πλευρά είναι τα εξής: Κτήμα Λυραράκη, Ένωση Πεζών,  Κτήμα Γαβαλά, Κτήμα Μιχαλάκη, Mediterra Οινοποιητική, ΜΙΝΩΣ-Οινοποιείο Μηλιαράκη, Μπουτάρης οινοποιητική, Οινοποιείο Στραταριδάκη και Οινοποιείο Αλεξάκη. Από τη δυτική πλευρά μπορείτε να επισκεφθείτε τα: Ιδαία Οινοποιητική, Κτήμα Ζαχαριουδάκη και Οινοποιείο Διαμαντάκη.

Στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, στον νομό Λασιθίου, παράγονται ερυθρά και γλυκά κρασιά. Από την άλλη, στο δυτικό άκρο της Κρήτης, ο νομός Χανίων έχει τη δεύτερη θέση σε αριθμό οινοποιείων μετά το Ηράκλειο και ενδεικτικά μερικοί από τους αμπελώνες που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι οι : Ντουράκη, Μανουσάκη – Nostos Wines, Καραβιτάκη, Ανώσκελη και Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων. Οι χανιώτικες highlight ποικιλίες είναι τα: Μοσχάτο Σπίνας, Βιδιανό και Ρωμέικο.

Ο Μαρουβάς – το σπουδαίο χανιώτικο κρασί

Το τελευταίο είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία και στα Χανιά κάνουν τον κρητικό Μαρουβά, ένα κρασί από τη ποικιλία του ρωμέικου, με έντονο οξειδωτικό χαρακτήρα και ιδιαίτερη διαδικασία οινοποίησης. Κάθε οικογένεια έχει ένα βαρέλι που περνάει από γενιά σε γενιά, και το οποίο δεν αδειάζει ποτέ, ούτε καθαρίζεται. Έτσι στο κρασί της προηγούμενης χρονιάς προστίθεται το καινούργιο, με αποτέλεσμα το βαρέλι να περιέχει κρασί ακόμα και 50 ετών. Τον υπέροχο Μαρουβά ταιριάζει να τον συνδυάσετε με κλασικά βαριά πιάτα της κρητικής κουζίνας ώστε να αναδείξετε την αξία του, όπως βραστή αίγα με πιλάφι και χοχλιούς μπουμπουριστούς.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Τα top μέρη για διακοπές με παιδιά δίπλα στη θάλασσα


Πρώτη φορά camping: Αυτά είναι τα καλύτερα οργανωμένα

closesmenu