Looking for more ?
Γαλαξίδι: Μια απόδραση που συνδυάζει βουνό και θάλασσα
Πηγή: Pixabay

Γαλαξίδι: Μια απόδραση που συνδυάζει βουνό και θάλασσα

Ένας παραθαλάσσιος προορισμός με ναυτική παράδοση, ιδανικός για όλες τις εποχές του χρόνου.

Ένας ξεχωριστός προορισμός μόλις 2,5 περίπου ώρες από την Αθήνα, αποτελεί ιδανική επιλογή για να οργανώσετε μια εκδρομή με την οικογένεια ή την παρέα σας. Η κωμόπολη βρίσκεται στο νομό Φωκίδας και διατηρεί την αρχοντική ομορφιά του παρελθόντος αναλλοίωτη. Γνώρισε σημαντική ακμή το 19ο αι. αποτελώντας το πιο ξακουστό λιμάνι της περιοχής. Η αίγλη του είναι εμφανής στα αρχοντικά καπετανόσπιτα, στα σοκάκια με τα νεοκλασικά αλλά και στα λιμάνια.

 

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ξεκινήστε με έναν περίπατο στο πρώτο λιμάνι της περιοχής, την Αγορά. Στα στενά καλντερίμια, θα θαυμάσετε τα αρχοντικά καπετανόσπιτα, τα πέτρινα μπαλκόνια και τις αυλές. Ανάμεσά τους θα συναντήσετε το αρχοντικό Τσαλαγγύρα (το σημερινό δημαρχείο), το Λαογραφικό Μουσείο στο αρχοντικό του Αγγελή, καθώς και το Παρθεναγωγείο, ένα διατηρητέο νεοκλασικό από το 1880.

Το Γαλαξίδι φιλοξενεί δύο αρχαία μνημεία, σε ένα καταπράσινο άλσος, την Πέρα Πάντα: τον τάφο του βασιλιά Λοκρού και τα ερείπια της αρχαίας πόλης, Οιάνθης. Από εκεί θα απολαύσετε και πανοραμική θέα της πόλης. Στο ψηλότερο σημείο της πόλης, θα συναντήσετε τον Άγιο Νικόλαο, εκκλησία αφιερωμένη στον προστάτη των καπετάνιων, με τα δύο καμπαναριά και τον επιβλητικό τρούλο και το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το ναό της Αγίας Παρασκευής, στο προαύλιο της οποίας θα δείτε το ηλιακό ρολόι και τον ζωδιακό κύκλο στο δάπεδο.

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο, όπου θα γνωρίσετε τη μακραίωνη ναυτική παράδοση τους Γαλαξιδίου. Το μουσείο φιλοξενεί συλλογή με νομίσματα από τον 4ο αι., την μεγαλύτερη πανελληνίως συλλογή πινάκων ιστιοφόρων, καθώς και άλλα εκθέματα με αντικείμενα – ναυτικό εξοπλισμό.

Τέλος, η Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ένα βυζαντινό κτίσμα που δεσπόζει σε ένα λόφο 300 μ. Η θέα είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1250 και σ’ αυτό ο ιερομόναχος Ευθύμιος έγραψε το “Χρονικό του Γαλαξιδίου”.

Πηγή: shutterstock

 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Ναυτικού Ομίλου: Μία μικρή παραλία δίπλα στο λιμάνι της πόλης. Μετά το μπάνιο σας μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας στα όμορφα ταβερνάκια με θέα τη θάλασσα.

Προφήτης Ηλίας: Μεγάλη, αμμώδης παραλία σε απόσταση περίπου 1 χλμ. από την πόλη. Αποτελεί την κοσμοπολίτικη παραλία της περιοχής, καθώς προτιμάται από την νεολαία και μαζεύει αρκετό κόσμο.

Κεντρί: Το Κεντρί αποτελεί μια πανέμορφη παραλία, πολύ μικρή σε έκταση. Παρόλα αυτά είναι οργανωμένη, ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Διαθέτει βότσαλο και είναι από τις καλύτερες επιλογές για να κάνετε το μπάνιο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας σας.

Καλαφάτης: Οργανωμένη παραλία με υπέροχα νερά. Εύκολα προσβάσιμη για ξέγνοιαστες βουτιές, μιας και διαθέτει καντίνα, ομπρέλες και ό,τι άλλο χρειαστείτε.

Άγιοι Πάντες: Η παραλία με τα καταγάλανα νερά, αποτελεί την κεντρική παραλία του ομώνυμου οικισμού. Είναι από τις δημοφιλέστερες της Φωκίδας και προσελκύει παραθεριστές από όλες τις γύρω περιοχές. Μια βουτιά θα σας πείσει.

closesmenu