Looking for more ?
Η ισχυρή γαστρονομική ταυτότητα της Τήνου

Η ισχυρή γαστρονομική ταυτότητα της Τήνου

Ένα νησί με στιβαρή παρουσία και ανεξάντλητους γαστρονομικούς πόρους.

Η Τήνος διαθέτει σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά και γαστρονομική παράδοση η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που μια από τις πιο πολυβραβευμένες ελληνικές μπύρες μικροζυθοποιίας ξεκίνησε από εκεί. Αναφερόμαστε φυσικά στη μπύρα Νήσος η οποία ξεχωρίζει στην αγορά.

Ωστόσο, πέραν των καινοτομιών που σημειώνονται στην παραγωγή και την αγορά των τοπικών προϊόντων του νησιού, τα βασικά αγαθά που παράγονται από αυτόν τον τόπο είναι σταθερές αξίες της κυκλαδίτικης κουζίνας εδώ και πολλά χρόνια.

Η τηνιακή αγκινάρα : η τοπική ποικιλία αγκινάρας είναι κάτι το ξεχωριστό. Είναι πιο μικρές από τις συνηθισμένες και καλλιεργούνται στην κοιλάδα της Κώμης. Οι βασικές συνταγές που θα τις συναντήσετε είναι ομελέτα, παστίτσιο με αγκινάρες, γεμιστές με κιμά, πανέ και πολλά άλλα. Μπορείτε να τις βρείτε ως τουρσί, κι έτσι θα μπορέσετε να τις διατηρήσετε για μεγάλο διάστημα στο σπίτι σας.

Πηγή: Pixabay

Λιαστές ντομάτες: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αγοράσετε στη Δημοτική Αγορά της Τήνου! Μόλις τις δείτε να κρέμονται πάνω από τους πάγκους της αγοράς, μη παραλείψετε να πάρετε μαζί σας μερικές πριν αποχωριστείτε το νησί. Το εκλεκτό αυτό έδεσμα είναι χαρακτηριστική κυκλαδίτικη γεύση που μπορείτε να συνδυάσετε με σαλάτες, μακαρονάδες, πίτσες, κοκκινιστά ή οτιδήποτε άλλο φαντάζεστε.

Λούζα : Τη λούζα τη συναντάμε στα περισσότερα κυκλαδίτικα νησιά, συνήθως με κάποιο διαφορετικό twist κάθε φορά. Για την παρασκευή της απαιτείται φρέσκο φιλέτο από το εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης του χοιρινού. Αυτό έπειτα πασπαλίζεται με αλάτι και κόλιανδρο και μένει έτσι για πολλές ημέρες. Μετά καλύπτεται με κρασί και καπνίζεται για 3 εβδομάδες. Στη Τήνο θα βρείτε τη λούζα στα περισσότερα μενού είτε ως σκέτο ορεκτικό είτε ως «διακριτικό συνοδό» κάποιου άλλου πιάτου.

Πηγή: Unsplash

The whole story: Η ιστορία της λούζας πάει πολλά χρόνια πίσω, την περίοδο που τα χοιροσφάγια έδιναν αφορμή για γιορτή, ενώ το κρέας του χοίρου φρόντιζαν να συντηρηθεί για να θρέφει τις οικογένειες όλο τον χρόνο. Η τεχνική έχει μικρές διαφορές από νησί σε νησί. Για τη λούζα της Τήνου επιλέγουν το ψαρονέφρι που παστώνεται σε χοντρό αλάτι και μετά από λίγες ημέρες βαπτίζεται σε ερυθρό κρασί. Στη συνέχεια καλύπτεται με μαραθόσπορο που αφθονεί στο νησί, μπαχάρι και μαύρο πιπέρι και «ντύνεται» με το έντερο. Την καπνίζουν σε άγρια χόρτα του βουνού και την κρεμούν στο κατώγι του σπιτιού για να στεγνώσει στον αέρα.

Λουκάνικο Τήνου: ένα από τα ξεχωριστά λουκάνικα που θα βρείτε στην χώρα. Έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση από μάραθο και κρασί και αξίζει να το δοκιμάσετε.

Κάπαρη: Ένας από τους πιο ιδιαίτερους καρπούς των Κυκλάδων. Με τη χαρακτηριστική umami γεύση, η κάπαρη Τήνου είναι μοναδικό προϊόν που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα. Πέραν της σαλάτας που απογειώνει με την ιδιαιτερότητά της, μπορείτε να την εντάξετε σε συνταγές με κοτόπουλο και όχι μόνο.

Τα τοπικά τυριά: Το πέτρωμα, το στρογγυλό, το μαλαθούνι και η κοπανιστή είναι ντόπια τυριά που ξεχωρίζουν με τη γεύση τους.

 

Κεφάλαιο – Γλυκά

Τσιμπητά: Τα συναντάμε κυρίως ως πασχαλινά γλυκά που φτιάχνονται με το πέτρωμα το οποίο αγκαλιάζει μια λεπτή στρώση φύλου. Φτιάχνονται με τη βοήθεια οδοντογλυφίδας, ώστε να αποκτούν λεπτές πτυχές. Στη Τήνο αρωματίζεται με μαστίχα, κανέλα και πορτοκάλι.

Καρυδωτά: φτιάχνονται από καρύδια, αλεύρι, ανθόνερο και μαστίχα.

Ψαράκια: ίσως το γλυκό που μόλις φάτε το πρώτο δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε. Ονομάζονται έτσι χάρη στο σχήμα που παίρνουν και έχουν γέμιση από καρύδι, ξύσμα πορτοκαλιού και μπαχαρικά. Σερβίρονται με άφθονη άχνη ζάχαρη και είναι απολαυστικά.

closesmenu