ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Η Πελοπόννησος φιλοξένει 5 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελλάδα, μια χώρα με αξιοθαύμαστο πολιτισμικό παρελθόν, συμμετέχει προνομία στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Τα μνημεία είναι μέχρι σήμερα 18, 5 εκ των οποίων βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Τελευταίο εντάσσεται στον κατάλογο ο Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων, το 2016.

Ναός Επικούριου Απόλλωνα

Στις Βάσσες της αρχαίας Φιγαλείας, σε υψόμετρο 1130μ. βρίσκεται ο ναός αφιερωμένος στο θεό Απόλλωνα, ένα πραγματικό στολίδι αρχιτεκτονικής. Εμπνευστής και κατασκευαστής του ναού θεωρείται ο Ίκτινος, ο οποίος μαζί με τον Καλλικράτη ήταν οι αρχιτέκτονες του Παρθενώνα. Ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία της αρχαίας Ελλάδας, το οποίο μάλιστα ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, το 1986.

 

Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά

Μυστράς
Πηγή: Unsplash

Η βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά, το 1989, εντάχθηκε στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ένα πραγματικό κόσμημα, κοντά στη Σπάρτη που για δύο αιώνες υπήρξε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εξερευνήστε το επιβλητικό κάστρο, οι καλοδιατηρημένες βυζαντινές εκκλησίες, τα ” Παλάτια των Παλαιολόγων” και άλλα αξιοθέατα που καθιστούν την περιοχή τόσο ξεχωριστή.

 

Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας

αρχαία Ολυμπία
Πηγή: Pixabay

Τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και το πιο δοξασμένο ιερό αφιερωμένο στο Δία καθιστούν την αρχαία Ολυμπία έναν από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας μας. Χτισμένη στην κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Άλτις, δηλαδή Ιερό Άλσος. Το 1989, κατέκτησε μια θέση στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Ασκληπιείο Επιδαύρου

Ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου είναι από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, εξαιρετικής σημασίας για τον ελληνικό πολιτισμό. Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου εντάχθηκε το 1988 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Ασκληπιείο υπήρξε το σημαντικότερο θεραπευτήριο της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας. Ο ναός είναι λοιπόν, αφιερωμένος στο θεραπευτή- ιατρό της αρχαιότητας.

 

Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών και Τίρυνθας

μυκήνες
Πηγή: Unsplash

Η αρχαία πόλη της Αργολίδας, βασίλειο του Αγαμέμνονα, ένας πολιτισμός που γνώρισε μεγάλη ακμή καθώς και η μυθική πόλη, που οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως έχτισαν οι Κύκλωπες, είναι στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1999. Δύο από τις σημαντικότερες πόλεις του Μυκηναϊκού πολιτισμού που έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλασικού ελληνικού πολιτισμού.

 


Διαβάστε επίσης : 5 ελληνικά νησιά φιλοξενούν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO


 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα