Looking for more ?
Λίμνη Τσιβλού: Μια ιδανική φθινοπωρινή εκδρομή στον νομό Αχαΐας

Λίμνη Τσιβλού: Μια ιδανική φθινοπωρινή εκδρομή στον νομό Αχαΐας

Ένα τοπίο που το Φθινόπωρο «φοράει» τα καλά του.

Σε μόλις 2 ώρες και 20 λεπτά από την Αθήνα, στην υπέροχη Πελοπόννησο και στον νομό Αχαΐας θα συναντήσετε ένα πραγματικό θαύμα της φύσης.

Η λίμνη Τσιβλού, με τα πανέμορφα νερά της είναι ένας απόλυτος φθινοπωρινός προορισμός, αφού θα αντικρίσετε τους εποχικούς χρωματισμούς της φύσης. Πορτοκαλί, κίτρινο, ανοικτό κόκκινο είναι τα χρώματα που έρχονται σε μια πανέμορφη αντίθεση με το βαθύ γαλάζιο της λίμνης.

limni_tsivlou_diakopes13

Φωτό: Μαρία Χατζηπέτρου

Η διαδρομή αφού βγείτε από την Ακράτα και αρχίσετε να ανεβαίνετε υψόμετρο είναι απολαυστική, με καλό δρόμο που είναι κατάλληλος για κάθε αυτοκίνητο. Σύντομα θα φτάσετε στην λίμνη, η οποία περιτριγυρίζεται από ένα πυκνό δάσος.

Πώς όμως δημιουργήθηκε η Λίμνη Τσιβλού;

Τον Μάρτιο του 1913, η ήρεμη ροή του ποταμού Κράθη, που πηγάζει από το Χελμό διακόπηκε ξαφνικά από βίαιες κατολισθήσεις. Ο βαρύς χειμώνας του 1912 – 13 έδωσε τη χαριστική βολή, αφού τα χιόνια και οι βροχές ευνόησαν μια ακόμη μεγαλύτερη κατολίσθηση.

Την Κυριακή 24 Μαρτίου του 1913, μια γιγαντιαία κατολίσθηση έκανε ολόκληρη την πλαγιά να υποχωρήσει μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Ο Κράθης και ο παραπόταμός του φράχτηκαν από τις κατολισθήσεις και σχηματίστηκαν δυο λίμνες: Η λίμνη του Κράθη και η λίμνη του Τσιβλού.

limni_tsivlou_diakopes5

Φωτό: Μαρία Χατζηπέτρου

Η στάθμη της λίμνης Τσιβλού άρχισε να ανεβαίνει, πνίγοντας αρκετά σπίτια και την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Τα νερά της λίμνης του Κράθη λέγεται ότι επεκτάθηκαν προς τα πάνω και έφτασαν μέχρι το χωριό Αγρίδι.

Η Συλίβαινα χάθηκε για πάντα στον πυθμένα της λίμνης – και η απουσία της είναι ακόμη ορατή, στο τμήμα του βουνού που φαίνεται ξεκάθαρα ότι λείπει, όταν το κοιτάζει κανείς από την κατάλληλη γωνία. Έτσι, οι κάτοικοί της δημιούργησαν ένα χωριό με το ίδιο όνομα, κοντά στην Ακράτα.

Την επόμενη χρονιά, η λίμνη του Κράθη συνέχισε να συγκεντρώνει νερό, μέχρι που τα χαλαρά της χώματα υποχώρησαν στις 5 Ιανουαρίου του 1914 και η λίμνη άδειασε σε λίγα λεπτά. Η λίμνη Τσιβλού, βέβαια έμεινε αγέρωχη και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο φυσικό τοπίο.


Λίμνη Δόξα: Εξερευνήστε μια από τις ωραιότερες λίμνες της Ελλάδας


limni_tsivlou_diakopes6

Βόλτα στη λίμνη

Ειδικά αν επιλέξετε αυτόν τον προορισμό για το Σαββατοκύριακό σας, θα δείτε πολλές παρέες και οικογένειες από την Αθήνα αλλά και όλη την Πελοπόννησο να απολαμβάνουν αυτές τις στιγμές στη φύση.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκινήσετε περπάτημα κατά μήκος της και να ανακαλύψετε τα μικρά ξεχασμένα ή μη μονοπάτια που περιτριγυρίζουν τη λίμνη.

Περπατώντας θα βρείτε ένα όμορφο κιόσκι και στην απέναντι όχθη μερικά ξύλινα τραπεζάκια.

Ιδανικά, μπορείτε να έχετε προμηθευτεί μερικά σνακ για ένα αξέχαστο πικ νικ!

limni_tsivlou_diakopes56

Φωτό: Μαρία Χατζηπέτρου

Η λίμνη ενδείκνυται και για δραστηριότητες όπως είναι το κανό. Εκεί που βρίσκεται το ταβερνάκι το οποίο θα ξεχωρίσετε από μακριά, υπάρχει η Trekking Hellas η οποία μπορεί να σας παρέχει με τα κανό και τον εξοπλισμό που απαιτείται.

Όπως ήδη αναφέραμε, εκεί θα βρείτε και το ταβερνάκι που θα σας ανοίξει την όρεξη με τις μυρωδιές από τα ψητά του. Λέγεται ο «Παράδεισος» και έχει προνομιακή θέα στη λίμνη, αλλά μπορείτε να προτιμήσετε και το «Πέτρινο» που βρίσκεται αρκετά κοντά.

Δείτε επίσης:

Πάρνηθα: Η πρώτη κοντινή χειμερινή απόδραση από την Αθήνα


Χειμερινοί προορισμοί με παιδιά: Οικογενειακές αποδράσεις για το Σαββατοκύριακο

closesmenu