Looking for more ?
Λίμνη Τσιβλού: Μια ιδανική φθινοπωρινή εκδρομή στον νομό Αχαΐας

Λίμνη Τσιβλού: Μια ιδανική φθινοπωρινή εκδρομή στον νομό Αχαΐας

Ένα τοπίο που το Φθινόπωρο «φοράει» τα καλά του.

Σε λιγότερο από 2 μιση ώρες από την Αθήνα, στην Πελοπόννησο και στον νομό Αχαΐας θα συναντήσετε ένα πραγματικό στολίδι της φύσης. Η λίμνη Τσιβλού, με τα πανέμορφα νερά της και το γύρω τοπίο είναι ένας εξαιρετικός φθινοπωρινός προορισμός. Τα πορτοκαλί και τα κίτρινα φύλλα έρχονται σε μια πανέμορφη αντίθεση με το βαθύ γαλαζοπράσινο της λίμνης.

limni_tsivlou_diakopes13

Φωτό: Μαρία Χατζηπέτρου

Η διαδρομή αφού βγείτε από την Ακράτα και αρχίσετε να ανεβαίνετε υψόμετρο είναι απολαυστική. Επίσης να αναφέρουμε πως ο δρόμος είναι καλός και κατάλληλος για κάθε αυτοκίνητο. Σύντομα θα φτάσετε στην λίμνη και στο δάσος που την αγκαλιάζει.

Πώς όμως δημιουργήθηκε η Λίμνη Τσιβλού;

Τον Μάρτιο του 1913, η ήρεμη ροή του ποταμού Κράθη, που πηγάζει από το Χελμό διακόπηκε ξαφνικά από κατολισθήσεις. Ο βαρύς χειμώνας που ακολούθησε έδωσε τη χαριστική βολή, με τα χιόνια και τις βροχές να ευνοούν μια ακόμη μεγαλύτερη κατολίσθηση.

Την Κυριακή 24 Μαρτίου του 1913, μια γιγαντιαία κατολίσθηση έκανε ολόκληρη την πλαγιά να υποχωρήσει μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Ο Κράθης και ο παραπόταμός του φράχτηκαν από τις κατολισθήσεις και έτσι σχηματίστηκαν η λίμνη του Κράθη και η λίμνη του Τσιβλού.

limni_tsivlou_diakopes5

Φωτό: Μαρία Χατζηπέτρου

Η στάθμη της λίμνης Τσιβλού άρχισε να ανεβαίνει, πνίγοντας αρκετά σπίτια και την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Η Συλίβαινα χάθηκε για πάντα στον πυθμένα της λίμνης – και η απουσία της είναι ακόμη ορατή, στο τμήμα του βουνού που φαίνεται ξεκάθαρα ότι λείπει. Έτσι, οι κάτοικοί της δημιούργησαν ένα χωριό με το ίδιο όνομα, κοντά στην Ακράτα.

Την επόμενη χρονιά, η λίμνη του Κράθη συνέχισε να συγκεντρώνει νερό, μέχρι που το χώμα της υποχώρησε τον Ιανουάριο του 1914 και η λίμνη άδειασε σε λίγα λεπτά. Η λίμνη Τσιβλού, έχει μείνει αγέρωχη και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο φυσικό τοπίο.


Λίμνη Δόξα: Εξερευνήστε μια από τις ωραιότερες λίμνες της Ελλάδας


limni_tsivlou_diakopes6

Βόλτα στη λίμνη

Ειδικά αν επιλέξετε αυτόν τον προορισμό για το Σαββατοκύριακό σας, θα δείτε σίγουρα πολλές παρέες και οικογένειες από την Αθήνα αλλά και όλη την Πελοπόννησο να απολαμβάνουν τις στιγμές σε αυτό το μέρος.

Ξεκινήστε περπάτημα κατά μήκος της και να ανακαλύψτε τα μικρά ξεχασμένα ή όχι μονοπάτια που την περιτριγυρίζουν. Περπατώντας θα βρείτε και ένα κιόσκι και στην απέναντι όχθη μερικά ξύλινα τραπεζάκια.

Ιδανικά, μπορείτε να έχετε προμηθευτεί μερικά σνακ για ένα αξέχαστο πικ νικ!

limni_tsivlou_diakopes56

Φωτό: Μαρία Χατζηπέτρου

Σίγουρα θα δείτε πολλούς να κάνουν κανό. Εκεί που βρίσκεται το ταβερνάκι το οποίο θα ξεχωρίσετε από μακριά, υπάρχει η Trekking Hellas βρίσκεται εκεί για να σας προσφέρει τόσο το κανό όσο και τον εξοπλισμό.

Όπως ήδη αναφέραμε, εκεί θα βρείτε και το ταβερνάκι που θα σας ανοίξει την όρεξη με τις μυρωδιές από τα ψητά του.

Δείτε επίσης:

Πάρνηθα: Η πρώτη κοντινή χειμερινή απόδραση από την Αθήνα


Χειμερινοί προορισμοί με παιδιά: Οικογενειακές αποδράσεις για το Σαββατοκύριακο

closesmenu