ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Μαστοροχώρια: Γνωρίστε τα πέτρινα χωριά της Κόνιτσας

Τα Μαστοροχώρια είναι ορεινοί οικισμοί στην περιοχή της Κόνιτσας. Τα χωριά εκτείνονται σε μια κατάφυτη περιοχή, ιδανική για εξορμήσεις και φέρουν σημαντική ιστορία και παράδοση στη μαστορική τέχνη.

Η ιστορία των κατοίκων είναι αποτυπωμένη στα πέτρινα κτίρια που σώζονται μέχρι σήμερα. Όπως μαρτυρά και το όνομά τους, η οικοδομική τέχνη ήταν η κύρια απασχόληση των κατοίκων. Τα χωριά ανέδειξαν πολλούς ξυλογλύπτες, κτίστες, εμπόρους. Το χωριό φέρει επίσης την ιστορία του Α’ Βαλκανικού, του Ελληνοϊταλικού καθώς και του Εμφυλίου πολέμου.


Αετομηλίτσα: Γνωρίστε το ορεινότερο χωριό της Κόνιτσας


Κάποια από τα Μαστοροχώρια: η Πυρσόγιαννη, το Πληκάτι, η Καστάνιανη, το Ασημοχώρι, οι Χιονάδες, το Κεφαλοχώρι, η Δροσοπηγή και η Λαγκάδα.

Μαστοροχώρια
Πηγή: Shutterstock

Αξίζει να δείτε

Το χωριό Πυρσόγιαννη υπήρξε διοικητικό κέντρο των Μαστοροχωρίων. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του Γράμμου και μια περιήγηση στο χωριό θα σας δώσει διάφορες εικόνες της παλιάς μαστορικής τέχνης. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το ναό του Αγίου Νικολάου, χτισμένος στα πρότυπα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής και το ναό του Αγίου Γεωργίου. Στο χωριό υπάρχει και το Μουσείο των Μαστόρων, όπου θα συγκεντρώνονται αντικείμενα και εκθέματα από τη ζωή των μαστόρων και την τέχνη τους.

Το χωριό Πληκάτι βρίσκεται δίπλα στο ελληνοαλβανικά σύνορα, στις παρυφές του Γράμμου. Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου μαρτυρά τη μακρά ιστορία του χωριού. Σήμερα το χωριό έχει λίγους κατοίκους.  Το όνομα φαίνεται να προέρχεται από την ασχολία των κατοίκων του, το πελέκημα της πέτρας.

Η Καστάνιανη, ένα χωριό με υπέροχη θέα που διατηρεί πολύ καλά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τόσο στα κτίρια, όσο και στα τοξωτά γεφύρια που θα συναντήσετε. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την αμπελοκαλλιέργεια.

Οι Χιονάδες αποτελούν έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς και είναι ευρέως γνωστό για τη σχολή Αγιογραφίας που ιδρύθηκε εκεί. Πρόκειται για τόπο που ανέδειξε πολλούς λαϊκούς ζωγράφους και μαραγκούς.

 

Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης

ιερά μονή παναγίας μολυβδοσκέπαστης
Πηγή: Shutterstock

Κοντά στην περιοχή, στα φυσικά σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας συναντάμε μια από τις ωραιότερες και παλαιότερες μονές της Ηπείρου. Η ιστορική μονή ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα και φέρει το όνομά της από τη στέγη του καθολικού της που είναι κατασκευασμένη από μόλυβδο. Σήμερα η φρουριακή του όψη, το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας και η διαρρύθμισή του αποτελούν ιστορικά δείγματα αρχιτεκτονικής.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα