Looking for more ?
Μελίνα Μερκούρη: Η έκθεση-ύμνος στη σπουδαία Ελληνίδα

Μελίνα Μερκούρη: Η έκθεση-ύμνος στη σπουδαία Ελληνίδα

Η χρονιά ξεκινά δυναμικά με μια εμβληματική έκθεση.

Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια προσωπικότητα που άφησε το έντονο στίγμα της όσο λίγες. Ήταν και παραμένει πηγή έμπνευσης για τον πολιτισμό και τον ελληνισμό. Γι’ αυτό, με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή της, η έκθεση «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσουμε.

«Να με θυμάσαι και να μ’αγαπάς»: Μια σημαντική έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη

Φωτό: Athens-technopolis.gr

Από τις 18 Ιανουάριου έως και τις 11 Μαρτίου 2022, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη παρουσιάζουν την έκθεση «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη, σε επιμέλεια του Νικόλαου Καλτσά.


“Λογοτεχνικό Έτος 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης” με εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό


Με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννησή της, η Μελίνα Μερκούρη, η Μελίνα – όπως την αποκαλούμε όλοι – με την ανεξάντλητη ζωντάνια και τη σπάνια γοητεία, με τον έντονο δυναμισμό και τη διεθνή ακτινοβολία, η ηθοποιός, η πολιτικός, η γυναίκα που αγαπήθηκε πολύ, αγάπησε με πάθος, που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τις ιδέες και τα πιστεύω της, η γυναίκα-σύμβολο, η «τελευταία Ελληνίδα θεά», ζωντανεύει ξανά στην Τεχνόπολη.

Από την Τρίτη 18 του μήνα, την τυχερή μέρα της και του Ντασσέν – μιας και 18 γνωρίστηκαν, 18 παντρεύτηκαν, 18 προγραμμάτιζαν τις πρεμιέρες της, θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε αλλά και να θυμηθούμε διαφορετικές πτυχές της ζωής και της καριέρας της. Μέσα σε 3 ενότητες, σκιαγραφούνται η κινηματογραφική της πορεία, οι ερμηνείες της στο θέατρο αλλά και η αγωνιστική και κοινοβουλευτική της δράση.


Σαββατοκύριακο στην Αθήνα: Τα 4 μουσεία που πρέπει να επισκεφθείτε


Θα παρουσιαστούν – κάποια απ’ αυτά για πρώτη φορά – πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, 13 κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις και ταινίες, 25 αφίσες από της κινηματογραφικές της επιτυχίες, 37 φωτογραφίες της με μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, η βασίλισσα Ελισάβετ, η Ίντιρα Γκάντι, η Κατρίν Ντενέβ, ο Φελίπε Γκονζάλες, πρωτότυπα σενάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις της, 6 ανέκδοτες επιστολές, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη.

Μέσα απ’ αυτά, θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη Μελίνα, τη Μελίνα της «Στέλλας» και του «Ποτέ την Κυριακή», της «Φαίδρας» και του «Τοπ Καπί», τη Μελίνα που γοήτευσε της Κάννες, που τραγούδησε «Τα παιδιά του Πειραιά», τη Μελίνα ως Κλυταιμνήστρα στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, τη Μελίνα με τη δυνατή φωνή και την αντιδικτατορική δράση, την μακροβιότερη μέχρι σήμερα υπουργό πολιτισμού, που συνδέθηκε όσο κανείς με τη διεκδίκηση της επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που εμπνεύστηκε και εγκαινίασε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Ευρώπη.

**Τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και την ιδιωτική συλλογή Γ. Πηλιχού.

Πληροφορίες: Ημερομηνίες: 18 Ιανουαρίου έως 11 Μαρτίου 2022 | Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 11.00 – 20.00 | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | Αίθουσα: Νέοι Φούρνοι |*Είσοδος ελεύθερη

Δείτε επίσης:

“Το Παραδοσιακό Κόσμημα στη Λευκάδα”: To πλούσιο λεύκωμα της Τζένης Φραγκούλη


“Λογοτεχνικό Έτος 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης” με εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

closesmenu