Looking for more ?
Νάξος: Μια περιήγηση στα γραφικά χωριά της

Νάξος: Μια περιήγηση στα γραφικά χωριά της

Το νησί, πέρα από τις μαγευτικές παραλίες του, διαθέτει και πανέμορφους ορεινούς οικισμούς, που αξίζει να εξερευνήσετε.

Η Νάξος φημίζεται για την ιστορική – μοναδικής ομορφιάς – χώρα της, για τις πεντακάθαρες παραλίες της, αλλά και το πεντανόστιμο φαγητό της. Δεν πρέπει όμως να σας ξεφύγουν τα υπέροχα χωριά του νησιού. Γραφικοί οικισμοί που διατηρούν την αυθεντικότητα και την ομορφιά τους.

Αφιερώστε λίγο χρόνο από τις διακοπές σας, για να εξερευνήσετε τα λευκά πετρόχτιστα σπίτια τους, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τις εκκλησίες, τα μουσεία και φυσικά τα παραδοσιακά καφενεία. Και φυσικά, θα απολαύσετε τη ζεστασιά των κατοίκων, που κρατούν ζωντανά τα τυπικά της φιλοξενίας.

Πηγή: Unsplash

 

Οργανώστε ένα village hopping σε μερικά από τα παρακάτω:

 

Απείραθος

Ίσως το δημοφιλέστερο χωριό του νησιού, θα σας μαγέψει με την πρώτη ματιά. Το χωριό διατηρεί τις αρχιτεκτονικές επιρροές που αποκόμισε επί Ενετοκρατίας. Βενετσιάνικοι πύργοι, μαρμαρόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα διώροφα σπιτάκια και μικρές πλατείες με όμορφα καφενεία. Το τοπίο και η ηρεμία του χωριού, θα σας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα μουσεία του χωριού: το Λαογραφικό, το Αρχαιολογικό, το Γεωλογικό και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Την προσοχή σας θα τραβήξουν επίσης, η εκκλησία της Παναγίας της Απειραθίτισσας του 18ου αιώνα καθώς και ο Συνεταιρισμός Γυναικών παραδοσιακής τέχνης. Στην Απείρανθο, βρίσκεται και η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των Κυκλάδων, του Νίκου Νικ. Γλέζου που μπορείτε να επισκεφθείτε.

 

Χαλκί

Καλώς ήρθατε στην παλιά εμπορική πρωτεύουσα του νησιού. Ένα εντυπωσιακό χωριουδάκι, τοποθετημένο στην καρδιά ενός κάμπου με ελαιόδεντρα. Με μια βόλτα σας, θα περιηγηθείτε στα γραφικά καλντερίμια, τους μεσαιωνικούς πύργους και τις βυζαντινές εκκλησίες του.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας της Πρωτόθρονος, η οποία χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και διακοσμείται από 5 στρώματα ζωγραφικής. Επίσης, πίσω από την εκκλησία θα παρατηρήσετε τον τριώροφο Πύργο Μπαρότσι-Γρατσία, του 17ου αιώνα.

 

Πηγή: Pixabay

Κόρωνος

Ένα καταπράσινο τοπίο, στις βαθιές πλαγιές μιας ρεματιάς, βρίσκεται μόλις 30 χλμ. από τη Χώρα του νησιού. Ένας από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού. Ανακαλύψτε τις γειτονιές του νησιού, με τα παραδοσιακά σπίτια και τα γραφικά πεζούλια. Θα δοκιμάσετε εξαιρετικής ποιότητα παρθένο ελαιόλαδο, κρασί καθώς και πεντανόστιμο φαγητό.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά σμυριδοχώρια: οι κάτοικοί του ασχολούνταν σημαντικά με την εξόρυξη της σμυρίδας.

 

Ποταμιά

Ο ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας.  Το χωριό αποτελείται από την Άνω, τη Μέση και την Κάτω Ποταμιά και έχει πάρει το όνομά του από το ποτάμι που το διασχίζει. Κατά την πορεία σας θα συναντήσετε ενετικούς πύργους καθώς και πάνω από 10 μύλους.

Πηγή: Pixabay

 

Φιλώτι

Το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου, με τους περισσότερους κατοίκους, βρίσκεται 18 χλμ. ανατολικά της Χώρας. Είναι ξεχωριστής ομορφιάς χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του Ζα. Στην πλατεία του στέκει αγέρωχος ο παλιός πλάτανος και προσφέρει απλόχερα τη σκιά του. Περιηγηθείτε στα γραφικά μονοπάτια του, όπου θα συναντήσετε το ναό της Παναγίας της Φιλωτίτισσας, καθώς και τον Πύργο του Μπαρότση.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Συλλογής Ελληνικών Νομισμάτων, την πέτρινη βρύση των Αριών – που βρίσκεται σε απόσταση 2χλμ. – και τον Πύργο του  Χειμάρρου που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.

 

Πηγή: Pixabay

 

Σαγκρί

Το Σαγκρί είναι ένα ιστορικό χωριό, μιας και φιλοξενεί πολλά αξιοθέατα του νησιού. Το εντυπωσιακό μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου, το οποίο είναι Λαογραφικό μουσείο. Επί Τουρκοκρατίας ήταν κρυφό σχολειό. Οι βυζαντινές εκκλησίες της Παναγίας της Ορφανής, της Αρκουλιώτισσας και της Καλορίτισσας.

Εξίσου σημαντικός, ο αρχαιολογικός χώρος του Γύρουλα, που φιλοξενεί το Ναό της θεάς Δήμητρας και το Μουσείο, λίγο έξω από το χωριό. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Πύργο Μπαζαίου, όπου κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα το γνωστό Φεστιβάλ της Νάξου.

Απολαύστε σπιτικό φαγητό σε ένα από τα παραδοσιακά ταβερνάκια και δοκιμάστε εκλεκτά τοπικά προϊόντα στα μαγαζάκια γύρω από την πλατεία.

 

Πηγή: Unsplash

Μέλανες

Οι Μέλανες είναι από τους παλαιότερους οικισμούς της Νάξου. Κατά την άφιξή σας στο νησί, θα σας κερδίσουν η πλούσια βλάστηση και οι παλιοί νερόμυλοι, που δημιουργούν ένα ξεχωριστό τοπίο.

Εξερευνώντας το χωριό και τα πέριξ, θα ανακαλύψετε τον Κούρο των Μελάνων, έργο του 6ου αιώνα, το αρχαίο υδραγωγείο, καθώς και το Ιερό των Πηγών. Στην περιοχή Καλαμίτσα, θα δείτε και το ερειπωμένο Παλάτι των Ιησουιτών του 17ου αιώνα.

 

Εγγαρές

Χωριό φημισμένο για το πλούσιο έδαφός του. Τα προϊόντα που παράγει στην εύφορη πεδιάδα του τροφοδοτούν όλο το νησί. Στην πετρόκτιστη πλατεία του θα συναντήσετε τον επιβλητικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Μουσείο Ελαιόλαδου.

Αναφορά στην εντυπωσιακή ομορφιά του νησιού έχει γίνει και από τον σπουδαίο Καζαντζάκη ως “επίγειος παράδεισος” στο βιβλίο του “αναφορά στον Γκρέκο”.

 

closesmenu