Looking for more ?
Παραμυθιά: Ένας προορισμός εναλλακτικού τουρισμού γεμάτος εκπλήξεις
Photo Brestas

Παραμυθιά: Ένας προορισμός εναλλακτικού τουρισμού γεμάτος εκπλήξεις

Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Γκορίλα, η κωμόπολη του Δήμου Σουλίου αποτελεί έναν τόπο  ιδανικό για «ψαγμένους» ταξιδιώτες, που αναζητούν μέρη για εξορμήσεις στη φύση.

Εκτός από το ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον που συναντάμε στην περιοχή, η Παραμυθιά είναι ένας τόπος που προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων σε μια καταπράσινη τοποθεσία.

Εδώ, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τη φύση όλες τις εποχές του χρόνου, με διαδρομές και μονοπάτια που αγκαλιάζει το ελατόδασος και άλλα extreme sports όπως αναρρίχηση και αλεξίπτωτο πλαγιάς.

 

Μονοπάτι Αγίου Αρσενίου

Ένα μοναδικό αξιοθέατο της περιοχής είναι και το εκκλησάκι του Αγίου Αρσενίου. Βρίσκεται στις πλαγιές του Γκορίλα, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, χτισμένο κυριολεκτικά μέσα σε βράχο.

Photo Brestas

Μπορείτε να προσεγγίσετε το εκκλησάκι μέσω δύο ορειβατικών διαδρομών. Αφετηρία του ενός μονοπατιού είναι ο οικισμός Καριώτι και είναι μια σχετικά εύκολη διαδρομή. Το δεύτερο σημείο εκκίνησης είναι στον αρχαιολογικό χώρο της Ελέας, ωστόσο προτείνεται μόνο σε έμπειρους ορειβάτες, καθώς σε κάποια σημεία η ανάβαση είναι δύσκολη και επικίνδυνη.

Photo Brestas

 

Αλεξίπτωτο πλαγιάς με τους πιο έμπειρους

Μια δραστηριότητα που έχει αναδείξει την Παραμυθιά σε κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις της αδρεναλίνης είναι η πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Σε αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά ο Αεραθλητικός Σύλλογος Παραμυθιάς, ο οποίος δραστηριοποιείται ενεργά από το 1996. Στο όρος Γκορίλα λαμβάνουν χώρα πανελλήνια πρωταθλήματα paragliding, με την υποστήριξη του Δήμου Σουλίου, τα οποία προσελκύουν αθλητές από όλη την Ελλάδα.

Photo Brestas

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι μία μοναδική εμπειρία που μπορείτε να τολμήσετε κι εσείς στην Παραμυθιά. Με τη συνοδεία των έμπειρων εκπαιδευτών της αερολέσχης, σας δίνεται η ευκαιρία να «πετάξετε» με απόλυτη ασφάλεια, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, και να απολαύσετε πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα.

Η μορφολογία του εδάφους είναι ιδανική και από το μήνα Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο είναι η καταλληλότερη περίοδος για να εκπαιδευτείτε.

 

Ελαταριά – Πεζοπορία μέσα στο πράσινο

Βρισκόμαστε στο ορεινότερο χωριό της Θεσπρωτίας. Αν και ο οικισμός δεν κατοικείται πια, παρά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες από λίγους κτηνοτρόφους, η αγάπη των ντόπιων για τη φύση και η επιθυμία για διατήρηση αυτής της πλούσιας κληρονομιάς, καθιστά την Ελαταριά ένα ζωντανό προορισμό.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ελαταριάς ή Λαμπανίτσα, όπως διαφορετικά ονομάζεται, έχει καταφέρει και συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε να αναδειχθεί η ομορφιά της περιοχής. Σήμερα ο επισκέπτης συναντά ένα ολοκληρωμένο δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών, όπου μπορεί να απολαύσει πεζοπορία, ορειβασία και mountain bike μέσα στο ελατόδασος.

Οι διαβαθμισμένες διαδρομές περιήγησης και ορειβασίας οδηγούν στο όρος Χιονίστρα, την τρίτη ψηλότερη κορυφή του Γκορίλα, που φθάνει υψόμετρο 1644μ.

Στην προσπάθεια του Συλλόγου και των εθελοντών να συνδυάσουν το παρελθόν και την ιστορία του τόπου μέσω των εναλλακτικών δραστηριοτήτων, αποφασίστηκε η αξιοποίηση του παλιού σχολείου της Ελαταριάς ως Ορειβατικού Καταφύγιου – Κέντρο περιβαλλοντολογικής ενημέρωσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το πρώτο Ορειβατικό Καταφύγιο της Θεσπρωτίας θα σφραγίσει τον εναλλακτικό χαρακτήρα του τόπου, αποτελώντας ορμητήριο για τις μοναδικές δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει κάποιος στην Ελαταριά. Μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε είναι η εκπαίδευση για τη συλλογή μανιταριών και βοτάνων μέσα στο δάσος.

 

Αναρρίχηση

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το πρώτο Αναρριχητικό Πάρκο της Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα στην Ελαταριά. Φιλοξενεί 5 πίστες διαβαθμισμένης δυσκολίας ικανοποιώντας τόσο αρχάριους όσο και πιο έμπειρους λάτρεις του σπορ. Οι διαδρομές αυτές συναντώνται μέσα στο μαγευτικό ελατόδασος, κάτι που απογειώνει την εμπειρία.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Οι δραστηριότητες στη φύση που ανυπομονούμε να απολαύσουμε την άνοιξη

closesmenu