Looking for more ?
Πελοπόννησος: Τα 4 “μυστικά” της που αξίζει να ανακαλύψετε

Πελοπόννησος: Τα 4 “μυστικά” της που αξίζει να ανακαλύψετε

Mοναδικά φυσικά τοπία που δεν θα βρείτε ανάμεσα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Η Πελοπόννησος, ένας τόπος εκπλήξεων και αντιθέσεων, έχει πολλά κρυμμένα μυστικά. Από ένα φαράγγι μέχρι μια ιδιαίτερα ξεχωριστή μονή, η φυσική ομορφιά του τόπου εντυπωσιάζει κάθε ταξιδιώτη.

Πελοπόννησος: Ανακαλύψτε την αλλιώς μέσω αυτών των ξεχωριστών “μυστικών” της

Ιερά Μονή Ασκητή

Ιερά Μονή Ασκητή ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Φωτό: Shutterstock

Μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι, σε ένα απομονωμένο αλλά πανέμορφο τοπίο βρίσκεται μια μονή διαφορετική από τις άλλες.

Μια έκπληξη στην Ηλεία, που θα βρείτε σφηνωμένη σε σπηλιά ανάμεσα σε δύο επιβλητικούς βράχους. Πρόκειται για την Ιερά Μονή Ασκητή που αξίζει να επισκεφθείτε κατά την περιήγησή σας στην περιοχή.

Το φαράγγι της Νέδας

Ο ποταμός Νέδα πηγάζει από το Λυκαίον Όρος μέσα από έναν βράχο κοντά στον χωριό Πέτρα. Τα νερά του ακολουθούν μια πανέμορφη μακρά πορεία μέσα από φαράγγια, περνούν κάτω από γεφύρια και σπηλιές και σχηματίζουν καταρράκτες, για να καταλήξουν μετά από μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων στον Κυπαρισσιακό κόλπο και την παραλία της Ελαίας.


Mythology time: Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Νέδα ήταν μια από τις Νύμφες, τις θεότητες που προστάτευαν τις πηγές, τα σπήλαια και τα δάση. Στη Νέδα εμπιστεύτηκε η Ρέα το έκτο τέκνο της, το νεογέννητο Δία, προκειμένου να μην έχει και αυτός την τύχη των πέντε αδελφών του, τους οποίους είχε καταπιεί ο πατέρας τους, ο Κρόνος, επειδή φοβόταν ότι κάποιο από αυτά τα παιδιά θα μπορούσε να του στερήσει την εξουσία. Η Νέδα όχι μόνο ανέλαβε καθήκοντα τροφού του Δία αλλά και έλουσε το βρέφος στο κεφαλάρι του Λυκαίου, του ιερού όρους των Αρκάδων. Το κεφαλόβρυσο αυτό έγινε αργότερα ποτάμι, που πήρε το όνομα της τροφού του Δία.


Το παραμυθένιο δάσος της Φολόης

Μια από τις λιγότερο γνωστές γωνιές της Πελοποννήσου, η ομορφότερη, που σύμφωνα με τους ντόπιους αριθμεί 5 εκατομμύρια δέντρα.

Σε απόσταση 40 λεπτών από την Αρχαία Ολυμπία και τρεισήμισι ώρες από την Αθήνα, θα φτάσετε στο οροπέδιο της Φολόης. Εκεί θα βρείτε ένα απέραντο δάσος, το Δάσος των Κενταύρων.


Mythology time: Στο δάσος, σύμφωνα με τον μύθο, είχε το βασίλειο του ο Κένταυρος Φόλος, ο αγαθός Κένταυρος που φιλοξένησε τον μυθικό ήρωα Ηρακλή όταν καταδίωκε τον Ερυμάνθιο κάπρο. (Hint: ο Φόλος, μαζί με τον Χείρωνα του Πηλίου, ήταν οι μόνοι «καλοί» Κένταυροι)


Το δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες από βελανιδιές.

Πολυλίμνιο: Ένα μοναδικό τοπίο στην Μεσσηνία

Κοντά στο χωριό Χαραυγή, σε απόσταση 34 χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας, βρίσκεται το Πολυλίμνιο. Ένα ονειρικό σκηνικό που δεν αποκαλείται άδικα «Γαλάζια λίμνη» της Μεσσηνίας. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα φτάσετε στο Πολυλίμνιο, εδώ.

Δείτε επίσης:

Food Culture: Καβουρμάς-πώς φτιάχνεται το βορειοελλαδίτικο έδεσμα και πού θα το βρούμε


Food Culture: Παραδοσιακά ζυμαρικά από όλη την Ελλάδα

closesmenu