Looking for more ?
Πώς θα κάνουμε τις διακοπές μας πιο … πράσινες;
Πηγή: Unsplash

Πώς θα κάνουμε τις διακοπές μας πιο … πράσινες;

Η ανάγκη για βιωσιμότητα είναι μεγαλύτερη από ποτέ και η προσπάθεια που χρειάζεται να γίνει, πρέπει να γίνει από όλους μας.

Το περιβάλλον μας χρειάζεται βοήθεια – κι αυτό είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε πλέον όλοι. Γι’αυτό και οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τις συνήθειες μας που βλάπτουν το περιβάλλον και να προσαρμοστούμε καταλλήλως στα νέα-ανησυχητικά δεδομένα για τον πλανήτη. Αυτό το ζήτημα φυσικά αγγίζει και τον τουρισμό και αυτό που ονομάζουμε πράσινες διακοπές. Ο βιώσιμος τουρισμός ξεκινά με απλά βήματα που μας βοηθούν να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα και την αρνητική επίδραση του τουρισμού στο περιβάλλον.

Η ανάγκη για βιωσιμότητα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Γι’ αυτό η καθημερινότητα και οι διακοπές μας πρέπει να γίνουν πράσινες.

Τέλος ο καφές σε πλαστικό ποτήρι με πλαστικό καλαμάκι

Πολλοί έχουμε την αγαπημένη αλλά κακή συνήθεια να πίνουμε καφέ σε πλαστικό ποτήρι με καλαμάκι. Πολλές φορές μάλιστα αυτός ο καφές δεν είναι ένας κάθε μέρα, αλλά περισσότεροι.  Σύμφωνα με έρευνα και εκτιμήσεις της Greenpeace που πραγματοποιήθηκαν τα πρόσφατα χρόνια, πάνω από 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια καφέ μιας χρήσης καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Όλο αυτό το πλαστικό, τις περισσότερες φορές καταλήγει στις θάλασσες. Άρα, είναι αναγκαίο αυτή η συνήθεια να αλλάξει. Έτσι, όχι μόνο στη καθημερινότητα αλλά και στις διακοπές, μπορούμε να μη χρησιμοποιούμε πλαστικά μιας χρήσης όταν απολαμβάνουμε τον καφέ μας στη παραλία και να έχουμε μαζί μας ένα κατάλληλο θερμός που θα διατηρήσει και για περισσότερη ώρα δροσερό το ρόφημά μας.

Πηγή: Unsplash

Όχι στο Food Waste

Στις διακοπές, συνηθίζεται να ενθουσιαζόμαστε από έναν τεράστιο και εντυπωσιακό μπουφέ και να βάζουμε πολύ περισσότερο φαγητό στο πιάτο μας από όσο θα φάμε. Στο τέλος, καταλήγουμε με φαγητά τα οποία θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Το food waste είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που οι ίδιοι μπορούμε να περιορίσουμε πολύ απλά αν δεν πετάμε φαγητό.

Κεφάλαιο: Νερό

Στη καθημερινότητά σας αλλά και στις διακοπές προτιμήστε το νερό βρύσης, εάν είναι πόσιμο, και πάρτε μαζί σας παγούρι αντί για εμφιαλωμένο νερό στις βόλτες σας. Σκεφτείτε πόσο πλαστικό λιγότερο θα χρησιμοποιήσετε αν δεν αγοράζετε κάθε φορά που διψάτε ένα πλαστικό μπουκάλι από το περίπτερο.

Επιλέξτε οικολογικό ξενοδοχείο

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό αλλά υπάρχει η διάκριση Green Key-Πράσινο Κλειδί, που πιστοποιεί αν ένα ξενοδοχείο είναι πράσινο ή όχι. Στην Ελλάδα, λοιπόν, αλλά και στο εξωτερικό μπορείτε να επιλέξετε μόνο όσα ξενοδοχεία φέρουν αυτή τη πιστοποίηση. Αυτό στη πράξη σημαίνει πως τα καταλύματα χρησιμοποιούν για παράδειγμα, φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα καθαρισμού ή κάνουν χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή: Unsplash

Μη ξεχάσετε την πολλαπλών χρήσεων τσάντα σας!

Μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα είναι ένα αξεσουάρ που πρέπει να κουβαλάτε πάντα μαζί σας. Είναι ιδανική για ψώνια σε τοπικές αγορές και σούπερ μάρκετ κατά τις διακοπές σας.

Ταξιδέψτε με λιγότερες αποσκευές

Το να πάρετε στις αποσκευές σας τα άκρως απαραίτητα είναι πολύ πρακτικό και σίγουρα θα σας διευκολύνει. Αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι πως κάθε παραπάνω κιλό σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου. Άρα, την επόμενη φορά που θα γεμίσετε ασφυκτικά το αυτοκίνητό σας με βαλίτσες, σκεφτείτε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι βασικές οδηγίες προς campers

Αν είστε fan της ελεύθερης κατασκήνωσης, σίγουρα μια από τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν είναι το πλύσιμο των ρούχων, των πιάτων ή και του σώματός σας. Είναι άκρως σημαντικό να προμηθευτείτε ένα βιοδιασπώμενο σαπούνι για όλα αυτά, ώστε να μην έχει αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον, η χρήση κάποιου άλλου εμπορικού σκευάσματος. Τέλος, είναι αυτονόητο πως δεν επιτρέπεται να ανάψετε φωτιές ή να αφήσετε σκουπίδια φεύγοντας.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Οικογενειακές διακοπές στο βουνό: Οι καλύτεροι προορισμοί για τα παιδιά


Παύλιανη: O κορυφαίος οικογενειακός προορισμός

closesmenu