Looking for more ?
Προετοιμασία αυτοκινήτου για την χειμερινή εξόρμηση: Τι να προσέξετε
Φωτό: Pexels

Προετοιμασία αυτοκινήτου για την χειμερινή εξόρμηση: Τι να προσέξετε

Ο χειμώνας κρύβει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για τον οδηγό και το αυτοκίνητο, γι’ αυτό πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η βροχή, το κρύο και το χιόνι κάνουν την οδήγηση πιο δύσκολη και επικίνδυνη, κάτι που σημαίνει ότι οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις μας στους χειμερινούς προορισμούς. Γι’ αυτό η προετοιμασία του αυτοκινήτου για την χειμερινή εξόρμηση που προετοιμάζετε, είναι αναγκαία.

Σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας αφορά το αυτοκίνητο με το οποίο θα ταξιδέψουμε, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Παρακάτω, σας δίνουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία του αυτοκινήτου κατά την χειμερινή περίοδο.

Ποια είναι τα tips για καλύτερη προετοιμασία του αυτοκινήτου για την χειμερινή εξόρμηση;

προετοιμασία του αυτοκινήτου για την χειμερινή εξόρμηση

Παρνασσός: Εναλλακτικό road trip στον πιο hot χειμερινό προορισμό | Φωτό: Unsplash

Αρχικά, καλό είναι να επισκεφθείτε τον μηχανικό σας προκειμένου να ελέγξετε την μπαταρία καθώς με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αυτή ξεφορτίζεται πολύ εύκολα.


Ξέρατε ότι… Γι’ αυτό το λόγο στη Φινλανδία υπάρχουν πάρα πολλοί σταθμοί φόρτισης μπαταριών των αυτοκινήτων, αφού λόγω του υπερβολικού κρύου οι μπαταρίες των οχημάτων των Φινλανδών εξασθενούν ταχύτατα!


Μαζί με τον έλεγχο της μπαταρίας, ένα check στα λάδια είναι επίσης αναγκαίο! Ακόμη, απαραίτητο είναι να έχετε μαζί σας αντιψυκτικό υγρό κινητήρα και ειδικό υγρό υαλοκαθαριστήρων που απομακρύνει αποτελεσματικά τον πάγο από το παρμπρίζ και τα τζάμια.

προετοιμασία του αυτοκινήτου για την χειμερινή εξόρμηση

Φωτό: Pexels

Φροντίστε για ελαστικά με καλή πρόσφυση

Είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι, τα ελαστικά του αυτοκίνητου πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να έχουν τις πρέπουσες πιέσεις ανάλογα με τις συνθήκες. Ένα φθαρμένο πέλμα ή ένα “ξεραμένο” ελαστικό, σε μια βροχόπτωση θα οδηγήσει σε υδρολίσθηση πολύ εύκολα. Κυρίως αυτοί που κινούνται σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και συχνές βροχοπτώσεις είναι καλύτερο να επιλέγουν ειδικά χειμερινά λάστιχα.


Note this: Αν το αυτοκίνητό σας έχει τετρακίνηση είναι λάθος να νομίζετε πως δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στο χιόνι ή τον πάγο. Τα σωστά χειμερινά λάστιχα είναι αυτά που θα κάνουν ακόμη και ένα δικίνητο όχημα να συμπεριφερθεί καλύτερα από ένα 4χ4.


Οι αλυσίδες είναι στα must

Είναι άκρως απαραίτητες σε όσους μένουν σε ορεινές περιοχές ή πρόκειται να ταξιδέψουν σε κάποιο μέρος όπου υπάρχει χιόνι ή θα χιονίσει. Παράλληλα, καλό είναι να γίνει μια δοκιμή τοποθέτησης και φυσικά να είναι κατάλληλες για τις διαστάσεις των ελαστικών. Μη ξεχνάτε πως μαζί με τις αλυσίδες πρέπει να έχετε μαζί και γάντια, αφού θα είναι σχεδόν αδύνατο να τις τοποθετήσετε με γυμνά χέρια.

προετοιμασία του αυτοκινήτου για την χειμερινή εξόρμηση

Φωτό: Pexels

Καλό είναι να υπάρχει και ένα kit έκτακτης ανάγκης

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες πολλές φορές μπορεί να σας φέρουν αντιμέτωπους με πιο δυσμενείς συνθήκες στις οποίες πρέπει να είστε έτοιμοι να ανταποκριθείτε. Μπορεί να μην είναι σύνηθες αλλά πάντα υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί να μείνετε για λίγη ώρα ακινητοποιημένοι στο αυτοκίνητο, γι’ αυτό πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα.

Έτσι, ένα kit έκτακτης ανάγκης που θα περιλαμβάνει γάντια, φακό, ένα μικρό φαρμακείο, καθαριστικά για το παρμπρίζ και έναν φορτιστή μπαταρίας ώστε να μπορείτε να επανεκκινήσετε το αυτοκίνητό σας μπορεί να είναι σωτήριο! Μαζί με όλα αυτά, μερικά μπουκάλια νερό, κάποια κουβέρτα και μερικά σνακ συμπληρώνουν το προφιλ του “προνοητικού οδηγού”.

Δείτε επίσης:

Παρνασσός: Εναλλακτικό road trip στον πιο hot χειμερινό προορισμό


Οι Greek Adventure Riders στο Διακοπές: Ταξιδεύοντας σε δύο τροχούς

closesmenu