Looking for more ?
Πύλος: Η αρχοντική πόλη της Μεσσηνίας

Πύλος: Η αρχοντική πόλη της Μεσσηνίας

Τοποθετημένη στη δυτική πλευρά της Μεσσηνίας, η Πύλος αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για κάθε εποχή.

Η ευρύτερη περιοχή συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία για μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία. Το ιστορικό παρελθόν της πόλης, τα μαγευτικά φυσικά τοπία, οι πολυτελείς επιλογές που προσφέρει έχουν αναδείξει την Πύλο σε έναν ιδανικό προορισμό.

Η Πύλος είναι ταυτισμένη με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, η οποία έλαβε χώρα εκεί το 1827. Η πόλη διατηρεί το ένδοξο παρελθόν της στα δύο εντυπωσιακά της κάστρα, το Παλαιόκαστρο και το Νιόκαστρο. Το Νιόκαστρο δεσπόζει πάνω από την πόλη και η θέα που θα απολαύσετε από εκεί αρκεί για να σας πείσει να το επισκεφθείτε. Ωστόσο, το ιστορικό κάστρο σήμερα φιλοξενεί αξιοθέατα και σε κάποια από τα κτήρια φιλοξενούνται και εκθέσεις. Εδώ βρίσκεται μάλιστα και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου, στο κτήριο Μαιζώνος.

Πηγή: Shutterstock

Σύμφωνα με τον Όμηρο, η Πύλος ήταν το βασίλειο του Νέστορα, βασιλιά της αρχαίας Πύλου. Το ανάκτορό του, που σώζεται μέχρι σήμερα, αποτελεί αξιόλογο δείγμα μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής και βρίσκεται μόλις 17 χλμ. βόρεια της πόλης. Αξίζει να το επισκεφθείτε για μια μοναδική περιήγηση.

Σημείο συνάντησης των ντόπιων η κεντρική πλατεία Τριών Ναυάρχων, με τους χαρακτηριστικούς φοίνικες και τα μεγάλα πλατάνια, στη σκιά των οποίων θα απολαύσετε τον καφέ σας. Εκεί και το ομώνυμο μνημείο προς τιμήν των Κόδριγκτον, Χέυδεν και Δεριγνύ.

Απέναντι συναντάται το ιστορικό νησάκι Σφακτηρία. Μπορείτε να το επισκεφθείτε, απολαμβάνοντας μια βαρκάδα ή για τους λάτρεις των σπορ με κανό θαλάσσης, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο. Εκεί θα θαυμάσετε σημαντικά μνημεία όπως το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων από τη μάχη της Σφακτηρίας, καθώς και των Γάλλων πεσόντων και τον τάφο του Παύλου Βοναπάρτη, ανιψιού του Ναπολέοντα.

Μοναδικές εξορμήσεις στη μαγεία της φύσης

Στην ανάδειξη της περιοχής έχει συμβάλλει σημαντικά και η λειτουργία του πολυτελούς resort, Costa Navarino, που αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς του τουρισμού στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν μοναδικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών, στον οποίο η εμπειρία διαμονής αγγίζει την τελειότητα. Υπέροχες παραλίες, αμέτρητες δραστηριότητες, γαστρονομικό ταξίδι στην καρδιά της Μεσσηνίας.

μεσσηνία, πύλος

Πηγή: Unsplash

Ακόμη ένας λόγος που η περιοχή έχει γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη είναι τα φυσικά τοπία που αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Ο νομός Μεσσηνίας κρύβει μερικά από τα δημοφιλέστερα θέρετρα της Ελλάδας.

Αν επισκεφθείτε την Πύλο καλοκαίρι, η πρώτη απόδραση πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε την παραλία Βοϊδοκοιλιά. Κάτω από το Παλαιόκαστρο βρίσκεται η ονειρεμένη παραλία, η οποία δικαίως αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες της χώρας. Το ημικυκλικό της σχήμα, η χρυσή άμμος και τα σμαραγδένια νερά της συνθέτουν ένα εξωτικό τοπίο.

Σε βράχο πάνω από την παραλία υπάρχει η σπηλιά του Νέστορα, ένα σημαντικό εύρημα που μαρτυρεί την ύπαρξη ζωής στην περιοχή από τη νεολιθική κιόλας περίοδο. Μόλις φτάσετε στην παραλία θα δείτε τον θολωτό τάφο, που είναι αφιερωμένος στον Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα. Μαζί με την εντυπωσιακή λιμνοθάλασσα εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000.

Εκεί και η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης. Απέχει μόλις 7 χλμ. από την πόλη της Πύλου και πολλοί συνδυάζουν να την επισκεφθούν μαζί με τη Βοϊδοκοιλιά. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας συστήνεται να ακολουθήσουν το μονοπάτι για να φτάσουν στη λίμνη και να παρατηρήσουν τα σπάνια είδη πτηνών που βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Στον βιότοπο φιλοξενούνται πάνω από 250 είδη σπάνιων πτηνών. Hint: Η Γιάλοβα αποτελεί το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη που βρίσκει καταφύγιο ο αφρικανικός χαμαιλέοντας.

Πήγη: Shutterstock

Σε μικρή απόσταση βρίσκονται και τα δύο στολίδια της Μεσσηνίας, η Κορώνη και η Μεθώνη. Αν οι μέρες των διακοπών σας το επιτρέπουν, οι παραδοσιακοί οικισμοί με τα επιβλητικά τους κάστρα είναι ιδανικοί και για μονοήμερες αποδράσεις. Η Μεθώνη απέχει μόλις 12 χλμ. από την Πύλο, ενώ η Κορώνη 40 χλμ. Tip: Αν επισκεφθείτε την περιοχή καλοκαίρι, αναζητήστε την παραλία Φοινικούντα, ένα ειδυλλιακό μέρος για να απολαύσετε τις βουτιές σας.

Τέλος, σε απόσταση 20 χλμ. με κατεύθυνση προς τη Μεσσήνη, αξίζει να κάνετε μια στάση στο Πολυλίμνιο. Οι λίμνες, οι καταρράκτες και η πλούσια φύση συνθέτουν ένα παραμυθένιο τοπίο που δεν μπορεί να λείπει από την απόδρασή σας. Τους καλοκαιρινούς μήνες θα απολαύσετε τα παγωμένα νερά αυτού του μικρού παράδεισου.

Πηγή: Unsplash

Η περιοχή προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων χάρη στον φυσικό της πλούτο. Οι λάτρεις της πεζοπορίας, της κολύμβησης, της ορεινής ποδηλασίας, της ιστιοπλοΐας, του γκολφ και άλλων δραστηριοτήτων θα απολαύσουν μια αξέχαστη εμπειρία στον νομό Μεσσηνίας.

closesmenu