Looking for more ?
Roadtrip στη Λακωνία: Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε
Φωτό: Unsplash

Roadtrip στη Λακωνία: Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Μια από τις εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε αυτή την εποχή.

Το νοτιοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου είναι γεμάτο ιστορία και αξιοθέατα μοναδικής ομορφιάς. Ειδικά αυτή την εποχή αξίζει να οργανώσετε ένα roadtrip για να γνωρίσετε κάθε γωνιά της Λακωνίας, θαυμάζοντας τόσο τα γνωστά όσο και τα άγνωστα τοπία της. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένα σημεία αναφοράς για την περιοχή τα οποία δεν πρέπει να χάσετε.

Μυστράς

Μυστράς Πελοπόννησος

Φωτό: Unsplash

Ο Μυστράς είναι βυζαντινή καστροπολιτεία, χτισμένη κοντά στην αρχαία Σπάρτη.  Υπήρξε πρωτεύουσα του Βυζαντινού Δεσποτάτου κατά τον 14ο και 15ο αιώνα και σημείωσε σημαντική πολιτιστική άνθιση. Ο Μυστράς εξελίχθηκε σε μια σπουδαίο οχυρό και έγινε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μωρέως.

Το κάστρο βρίσκεται σε απότομο ύψωμα που δεσπόζει στην εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα, έξι χιλιόμετρα δυτικά της Σπάρτης.

Extra: Σημαντική στάση είναι και το Μουσείο Ελιάς και ελληνικού λαδιού που υπάρχει στη Σπάρτη. Εκεί θα μάθετε για την ιστορία της ελιάς και της παραγωγής ελαιολάδου αλλά και τις πολλαπλές ιδιότητές του.

Μονεμβασιά

Μονεμβασιά κάστρο

Φωτό: Unsplash

Η μοναδική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, πρόκειται για ένα μεσαιωνικό οικισμό νοτιοανατολικά της Λακωνικής γης. Το κάστρο της είναι ένα από τα ομορφότερα κάστρα στον κόσμο. Ιδρύθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαυρικίου το 583, όταν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έψαχναν να βρουν καταφύγιο από τις επιδρομές των Αβάρων και των Σλάβων.

Η πολεοδομική οργάνωση του οικισμού ακολουθεί τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους που επιτρέπει τη διαίρεση σε Ακρόπολη, Επάνω πόλη και Κάτω πόλη.

Μπαίνοντας στην πόλη από την “μόνη έμβαση” – εξού και το όνομα της πόλης – θα συναντήσετε το σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος μάλιστα έγραψε για τον τόπο του: «Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου. Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου. Κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη». Έπειτα, ανηφορίζοντας στα σοκάκια θα μαγεύεστε όλο και περισσότερο.

Αρεόπολη

Αρεόπολη

Φωτό: Shutterstock

Η Αρεόπολη είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Μάνης και από τους πιο γραφικούς οικισμούς. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στον πετρόχτιστο πεζόδρομο και να περάσετε από την Πλατεία Αθανάτων που δεσπόζει το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Γύρω από την πλατεία θα βρείτε πολλά μαγαζιά, ταβέρνες, cafes για να ξαποστάσετε από το περπάτημα. Επίνειο της Αρεόπολης το Καραβοστάσι (ή παραθαλάσσιο Οίτυλο) το οποίο έχει αναπτυχθεί τουριστικά με ωραία ξενοδοχεία και ταβέρνες, ενώ το γειτονικό γραφικό Λιμένι σας περιμένει για τη συνέχεια του οδοιπορικού σας, καθώς αποτελεί κλασική στάση για ψαροφαγία δίπλα στο κύμα, αγναντεύοντας από ψηλά τα τιρκουάζ νερά του.

Ακρωτήριο Ταίναρο

ταίναρο πελοπόννησος εκδρομή

Φωτό: Shutterstock

Το νοτιότερο άκρο της βαλκανικής χερσονήσου σίγουρα αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για να ξεκινήσετε αυτό το roadtrip. Για να φτάσετε ως εκεί θα πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο πιο πίσω και να περπατήσετε σε ένα μονοπάτι που ξεκινά από το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων. Το τοπίο είναι επιβλητικό και προκαλεί δέος. 

Δείτε επίσης:

Food Culture: Καβουρμάς-πώς φτιάχνεται το βορειοελλαδίτικο έδεσμα και πού θα το βρούμε


Food Culture: Παραδοσιακά ζυμαρικά από όλη την Ελλάδα

closesmenu