ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Σαλαμίνα: τα αρχαιολογικά και ιστορικά αξιοθέατα του νησιού

Σπήλαιο του Ευριπίδη

Πηγή: Shutterstock

Στη νότια πλευρά του νησιού, στα Περιστέρια, εξερευνήθηκε το σπήλαιο του τραγικού ποιητή. Οι ανασκαφικές έρευνες που ξεκίνησαν το 1994, έχουν δείξει ότι η χρήση του σπηλαίου χρονολογείται σε 6 διαφορετικές περιόδους, από τη Νεολιθική έως τη Σύγχρονη. Ξεκίνησε ως λατρευτικός χώρος τη Νεολιθική περίοδο, ως χώρος ενταφιασμού την Ύστερη Μυκηναϊκή περίοδο, υπήρξε ησυχαστήριο και χώρος ποιητικής δημιουργίας κατά τη διάρκεια της Κλασικής περιόδου, ως ιερό λατρευτικό μέρος την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή και τέλος ως καταφύγιο επί Φραγκοκρατίας.

 

Οικία του Άγγελου Σικελιανού

Πηγή: Shutterstock

Ακριβώς πάνω από τη θάλασσα, απέναντι από τη Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης, βρίσκεται το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού. Ο ποιητής φανερά εντυπωσιασμένος από την ομορφιά του νησιού, έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του εκεί. Μάλιστα το ποίημά του “Παλαμάς” κάνει αναφορά στο νησί. Σήμερα, φιλοξενεί το Μουσείο όπου μπορείτε να επισκεφθείτε για να δείτε αντικείμενα από την καθημερινή ζωή του, φωτογραφίες, κα.

 

Μυκηναϊκή Ακρόπολη

Στην περιοχή των Κανακίων θα συναντήσετε την αρχαία Ακρόπολη που χρονολογείται και φαίνεται να άκμασε τον 13 αι. π.Χ. Ανασκαφική έρευνα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το 2000, έφερε στο φως το ανάκτορο του Αίαντα του Τελαμώνιου και το οικιστικό συγκρότημα της Ύστερης Μυκηναϊκής εποχής. Σημαντικά ευρήματα της Ακρόπολης φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαλαμίνας.

 

Μονή Παναγίας της Φανερωμένης

Πηγή: Shutterstock

Σε ένα όμορφο καταπράσινο τοπίο, 6 χλμ. από το κέντρο του νησιού, θα συναντήσετε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, που φέρει μεγάλη ιστορική αξία. Η Μονή χρονολογείται περίπου τον 13ο αι. μ.Χ., ενώ το καθολικό της χαρακτηρίζεται περισσότερο από την αρχιτεκτονική των μεταβυζαντινών μοναστηριών. Θα εντυπωσιαστείτε από τα σπουδαία έργα του αγιογράφου Γεώργιου Μάρκου που σώζονται από το 1735. Επί Τουρκοκρατίας, η Μονή αποτέλεσε σημαντικό καταφύγιο των αγωνιστών. Μάλιστα, παλιά έγγραφα και όπλα από το 1821 στεγάζονται εκεί.

 

Τύμβος των Σαλαμινομάχων

Πηγή: Shutterstock

Εκεί όπου έλαβε χώρα η γνωστή Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ., κι έφερε τη νίκη των Ελλήνων ενάντια στους Πέρσες, βρίσκεται σήμερα ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων. Στο ακρωτήρι της Κυνοσούρας, προς τιμήν των πολεμιστών,  Ένας κυκλικός λιθοσωρός 20 μέτρων. Δίπλα βρίσκεται και το έργο του γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου – ένα χάλκινο άγαλμα.

 

Μυκηναϊκός τάφος

Στην περιοχή Κολώνες, έχει εντοπιστεί κυκλικό ταφικό μνημείο του 4ου αι. π.Χ. Η αναστήλωσή του ολοκληρώθηκε πριν πέντε μόλις χρόνια και το οικοδόμημα δεν παραπέμπει σε οικογενειακό τάφο. Ο περίβολος έχει συνολικό ύψος 3 μέτρα και είναι δομημένος με μεγάλους λίθους από ντόπιο ασβεστόλιθο.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ταξιδια Πολιτισμου Μουσεια Μνημεια αρχαιολογικοι χωροι και εμπειριες που αξίζει να βιωσεις

Από την Πέμπτη 14/3 στα περίπτερα