ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Σαντορίνη: Ο απόλυτος προορισμός για κάθε wine lover

Ήδη από την κουβέντα μας με την Wine Gini είχαμε καταλάβει πως η Σαντορίνη έχει μια ιδιαίτερη θέση στον κόσμο του οίνου της χώρας. Ο αμπελώνας της είναι από τους αρχαιότερους της Ευρώπης και σύμφωνα με έρευνες,  καλλιεργούνταν αμπέλια από τον 17ο αιώνα π.Χ. Η αλήθεια είναι πως η Σαντορίνη είναι ο απόλυτος προορισμός για δεκάδες είδη τουρισμού και ένα από αυτά είναι και ο οινοτουρισμός.


Η Wine Gini μας ξεναγεί με φρέσκια ματιά στον κόσμο του κρασιού


Λόγω του εδάφους και του κλίματος, απετράπη η έλευση της φυλλοξήρας που κατέστρεψε για μια μεγάλη περίοδο σημαντικό μέρος των αμπελώνων της Ευρώπης.

Πηγή: Shutterstock

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, στην Σαντορίνη εφαρμόζεται ένας ιδιαίτερος τρόπος κλαδέματος των αμπελιών. Οι αμπελουργοί στριφογυρίζουν το κλήμα γύρω-γύρω, ώστε να σχηματιστεί ένα στρογγυλό καλάθι, η λεγόμενη κουλούρα. Μέσα σε αυτή μεγαλώνουν τα τσαμπιά και προφυλάσσονται από τον έντονο αέρα.


Ώρα για κρασί: Επίσκεψη στα οινοποιεία της Γουμένισσας


Η Σαντορίνη, λοιπόν, κλέβει τις εντυπώσεις και παράγει μοναδικά ΠΟΠ κρασιά, ξηρά αλλά και γλυκά Vinsanto που αντέχουν στο χρόνο με το εντυπωσιακό Ασύρτικο να δεσπόζει και να αφήνει ανεξίτηλη την σφραγίδα του.

οινοτουρισμός Σαντορίνη διακοπές
Το Vinsanto προϋποθέτει υπερώριμα σταφύλια που λιάζονται και αφυδατώνονται ώστε τα σάκχαρά τους να είναι τουλάχιστον 370γρ/λίτρο και υποχρεωτική ωρίμανση σε ξύλινα βαρέλια τουλάχιστον 2 χρόνια. | Πηγή: Unsplash

Η Σαντορίνη είναι ο απόλυτος προορισμός για τους wine lovers – Τα επισκέψιμα οινοποιεία

Gaia Wines

Ανοικτό στους οινόφιλους για επίσκεψη από τον Απρίλιο έως και τις αρχές Οκτωβρίου, το οινοποιείο της GAIA WINES στη Σαντορίνη βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού. Η επίσκεψη στο οινοποιείο περιλαμβάνει γευστική δοκιμή όλης της γκάμας των κρασιών της από τη Σαντορίνη και τη Νεμέα και περιήγηση στους χώρους οινοποίησης.


Οινοτουρισμός στα Χανιά: Ένας οδηγός για wine lovers


Οινοποιείο Γαβαλά

​Το oικογενειακό οινοποιείο Γαβαλά, ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της Σαντορίνης, βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό Μεγαλοχώρι. Η επίσκεψη στο οινοποιείο περιλαμβάνει δοκιμή ολόκληρης της γκάμας των κρασιών και περιήγηση στους χώρους του οινοποιείου. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια ποικιλία κρασιών και να εξοικειωθούν με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του terroir της Σαντορίνης στη γραφική αυλή ή στην ταράτσα του οινοποιείου.

Οι οινοχόοι και οι οινολόγοι θα σας καθοδηγήσουν βήμα-βήμα από την παραγωγή κρασιού έως το ποτήρι στο τραπέζι σας.

οινοτουρισμός Σαντορίνη κρασί
Πηγή: Unsplash

Οινοποιείο Μπουτάρη

Η οικογένεια, οι αμπελουργοί και οι οινολόγοι της οινοποιίας Μπουτάρη ξεκίνησαν να εξερευνούν αμπελουργικά την Σαντορίνη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.Το οινοποιείο Μπουτάρη στην Σαντορίνη ήταν το πρώτο που προσέφερε ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές. Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10:00 έως τις 18:00 για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, μεσημεριανό, και αγορές κρασιών.

Οινοποιείο Χατζηδάκη

Το Οινοποιείο Χατζηδάκη ιδρύθηκε το 1997 από τον Χαρίδημο Χατζηδάκη και την Κωνσταντίνα Χρυσού και είναι ανοικτό σε επισκέψεις όλο τον χρόνο.

οινοτουρισμός Σαντορίνη
Πηγή: Unsplash

Η ξενάγηση ξεκινά συνήθως από τον υπόσκαφο χώρο όπου βρίσκονται οι ανοξείδωτες δεξαμενές παραγωγής του κρασιού και καταλήγει στον χώρο της κάβας των βαρελιών, όπου παλαιώνει το Vinsanto περισσότερο από 14 χρόνια.

Εκεί, στη σπηλιά παλαίωσης των κρασιών σε βαρέλια, υπάρχουν μοναστηριακά τραπέζια και πάγκοι όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να καθίσουν και να απολαύσουν 6 διαφορετικά κρασιά του οινοποιείου.

Οι ποικιλίες

Ασύρτικο

Πρόκειται για την ναυαρχίδα του σαντορινιού κρασιού. Οινοποιείται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες.

Αηδάνι

Το Αηδάνι είναι μια λευκή ποικιλία που συμμετέχει στο blend ΠΟΠ Σαντορίνη αλλά και στο Vinsanto. Δίνει κρασιά με μέτριο σώμα και λιπαρή υφή.

Μαυροτράγανο

Πρόκειται για μια σπάνια και ιδιαίτερα σημαντική ερυθρή ποικιλία της Σαντορίνης που δίνει κρασιά μεγάλων αξιώσεων! Θα βρείτε εξαιρετικά κόκκινα κρασιά από αυτή την ποικιλία, με πλούσιο σώμα, έντονες τανίνες και μέτρια οξύτητα.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Η Wine Gini μας ξεναγεί με φρέσκια ματιά στον κόσμο του κρασιού


Ο “winevert” Δημήτρης Σπυριδάκος μας μαθαίνει το ποιοτικό ελληνικό κρασί

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ταξιδια Πολιτισμου Μουσεια Μνημεια αρχαιολογικοι χωροι και εμπειριες που αξίζει να βιωσεις

Από την Πέμπτη 14/3 στα περίπτερα