Looking for more ?
Τα πιο ξεχωριστά μουσεία της Ελλάδας

Τα πιο ξεχωριστά μουσεία της Ελλάδας

Από τον Βόλο μέχρι το Ναύπλιο και σχεδόν σε κάθε μικρή ή μεγάλη πόλη της Ελλάδας υπάρχει ένα έστω μικρό μουσείο που έχει κάτι να διηγηθεί για την ιστορία του τόπου του.

Αξίζει να σταθούμε σε μερικά μουσεία της Ελλάδας που δεν έχουμε συνηθίσει και τόσο πολύ αφού με μια περιήγηση σε αυτά μαθαίνουμε καινούριες ιστορίες. Καθένα από αυτά είναι αποτέλεσμα από το μεράκι και την αγάπη κάποιου ανθρώπου για ένα συγκεκριμένο είδος τέχνης ή για μια επιστήμη. Γι’ αυτό μια επίσκεψη είναι και βουτιά σε έναν νέο μικρόκοσμο.

Σε κάθε μικρή ή μεγάλη πόλη υπάρχει ένα έστω μικρό μουσείο που έχει κάτι να διηγηθεί. Αυτά είναι τα πιο ξεχωριστά μουσεία της Ελλάδας:

Μουσείο κομπολογιού, Ναύπλιο 

Κλασικός προορισμός για μονοήμερες αποδράσεις, το Ναύπλιο, στεγάζει το μοναδικό μουσείο κομπολογιού στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1988 και εκεί θα δείτε σπάνια και παλιά κομπολόγια από όλο τον κόσμο. Διαθέτει μια πλούσια συλλογή από χίλια (1000) περίπου κομπολόγια. Αυτά χρονολογούνται από το 1700 έως και το 1950 και είναι φτιαγμένα από ατόφιο κεχριμπάρι, κεχριμπάρι-μαστίχα, κεχριμπάρι-φατουράν, ελεφαντόδοντο, κόκκαλο, κέρατο, έβενο κλπ.


Οι καλύτεροι προορισμοί κοντά στην Αθήνα για διήμερη απόδραση


Μουσείο αφής, Αθήνα

Είναι ένα από τα πέντε μοναδικά μουσεία αφής στον κόσμο. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1984 και ανήκει στο Φάρο τυφλών Ελλάδας. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα. Αυτά τα εκθέματα είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας και του εξωτερικού. Επίσης στο Μουσείο Αφής φιλοξενούνται γλυπτά του καταξιωμένου τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης από το εργαστήρι Κεραμεικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.


Διακοπές Με Άλλα Μάτια – Μια συζήτηση για τη προσβασιμότητα στον τουρισμό


Εντομολογικό Μουσείο Βόλου

Πηγή: Εντομολογικό Μουσείο Βόλου Fb Page

Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο ιδιωτικό εντομολογικό μουσείο των Βαλκανίων. Το μουσείο διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα είδη και περιλαμβάνει σήμερα (2014) περίπου 100.000 έντομα διαφορετικών τάξεων. Η πλειοψηφία των εντόμων που εκτίθενται στο μουσείο είναι πεταλούδες (λεπιδόπτερα) που ανήκουν σε περισσότερα από 40.000 είδη, υποείδη και φυλές.

Εγκληματολογικό Μουσείο της Αθήνας

Το Εγκληματολογικό Μουσείο είναι ένας ξεχωριστός κόσμος και μια εμπειρία που δύσκολα θα ξεχάσετε. Φρικιαστικά εκθέματα όπως ταριχευμένα κρανία ή μια γκιλοτίνα του 1789 που έφερε στην Ελλάδα ο πατέρας του Όθωνα σας μεταδίδουν το κλίμα του μουσείου. Ακόμη, στο μουσείο θα βρείτε και συλλογή από σφαίρες που αφαιρέθηκαν από πτώματα ή τη μαχαίρα του λήσταρχου Γιαγκούλα. Πρόκειται για ένα μουσείο που συμβάλει στην μελέτη της εγκληματολογίας και αξίζει να το επισκεφθείτε κατόπιν ραντεβού, αφού προορίζεται κυρίως για πρακτική άσκηση και μελέτη των φοιτητών.

Μουσείο Ούζου στη Μυτιλήνη

Η Μυτιλήνη φαντάζει να είναι η κατάλληλη πατρίδα για ένα τέτοιο μουσείο. Δίπλα στα ιδιόκτητα αποστακτήρια της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη βρίσκεται το Μουσείο Ούζου, που, επίσης, ανήκει στην οικογένεια. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για την εμφιάλωση του ούζου, καθώς και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε, το 1858, στην Κωνσταντινούπολη. Όποιος επισκεφτεί το μουσείο αυτό, έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, σε γευσιγνωσίες αλλά και σε οπτικοακουστικές περιηγήσεις.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Διακοπές: Οι καλύτεροι προορισμοί για τον Οκτώβριο


Σαββατοκύριακο στην Πελοπόννησο: Το Διακοπές επιλέγει προορισμούς

closesmenu