ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 6'
Το Animasyros επιστρέφει στις 22 Σεπτεμβρίου και μιλά στο Διακοπές

Το Animasyros 2021 επιστρέφει στις 22-26 Σεπτεμβρίου 2021 και σας περιμένει. Το πλούσιο και αναλυτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ και όλες οι δράσεις είναι δωρεάν για το κοινό και τους συμμετέχοντες.

Στο Διακοπές μιλήσαμε με τη Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του Φεστιβάλ, η οποία μας μίλησε τόσο για το φεστιβάλ όσο και για τη Σύρο ως προορισμό.

  • Πώς γεννήθηκε η έμπνευση για το Animasyros; Γιατί animation και γιατί στη Σύρο;

Όταν ξεκινήσαμε πριν 14 χρόνια, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα κινηματογραφικό Φεστιβάλ για την τέχνη της εμψύχωσης, το animation, που είναι ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος. Τότε στην Ελλάδα η κοινότητα του animation ήταν περιορισμένη και σχετικά εσωστρεφής, ενώ για το κοινό οι ταινίες animation ήταν σχεδόν αποκλειστικά συνυφασμένες με τα παιδιά.

Φτιάξαμε ένα φεστιβάλ για στο ευρύ κοινό που προβάλλει κυρίως ανεξάρτητες ταινίες animation για ενήλικες και για παιδιά, συνδυάζοντας παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις (εκπαιδευτικά εργαστήρια), ενώ ένα τμήμα του Φεστιβάλ, η Αγορά αφορά τους καλλιτέχνες και σκηνοθέτες του animation από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Φωτογραφια: Animasyros Press kit

Ξεκινήσαμε με στόχο να προωθήσουμε το animation κάνοντας παρεμβάσεις στην τοπική κοινότητα, συλλέγοντας προσεκτικά τις ταινίες μας, μαζεύοντας τον κόσμο του animation σε αυτή τη γιορτή.

Η Σύρος, εκτός από ένα μοναδικής ομορφιάς τόπο, είναι ένα φιλόξενο μέρος με τεράστια  παράδοση στον πολιτισμό που καλωσόρισε και αγκάλιασε το Animasyros από την πρώτη κιόλας στιγμή.  Η συνδρομή και υποστήριξη της τοπικής και χωρικής περιφερειακής αυτοδιοίκησης υπήρξε καταλυτική για την ανάπτυξη του Φεστιβάλ, ενώ η εγγύτητα της Σύρου με την Αθήνα δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε το Φεστιβάλ να αποτελεί πόλο έλξης για το κοινό στην Ελλάδα αλλά και το διεθνές κοινό των ανθρώπων του animation.

  • Ποια είναι η συνταγή επιτυχίας του φεστιβάλ; Πώς καταφέρατε να εξελιχθείτε σε τόσο μεγάλο βαθμό;

Ξεκινήσαμε με προσεκτικά βήματα και προχωρήσαμε με σχεδιασμό και επιμονή. Φέτος το Animasyros 2021 παρουσιάζει 180 ταινίες σε 7 διαγωνιστικά τμήματα, το τμήμα της Αγοράς πιο δυναμικό από ποτέ έχει αναπτύξει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα με παρουσίες και σημαντικούς καλεσμένους από τη διεθνή αγορά animation και τα εκπαιδευτικά προγράμματα επανέρχονται, απευθύνονται σε παιδιά εφήβους, ΑμεΑ και άτομα τρίτης ηλικίας με θεματική που αντλεί έμπνευση από τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Φωτογραφια: Animasyros Press kit

Μια επίσκεψη στον δικτυακό μας τόπο είναι αρκετή για να ταξιδέψετε στον μαγικό μας κόσμο, αυτόν που κάθε χρόνο στήνουμε για το Φεστιβάλ. Θέλω να σημειώσω ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι συνθήκες της πανδημίας μας οδήγησαν να δημιουργήσουμε και την ψηφιακή έκδοση του Φεστιβάλ μας. Και ενώ το ταξίδι στη Σύρο δεν είναι κάτι που κάποιος πρέπει να χάσει, ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει τόσο τις προβολές των ταινιών μας όσο και τις ομιλίες και παρουσιάσεις της Αγοράς από 22-26 Σεπτεμβρίου 2021 μέσω της ιστοσελίδας μας.

  • Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στις ελληνικές παραγωγές animation; θεωρείτε πως η ολοένα και δυναμικότερη παρουσία του φεστιβάλ ενθαρρύνει τους νέους καλλιτέχνες;

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική παραγωγή ταινιών animation αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Σε τούτο έχουν συμβάλει καθοριστικά πολλοί παράγοντες όπως η  οργάνωση της ελληνικής κοινότητας μέσω του συλλογικού φορέα της ΑΣΙΦΑ Ελλάς και οι δράσεις προβολής σε διεθνή φεστιβάλ και φόρα που διοργανώνονται με την υποστήριξη των θεσμικών φορέων του ΕΚΟΜΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αλλά και σίγουρα  η ανάπτυξη των εγχώριων θεματικών φεστιβάλ animation.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

ANIMASYROS Animation Festival (@animasyros)

Σε μας το ελληνικό animation πάντα είχε ξεχωριστή θέση και τα τελευταία 6 χρόνια στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα απονέμεται ειδικό βραβείο που αθλοθετείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και αφορά στην χρηματική υποστήριξη του νικητή για την επόμενη ταινία του. Συνεπώς, ναι θεωρώ ότι το Animasyros έχει βάλει το λιθαράκι του στην άνθηση του ελληνικού animation που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.

Φέτος, ας πούμε, στο πλαίσιο της Αγοράς θα παρουσιαστούν 3 ελληνικά project, ταινίες animation in development. Πλήθος παραγωγών και σκηνοθετών θα παρουσιάσουν παραγωγές ταινιών που έγιναν εν μέσω Covid, θεσμικοί φορείς θα μιλήσουν για τον τρόπο που χρηματοδοτούν το animation (ΕΚΟΜΕ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), ενώ 14 ταινίες διαγωνίζονται. Το Ελληνικό animation έχει την τιμητική του.

  • Ποιες περιοχές/αξιοθέατα αλλά και γεύσεις προτείνετε σε όσους επισκέπτονται πρώτη φορά το νησί;

H Σύρος είναι γεμάτη ομορφιές και έτοιμη να υποδεχθεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη χαρίζοντας του απλόχερα μια πλήρη ταξιδιωτική εμπειρία. Εγώ δε θα έφευγα από τη Σύρο πριν πάρω μια καλή γεύση της Ερμούπολης που είναι η καλύτερα διατηρημένη νεοκλασική πόλη στην Ελλάδα, να περιηγηθώ στη γειτονιά των Βαποριών, να επισκεφτώ το Δημαρχείο, να κάνω μια βουτιά στην παραλία “Αστέρια”,  να χαθώ στα Στενά της Άνω Σύρας, να κάνω το εσωτερικό μου ταξίδι στο Κίνι, το Φοίνικα, τη Βάρη και την Ντελαγκράτσια.

Και φυσικά το Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη, το “σπίτι” του Animasyros που από τις 22-26 Σεπτεμβρίου θα γεμίσει με ταινίες animation από όλον τον κόσμο καθημερινά από τις 16.00 έως τα μεσάνυχτα.

Φωτο: Unsplash

Σίγουρα θα φρόντιζα να γευτώ την τοπική κουζίνα που προσφέρεται σε όλους σχεδόν τους προορισμούς της Σύρου και να φέρω μαζί μου τα ονομαστά λουκούμια, τις χαλβαδόπιτες, κάπαρη και το υπέροχο τυρί Σαν Μιχάλη.

Δείτε εδώ τις προτάσεις του ΔΙΑΚΟΠΕΣ για τις γευστικές στάσεις που δεν πρέπει να χάσετε στη Σύρο.

  • Η Σύρος είναι ένα νησί που κάθε χρόνο εξελίσσεται. Ποιο είναι το ιδανικό “μέλλον” που θα θέλατε να δείτε να σκιαγραφείται στο νησί;

Τη Σύρο την αγαπάμε πολύ και κάναμε και την ιστορία της ταινία! Φέτος, η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ ” Τόποι Ελληνισμού: Ερμούπολη” σε σκηνοθεσία του Χαράλαμπου Μαργαρίτη από την Κύπρο και παραγωγή του Animasyros, ξεδιπλώνει με ένα μοναδικό τρόπο την ιστορία της Ερμούπολης και της Σύρου.

My Favourite War της Ilze Burkovska Jacobsen.

Το μέλλον της Σύρου προδιαγράφεται λαμπρό κατά τη γνώμη μου. Θα μιλήσω για το κομμάτι του πολιτισμού που γνωρίζω καλύτερα. Η πολιτιστική δράση στη Σύρο τα τελευταία αρκετά χρόνια είναι αξιοσημείωτη. Δυναμικά φεστιβάλ και αυτόνομες δράσεις σε όλο το πολιτιστικό φάσμα που έχουν τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινότητας, έχουν αναδείξει τη Σύρο σε ένα προορισμό πολιτιστικού τουρισμού θα ελπίζω ότι στο μέλλον θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο κάνοντας τη Σύρο σημείο αναφοράς στον εγχώριο και διεθνή πολιτιστικό χάρτη.

  • Πώς φαντάζεστε ιδανικά το φεστιβάλ στο μέλλον;

Όταν με τον συνιδρυτή και Πρόεδρο του Φεστιβάλ Βασίλη Καραμητσάνη ξεκινήσαμε πριν 14 χρόνια, δεν φανταστήκαμε ποτέ ότι το Animasyros θα φτάσει έως εδώ. Πάντα προχωρούσαμε προσεκτικά με επιμονή και δύναμη. Ο προσεκτικός στρατηγικός σχεδιασμός που υλοποιείται κυρίως από το Βασίλη σε συνδυασμό με μια σταθερή και πολύ δεμένη ομάδα συνεργατών αλλά και με τη συνδρομή όλων των υποστηρικτών μας κάνει να πιστεύουμε ότι η Σύρος θα συνεχίσει να είναι το επίκεντρο του animation για πολλά χρόνια ακόμα.

Για την ώρα όμως, είμαστε εδώ και σας περιμένουμε στο Animasyros 2021 από τις 22-26 Σεπτεμβρίου 2021 στη Σύρο και διαδικτυακά στο animasyros.gr

Μάθετε τα πάντα για τη Σύρο στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Η ώρα του βουνού: Οι ορεινές αποδράσεις κοντά στην Αθήνα που ξεχωρίσαμε


Σαββατοκύριακο στην Πελοπόννησο: Οι εναλλακτικές δραστηριότητες

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα