Looking for more ?
Tο μοσχάτο της Σάμου μας μυεί στη φιλοσοφία του καλού κρασιού.
unsplash

Tο μοσχάτο της Σάμου μας μυεί στη φιλοσοφία του καλού κρασιού.

Γνωρίστε την ποικιλία των ξηρών κρασιών της Σάμου με ένα ταξίδι στη σειρά «Άθικτοι Οίνοι».

Μια σειρά πειραματικών προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια από τους οινολόγους του ΕΟΣ Σάμου, διαφαίνεται πως η συγκεκριμένη τοπική ποικιλία του άσπρου μοσχάτου, εκτός από εξαιρετικά γλυκά κρασιά, δίνει και ιδιαιτέρως πολύπλοκα ξηρά κρασιά, όπως η σειρά των «Άθικτων Οίνων».

Πρόκειται για λευκά ξηρά κρασιά της ποικιλίας μοσχάτο Σάμου, τα οποία παράγονται από επιλεγμένα σταφύλια συγκεκριμένων αμπελώνων του νησιού που καλλιεργούνται βιολογικά. Παράλληλα, η οινοποιητική φιλοσοφία που τα διέπει είναι εκείνη της «ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης». Γίνεται δηλαδή χωρίς την προσθήκη οινολογικών ουσιών και δίχως κολλάρισμα ή φιλτράρισμα κατά την εμφιάλωση.

Η λέξη «άθικτος» προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «θιγγάνω», που σημαίνει ακουμπώ ελαφρά και επί της ουσίας, ενσαρκώνουν την πεμπτουσία της φιλοσοφίας των οίνων ήπιας οινοποίησης ή, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, «φυσικά κρασιά».

Πηγή: Unsplash

Οι «Άθικτοι Οίνοι» κυκλοφορούν σε τρεις εκδοχές και σε περιορισμένες ποσότητες, με τα ονόματα «Βουνίτης», «Προφήτης» και «Ερημίτης» και είναι όλοι εσοδείας 2019.

Ο Άθικτος Οίνος «Βουνίτης» προέρχεται από αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας στα 1.100 μ. υψόμετρο στην κορυφή του όρους Καρβούνη, στη θέση Ξεπαγιασμένο. Είναι ένα κρασί με υψηλή οξύτητα, ευθύ και τυπικό, ιδιαίτερα ξηρό και με γεμάτο στόμα, με φρουτώδη αρώματα, νύξεις ζύμης και βοτάνων και μακρά επίγευση. Έχει 12μηνη ωρίμανση σε δεξαμενή και βαρέλι. Συνδυάζεται απολαυστικά με όλα τα ψαρικά, ιδιαιτέρως τη μεσογειακή εκδοχή τους «πλακί». Ακόμη,συνταιριάζει με έθνικ πιάτα όπως κοτόπουλο με κάρρυ και αρνάκι με μυρωδικά ή χοιρινό λεμονάτο.

Ο Άθικτος Οίνος «Προφήτης» προέρχεται από έναν προσήλιο αμπελώνα βιολογικής γεωργίας σε υψόμετρο 450 μ. Είναι ένα κρασί σαγηνευτικό, ιδιαίτερα αρωματικό, με νότες αποξηραμένων εσπεριδοειδών και σταφίδας μοσχάτου. Η γεύση του είναι κομψή, μαλακή και στρογγυλή. Ζύμωσε και ωρίμασε 12 μήνες σε ειδικές ωοειδείς δεξαμενές και όπως όλοι οι Άθικτοι Οίνοι εμφιαλώθηκε αφιλτράριστος, ακολλάριστος και δίχως προσθήκη θειώδους. Ταιριάζει με γεύσεις θαλασσινές, όπως γαρίδες, μύδια και οστρακοειδή.

Πηγή: Unsplash

Ο Άθικτος Οίνος «Ερημίτης» προέρχεται από έναν απόμακρο αμπελώνα βιοδυναμικής καλλιέργειας σε υψόμετρο 600 μ. Είναι ένα κρασί έντονα αρωματικό, εκφραστικό, ορυκτώδες, γήινο και βουκολικό, με νότες ιωδιούχες και με διάρκεια επίγευσης που εντυπωσιάζει. Ζύμωσε σε μικρές δεξαμενές και ωρίμασε σε βαρέλια για 12 μήνες.

Συνδυάζεται άψογα με όλες τις παρασκευές που περιέχουν μανιτάρια, όπως σουφλέ μανιταριών ή ριζότο αλλά και φιλέτο μοσχαρίσιο με σως μανιταριών.

closesmenu