Looking for more ?
Weswim: Η αίσθηση του νερού 365 ημέρες το χρόνο

Weswim: Η αίσθηση του νερού 365 ημέρες το χρόνο

Ο εμπνευστής του "Weswim" μας αποκαλύπτει τα μυστικά του κινήματος και μας μυεί στην μαγεία της χειμερινής κολύμβησης.

Το βασικό Μότο του είναι: κολύμπι 365 μέρες το χρόνο, κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου!

Ο Πέτρος, χρησιμοποιεί αυτή τη φράση γιατί πιστεύει 100% στην ανθρώπινη αναγέννηση μέσα από την δραστηριότητα στο νερό, αλλά και γιατί με αυτό τον τρόπο παρακινεί ολοένα και περισσότερο κόσμο σε αυτή τη δραστηριότητα. Το πρωτοπόρο κίνημα Weswim, μας συστήνει έναν νέο τρόπο να απολαμβάνουμε τις Κυριακές.

Αν το κολύμπι στη θάλασσα είναι συνώνυμο του extreme sport για σένα το χειμώνα, ίσως και να αλλάξεις γνώμη, αφού το άγνωστο ασκεί πάντα μία ιδιαίτερη γοητεία.

weswim

Photo: Drone_greek

 

Ποιο είναι το mission και ποιο το vision του κινήματος;

Το Weswim είναι ένα κίνημα το οποίο παρακινεί, οργανώνει και βοηθά τους ανθρώπους να αναζητήσουν μια αλλαγή στον τρόπο ζωής τους ανακαλύπτοντας την κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας 365 μέρες το χρόνο.

Ξεκίνησε το 2015 καλώντας κολυμβητές διαδικτυακά σε αναλογικές συναντήσεις (ομαδικές προπονήσεις) και αργότερα μέσω της πλατφόρμας weswim.gr έγινε trend στον κόσμο της κολύμβησης με μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Σκοπός του weswim λοιπόν είναι να μας βγάλει όλους έξω και να τολμήσουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα, να πλησιάσουμε το νερό, να κολυμπήσουμε και να απολαύσουμε το κολύμπι όλο το χρόνο χωρίς ταμπού. Θέλουμε να κάνουμε το κολύμπι ανοιχτής θάλασσας δημοφιλές σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο σε επίπεδο πρωταθλητισμού όπως μέχρι τώρα είναι γνωστό.

Κολύμπι λοιπόν όχι  όπως παραδοσιακά μέχρι τώρα ξέραμε, αλλά και τις 4 εποχές του χρόνου σε θάλασσες, λίμνες, πισίνες και ποτάμια.

 

Σε ποιο μέρος δίνεται το ραντεβού και πόσοι κολυμβητές δίνουν το παρών στις Κυριακάτικες συναντήσεις σας;

Οι συναντήσεις μας γίνονται κάθε Κυριακή από Οκτώβρη μέχρι Μάϊο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και συγκεκριμένα στην οργανωμένη πλαζ Λουκιανός Κηλαϊδόνης (Βουλιαγμένη) που φιλοξενεί τις περισσότερες δράσεις μας. Το καλοκαίρι οι Κυριακάτικες Weswim συναντήσεις δίνουν την σκυτάλη στα περίφημα after office Wednesdays που είναι ομαδικές προπονήσεις οι οποίες συγκεντρώνουν κοινό για κολύμβηση αμέσως μετά το γραφείο.

Οι κολυμβητές που δίνουν το παρόν ποικίλουν από 100 άτομα σε κάθε κυριακάτικη συνάντηση και λιγοστεύουν λίγο τους χειμερινούς μήνες (περίπου 50-60 κολυμβητές) όταν η θερμοκρασία του νερού πέφτει αισθητά.

weswim

Ουσιαστικά τότε μιλάμε για τους τολμηρούς οι οποίοι έχουν αφομοιώσει τα οφέλη της κολύμβησης αλλά και την ευεξία που παίρνουν από αυτή τη δραστηριότητα. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι φίλοι που φλερτάρουν να βουτήξουν και εκείνοι όπως εμείς, βλέποντας τα τεράστια χαμόγελα μας αμέσως μετά τις βουτιές.

Έτσι, εξαπλωνόμαστε κάθε χρόνο όλο και περισσότερο έχοντας φτάσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 15.000 μέλη.

 

Εκτός από την Αττική πραγματοποιούνται και αλλού συναντήσεις;

Σαφώς, οι δράσεις μας δεν περιορίζονται μόνο στην Αττική αλλά ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα συμμετέχοντας ομαδικά σε πρωτότυπους κολυμβητικούς αγώνες.

Υπάρχει η σειρά Weswim Unspoiled Greece μέσα από την οποία κολυμπάμε πέφτοντας συνήθως από ξύλινο παραδοσιακό σκάφος σε μικρά οργανωμένα γκρουπ κολυμβητών με συνοδό, ανακαλύπτοντας  εκπληκτικής ομορφιάς βυθούς στην νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Η σειρά αυτή ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς με τα πρώτα events στα Σφακιά, το Αγκίστρι και την Μάνη.

Σκοπός μας είναι να απολαύσουν οι κολυμβητές πανέμορφες και απρόσιτες από ξηράς κολυμβητικές διαδρομές και να ανακαλύψουν βυθούς που δεν συνηθίζει το μάτι στο Αττικό τοπίο. Παράλληλα δημιουργούμε μια υπεραξία στα μέρη που πηγαίνουμε προτείνοντας ένα μοντέλο τουρισμού που παντρεύει ταυτόχρονα τον υδάτινο αθλητισμό, τον πολιτισμό και φυσικά την τοπική γαστρονομική κουλτούρα. Πρόκειται για πρωτότυπες εκδρομές που μας βάζουν σε μια νέα λογική απόδρασης.

Αξιόλογα είναι και τα Gastro swims, πάλι με την σφραγίδα weswim που συνδυάζουν παράκτιο κολύμπι το οποίο κλείνει με μια γαστρονομική εμπειρία και τις ιδιαίτερες τοπικές γεύσεις των περιοχών που έχουμε επισκεφτεί.

 

Ποια είναι η γεύση που αφήνει η συνάντηση τις Κυριακές στα μέλη; 

Δύσκολα μπορώ να περιγράψω αυτό το συναίσθημα πληρότητας.

Έχει τα χαρακτηριστικά της υπέρτατης ευεξίας μέσα από ένα πακέτο που ταυτόχρονα κοινωνικοποιεί τον συμμετέχοντα. Τα συναισθήματα ευφορίας παραμένουν στην ψυχή μας μέχρι τα μέσα της εβδομάδας που ακολουθεί η επόμενη συνάντηση. Είναι κάτι σαν τελετουργικό.

Χρειάζεται να το ζήσετε για να το καταλάβετε, πρόκειται για την σοφία του κρύου νερού θα έλεγα, αυτό που βλέπει κανείς στην τόλμη των χειμερινών κολυμβητών, ένα εργαλείο που σε κάνει να αντιμετωπίζεις τα πάντα με απίστευτη δύναμη και όρεξη για ζωή και δημιουργία.

weswim

Photo: Αλίνα Λέφα

Επίσης η θάλασσα είναι ιδανική για να απαλύνεις πένθη και σωματικούς πόνους μέσα από την τεράστια ψυχική και σωματική ανάταση που ασκεί στον κολυμβητή με τις ενδορφίνες που απελευθερώνονται .

Επιστροφή στην κοιλιά της μητέρας μας θα έλεγα, εκεί που όλα είναι ήρεμα χωρίς περιττούς θορύβους. Αυτό είναι το υπέρτατο συναίσθημα.

 

Πιστεύεις ότι σαν χώρα μπορούμε να υποστηρίξουμε το κολύμπι 365 ημέρες το χρόνο;

Φυσικά και μπορούμε να το υποστηρίξουμε.

Αυτό που χρειάζεται είναι να το πράξουμε εμείς οι ίδιοι, μετά να το διαφημίσουμε και τέλος να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες σαν νοοτροπία. Και δεν εννοώ μόνο στις πισίνες που είναι το στάδιο εκμάθησης και η προετοιμασία πρωταθλητών. Αλλά μιλάω για κολύμπι με το παιδί παράκτια ώστε το παιδί να συνδεθεί με το νερό όλες τις εποχές του χρόνου και τελικά να δεθεί με τη φύση. Πιστεύω έτσι θα δημιουργήσουμε τα επόμενα μοντέλα φυσιολατρών, αυτών δηλαδή που βρίσκονται στην φύση και δεν διαταράσσουν την ισορροπία της αλλά την σέβονται.

weswim

Θα σας πω ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό. Έρχονται πολλοί να κολυμπήσουν κουβαλώντας φοβίες από το σπίτι κάτι που τους αποτρέπει να τολμήσουν να κολυμπήσουν σε κρύα νερά η αν τελικά το κάνουν, το κάνουν με γκρίνια. Η λογική τύπου ζακέτα πάρε ή που να τρέχεις τώρα στη θάλασσα χειμωνιάτικα, δημιουργεί φοβικά μοντέλα ανθρώπων ως προς την απόδραση, το ρίσκο και τελικά το μοίρασμα και την απόλαυση.

Στον αντίποδα παρατηρώ γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους τα οποία βουτάνε μιμητικά ακόμα και τον Φεβρουάριο. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά την 2η κατηγορία, θα δείτε περισσότερη ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής.

Τέλος αν για κάτι είμαστε φημισμένοι στον πλανήτη είναι το θερμό μας κλίμα για την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους. Άρα, αν βάλουμε και την μεγάλη ζήτηση για κολύμπι σε όμορφες διαδρομές από τουρίστες που δεν τους επιτρέπει το κλίμα στις χώρες τους, τότε μιλάμε για την χρυσή συνταγή.

 

Για το 2021, αν μπορούσες να ξεχωρίσεις μία δράση του Weswim  ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Αν για κάτι καμαρώνω  την χρονιά που μας πέρασε είναι οι διαδικτυακές δράσεις που εμπνεύσαμε, δημιουργήσαμε και  εξαπολύσαμε σαν weswim με τεράστια συμμετοχή από πολλούς κολυμβητές για την προστασία των ακτών και των θαλασσών μας.

Επειδή δυστυχώς δεν μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε ομαδικές δράσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων, παρακινήσαμε κόσμο να δράσει σε ένα εξαιρετικό project που το ονομάσαμε butt-free beaches (παραλίες καθαρές, χωρίς αποτσίγαρα).

weswim

Photo: Αλίνα Λέφα

Σκοπός μας ήταν να μαζέψουν οι κολυμβητές  όσα αποτσίγαρα μπορούσε ο καθένας  από την παραλία στην οποία κολύμπησαν ατομικά ή σε μικρές παρέες ποστάροντας στα social media υλικό από την δράση τους φορώντας το ειδικά σχεδιασμένο σκουφάκι που φτιάξαμε για αυτό τον σκοπό.

Το ενθαρρυντικό ήταν ότι πήραμε μηνύματα απ’ όλη την Ελλάδα, ακόμα και από τα πλέον απομακρυσμένα νησιά.

Καταφέραμε  μάλιστα να έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία, βάζοντας το αποτσίγαρο με συμβολικό τρόπο στο διάσημο butt-free beaches σκουφάκι, θυμίζοντας την υποχρέωση όλων μας απέναντι στις θάλασσες. Την δράση αυτή στήριξαν αρκετοί φορείς εφόσον οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας αφορούν πλέον όλους μας, ειδικά σήμερα που η γαλάζια οικονομία είναι περισσότερο από ποτέ στο προσκήνιο.

weswim

Photo: Αλίνα Λέφα

Θεωρείς ότι η καραντίνα έπαιξε ρόλο στο να “συνδεθεί” και να στραφεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού με τη φύση;

Η καραντίνα ήταν για όλους ένα τεράστιο πλήγμα όσο αφορά την αδύναμη θέση που βρεθήκαμε ως είδος. Η πανδημία μας έδειξε ότι δεν είμαστε άφθαρτοι και αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να μας ξαναδούμε από απόσταση.

Αυτό μας τοποθέτησε σε μια νέα σχέση ακόμα και με την φύση και ειδικότερα με την θάλασσα.

Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους όπως γυμναστήρια κλπ, έδωσε την ευκαιρία σε μεγάλη μερίδα του κόσμου να πλησιάσει την θάλασσα και να δει ότι είναι περισσότερο φιλόξενη από όσο νόμιζε, ακόμα και το χειμώνα.

Είδαμε ανθρώπους να κάνουν πικνίκ δίπλα στην θάλασσα, να κάνουν τρέξιμο, ποδήλατο και φυσικά αρκετούς από αυτούς να βουτάνε επιτέλους στο νερό. Σε αυτό συντέλεσε και η συγκυρία των υψηλών θερμοκρασιών του περσινού χειμώνα, κάτι που όλοι εμείς οι κολυμβητές 365 μέρες το χρόνο το είδαμε ως σύμμαχο ώστε να εμπνεύσει και άλλους εκτός από εμάς.

Έτσι από πέρσι γίναμε περισσότεροι και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο “τρελοί”.

 

Ποιες οι σκέψεις σου για το 2022 σχετικά με το Weswim;

Ο δρόμος είναι ένας και έχει μια κατεύθυνση!

Να εμπνεύσω όσο περισσότερο κόσμο μπορώ χρησιμοποιώντας ευφάνταστα βίντεο μέσα από το κανάλι μου στο Youtube και φυσικά να κάνω περισσότερες δράσεις που θα φέρουν περισσότερο κόσμο στο νερό.

Σας περιμένω όλους στην πρώτη μας μεγάλη δράση του 2022 η οποία δεν είναι άλλη από την συνέργεια για ακόμα μια χρονιά με το αγαπημένο μας περιοδικό του δρόμου ΣΧΕΔΙΑ, το περιοδικό που μοιράζουν οι άστεγοι συνάνθρωποι μας με τα λατρεμένα κόκκινα γιλέκα στην Αθήνα. Σε αυτή τη δράση θα κολυμπήσουμε στα παγωμένα νερά της Βουλιαγμένης, τον Φεβρουάριο σε ένα οργανωμένο event που θα έχει σαν στόχο να ενημερώσει τους πολίτες της Αθήνας αλλά και όλης της χώρας για την σημαντικότητα της ύπαρξης αυτού του περιοδικού.

Σχεδιάζουμε σκουφάκια με τα κόκκινα γιλεκάκια της ΣΧΕΔΙΑ με τα οποία θα κολυμπήσουμε, θα περάσουμε το μήνυμα και θα διασκεδάσουμε με τα πόδια στην άμμο.

Επόμενη δράση η οποία έχει μπει σιγά σιγά στα σκαριά σαν σκέψη και πρόκειται να υλοποιηθεί σύντομα είναι η παγκόσμια κινητοποίηση φορέων με σκοπό την διεκδίκηση ασφαλών σηματοδοτημένων κολυμβητικών διαδρομών.

 

Πώς μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος που ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο κίνημα;

Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για τις συναντήσεις και δράσεις του weswim στο weswim.gr ενώ θα μας βρείτε και στα social media στο Facebook & το Instagram.

Για εξοπλισμό μπορεί να βρει κανείς όλα τα απαραίτητα στο ηλεκτρονικό κατάστημα του weswim που εδρεύει πλησίον του ιδρύματος πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Τέλος, αξίζει να ψάξει κανείς το περίφημο Open Water Swimming Experience που φιλοξενεί τους καλοκαιρινούς μήνες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

 


Για περισσότερες αλμυρές στιγμές και έμπνευση ακολουθήστε τον Πέτρο Παρθένη στο Instagram, στο Facebook και φυσικά στο κανάλι του στο Youtube.

 

 

Για όλους τους υπόλοιπους, απλά κάντε το πρώτο βήμα και τολμήστε το!

Κολύμπι 365 μέρες το χρόνο, το απόλυτο δώρο ευεξίας στον εαυτό σας!

closesmenu