Τα Άνω Δολιανά σε κατακτούν από την πρώτη ώρα, κι ας μην έχουν γύρω τους τα μεγαλειώδη τοπία άλλων ορεινών προορισμών. Ο οικισμός είναι κτισμένος στα 1000 μ., με ελάχιστους κατοίκους τον χειμώνα -καθώς όλοι μετακομίζουν στα Κάτω Δολιανά-, μια πολύ όμορφη μικρή πλατεία με παραδοσιακό καφενείο και ταβέρνες, ενώ τα 300 σπίτια είναι χαμένα στο πράσινο.
Οι καστανιές, τα πλατάνια, οι καρυδιές, οι βελανιδιές και τα λουλούδια στις γλάστρες δημιουργούν μια υπέροχη χρωματική παλέτα, μαζί με τις κεραμοσκεπές και τους τρούλους της Παναγίας.
Στην επάνω πλευρά του χωριού υψώνεται το μεγάλο πέτρινο κτίριο του παλιού σχολείου που λειτουργεί ως ξενοδοχείο και το Δασικό Χωριό όπου φιλοξενούνται μαθητές σχολείων και φοιτητές.
Ένα όνομα που ακους ακόμη στις συζητήσεις των ντόπιων και έρχεται από το παρελθόν, είναι αυτό του Νικηταρά που οχυρώθηκε μαζί με τα παλικάρια του στην οικία Χριστοφίλη καταφέρνοντας να νικήσει τα πιο πολυάριθμα τουρκικά στρατεύματα. Στο αλλοτινό «ταμπούρι του» λειτουργεί ως Ιστορικό και Εθνογραφικό Μουσείο.
Η λέξη που κυριαρχεί πάντως από τον Νοέμβριο και μετά είναι αυτή του κάστανου. Και τι δεν θα σε κεράσουν στη μεγάλη γιορτή που διοργανώνεται την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, αλλά και τον υπόλοιπο καιρό: εκτός από γλυκά, θα δοκιμάσεις τα κάστανα τηγανητά, σκορδαλιά, με αγριογούρουνο, καστανοκεφτέδες έως και σε ψωμί.
Παρότι το καλοκαίρι το χωριό γεμίζει με κόσμο, τον χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι μόλις 15 και όταν το πρώτο χιόνι πέσει στην Αρκαδία να ξέρεις ότι τα Άνω Δολιανά θα τυλιχτούν στα λευκά. Όσοι θέλουν να έρθουν, πάντως, θα βρουν τον δρόμο πάντα ανοιχτό.
+
Φαγητό
Στο χωριό υπάρχουν οι ταβέρνες Πλάτανος και Θόλος, καθώς και το Ονειρολόγιο για μεζεδάκια.
Εκείνο που ξεχωρίζει είναι το καφενείο κυρά Θούλη, που είναι στη λίστα με τα δέκα πιο αυθεντικά-παραδοσιακά της Ελλάδας.
Η γυναίκα του Γιάννη Κουρνέτα φτιάχνει κάθε μέρα γλυκά και τυρόπιτα, ενώ πουλάνε και λικέρ με διάφορες γεύσεις.
+
Διαμονή
Εράσμιον. Η ευγενέστατη Μαρία Τσιαμπάση, πρώην δασκάλα, θα σε φιλέψει λικέρ για το καλωσόρισμα στον πετρόκτιστο ξενώνα της που περιλαμβάνει δίκλινα δωμάτια και τετράκλινες μεζονέτες και μένει ανοιχτός όλο το χρόνο.
Είναι ευρύχωρα, βαμμένα με όμορφα χρώματα, έχουν τζάκι και μπαλκόνια με πολύ ωραία θέα στο χωριό.
Στο πρωινό θα δοκιμάσεις τις χειροποίητες μαρμελάδες που φτιάχνει η Μαρία, ανάλογα με τα φρούτα της κάθε εποχής. Από 80 ευρώ/δίκλινο.
*
Επίσκεψη στο κτήμα Τσέλεπου
Στον 600 στρεμμάτων ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος Τσέλεπου η θέα είναι 360 μοιρών. Στη διαδρομή παρελαύνουν από μπροστά μας όλες οι ποικιλίες που καλλιεργούν -Merlot, Chardonnay, τα μοσχοφίλερα για τα οποία είναι διάσημο το οινοποιείο, Cabernet Sauvignon, και η αλσατική ποικιλία Gewürztraminer. «Τα σημαντικότερα γεγονότα στην πορεία του οινοποιείου μας είναι ότι πειραματιστήκαμε πάρα πολύ στην ποικιλία μοσχοφίλερο -ξεκινήσαμε από την απλή και τώρα έχουμε 6 διαφορετικές ετικέτες. Ήμασταν το πρώτο οινοποιείο στην περιοχή το οποίο το 1997 έκανε αφρώδη κρασιά με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας. Οι γνώσεις που απέκτησε ο πατέρας μου όταν σπούδασε οινολόγος στη Γαλλία, τον έκαναν επίσης να αντιληφθεί ότι το terroir εδώ είναι πολύ καλό και για διεθνείς ποικιλίες όπως το Μerlot και το Cabernet Sauvignon».
Η Ανδριανή, κόρη του Γιάννη Τσέλεπου και υπεύθυνη επικοινωνίας-marketing στο οινοποιείο μας ξεναγεί στο τεράστιο κτήμα και στον φωτεινό χώρο οινογνωσίας, όπου ξεχωρίζει το κελάρι με παλιές χρονιές από τα εμβληματικά κρασιά τους όπως το Κτήμα Δρυόπη reserve, ο Κοκκινόμυλος και το Αυλοτόπι.
Τρία πακέτα οινογνωσίας προσφέρονται στο οινοποιείο που οραματίστηκε και δημιούργησε ο Γιάννης Τσέλεπος, όπου οι εγκαταστάσεις και οι προσφερόμενες υπηρεσίες βελτιώνονται και εμπλουτίζονται χρόνο με το χρόνο. Σήμερα οι ετικέτες έχουν φθάσει τις 12, ενώ έχουν δημιουργήσει στη Νεμέα το boutique οινοποιείο Κτήμα Δρυόπη και στη Σαντορίνη το Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος, όπου παράγονται κρασιά από αγιωργίτικο και από ασσύρτικο, αντίστοιχα.