Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: Ανακηρύχθηκε Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Goulandris Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Ως Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ανακηρύχθηκε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, με το άρθρο 38 του Νόμου 5106/2024- ΦΕΚ Α 63/01.05.2024 του ΥΠΕΝ «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», που ψηφίστηκε την Παρασκευή 24 Απριλίου 2024. Η Ελλάδα, χώρα με πλούσια βιοποικιλότητα και μεγάλο ενδημισμό λόγω γεωφυσικής θέσης, είναι από τις λίγες που δεν είχαν Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Οι πολύτιμες συλλογές Φυσικής Ιστορίας του ΜΓΦΙ, το πολυετές, πολυσχιδές, πλούσιο και ευρέως αναγνωρισμένο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του, οι κτιριακές υποδομές του, τα εργαστήριά του, τα παραρτήματά του – Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων στη Θεσσαλονίκη (ΕΚΒΥ)και Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρέθυμνου στην Κρήτη – καθώς και η εδραιωμένη διεθνής φήμη του, τεκμηριώνουν την εξέλιξή του σε Εθνικό Μουσείο, όπως ήταν και το όραμα των ιδρυτών του.

Μουσειο Γουλανδρη Φυσικης Ιστοριας

Το ΜΓΦΙ ως Εθνικό Μουσείο θα έχει ενισχυμένη δυνατότητα και υποχρέωση να αξιοποιήσει τη γνώση γύρω από τα θέματα περιβάλλοντος και να παρέχει εμπειρογνωμοσύνη σε σύνθετα ζητήματα, ανταποκρινόμενο σε σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις. Επίσης, θα έχει ενισχυμένη δυνατότητα να λειτουργεί συντονιστικά και υποστηρικτικά προς φορείς και αντίστοιχα εγχειρήματα, κατά τρόπον ώστε να διαδοθεί ένα ισχυρό επιστημονικό μήνυμα για τη σωτηρία του πλανήτη. Θα προωθήσει τη σύνδεση με αντίστοιχα Εθνικά Μουσεία του εξωτερικού, εντάσσοντας τις ελληνικές μουσειακές πρακτικές σε διεθνή δίκτυα.

Το άρθρο 38 που αφορά στο Εθνικό Μουσείο ψηφίστηκε με ευρύτατη αποδοχή και συναίνεση, γεγονός δείχνει τη σημασία που δίνεται στα κρίσιμα θέματα του περιβάλλοντος, καθιστώντας αναγκαία τη συνεργασία όλων.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου