ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 1'
AΓΙΑΣΟΣ

Παραδοσιακή κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά του ορεινού όγκου του Oλύμπου, σε περιοχή κατάφυτη από πεύκα, καστανιές και ελιές, ιδανική για περιπατητικές διαδρομές.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, οφείλει την ονομασία της στην επιγραφή «Aγία Σιών» που φέρει ιστορική εικόνα της Παναγίας στο ναό της Kοίμησης της Θεοτόκου. Tα κεραμοσκεπή σπίτια με την εξαίρετη αρχιτεκτονική, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον γοητεύουν τους επισκέπτες.

Εκεί και η Καρήνη όπου θα δείτε το εντυπωσιακό πλατάνι, στο εσωτερικό τοίχωμα του οποίου λέγεται ότι ζωγράφιζε ο Θεόφιλος, ενώ στη γραφική ταβέρνα της σώζονται έργα του φημισμένου λαϊκού ζωγράφου.

Η Αγιάσος διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Παρόλο που δεν είναι παραθαλάσσιος οικισμός, έχει μεγάλη τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην Αγιάσο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου, η οποία γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο. Γίνεται μεγάλο πανηγύρι, ενώ κάτοικοι από όλο το νησί της Λέσβου συρρέουν στην Αγιάσο, ακόμη και διανύοντας τη διαδρομή με τα πόδια. Το μοναστήρι χτίστηκε για να στεγάσει την εικόνα που μετέφερε ο μοναχός Αγάθωνας από την Ιερουσαλήμ.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου